Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 17.10.14
Esseen kirjoittaja: Teemu Kukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Miten löydän johtavat ajatukseni?

On hankala löytää jotain, kun ei tiedä edes mitä etsii. Johtavat ajatukset ovat minulle uusi käsite, mutta silti tuntuu että olisin tiennyt niiden olemassa olosta jo pidemmän aikaa. En ole vain tiennyt millä niitä kutsua. Nämä ajatukset sanansa mukaan johtavat sinua, minua ja miksei vaikkapa koulua ja yritystä. Ne kertovat meille mitkä ovat ne arvot ja tavoitteet joita kohti pyrimme. Nämä ajatukset toimivat parhaiten kun itse tiedostat niiden olemassa olon ja johdat niitä itse. Mitä nämä ajatukset sitten tarkalleen ottaen ovat? Ne ovat kuitenkin jokaisella erilaiset, mutta esimerkiksi yrityksillä ne voivat olla yhteiset. Henkilökohtaisella tasolla ne ovat muodostuneet ja muovautuneet elämän kokemuksien ja mielipiteiden myötä. Ne ovat niitä arvoja ja päämääriä mitä pidät tärkeinä. Nämä muuttuvat alati kaikilla ja niitä on vaikeampi selventää paperille kuin yrityksen yhteisiä arvoja ja päämääriä. Yritysten onkin mielestäni tärkeää tehdä nämä arvot (mitä edustavat ja mitä pitävät tärkeänä) ja tavoitteet selkeäksi kaikille. Aivan kuten Tiimiakatemia on tehnyt pienessä vihkosessaan. Kun tiedämme omat arvomme, tiedämme keitä olemme. Kun tiedämme mitä haluamme, voimme jäsentää päämääräämme vievät tavoitteet.

Mitä ovat johtavat ajatukset?

Lähdetään liikkeelle faktoista ja mitä jo tiedämme. Johtavat ajatukset ovat tärkeä ”tienviitta”, joka ohjaa suuntaan minne itse haluat. Tämä tapahtuu asettamalla itselle pieniä tavoitteita, jotka johtavat kohti suurta tavoitettasi. Sanotaanpa että haluat päästä kesäksi rantakuntoon. Se on jo itsessään hyvä ajatus, mutta miten saada se käytäntöön, sillä esimerkiksi itselleni se ei tule olemaan helppoa. Jotta pääsisimme tavoitteeseen meidän täytyy purkaa tämä iso ja mahdottomalta kuulostava ajatus pienempiin osiin. Asetetaan itsellemme pieniä tavoitteita, kuten käydä kolmen kilometrin lenkillä kaksi kertaa viikossa. Kun tämä ”haaste” on suoritettu, siirrytään aina vain suurempiin tavoitteisiin, kuten käydä kuuden kilometrin lenkillä ja 20 punnerrusta kaupan päälle. Kehitetään itsellemme pienet mutta erittäin selvät askeleet, joita pitkin voimme kivuta vaivatta.  Toki matka näyttää aina vain pidemmältä sitä mukaan kun kapuaa ylöspäin ja asettaa uusia tavoitteita jatkuvasti, mutta juuri siksi onkin erityisen tärkeää katsoa välillä alas. ”Älä katso alas” sanonta on hyvä kuitenkin muistaa, sillä jos katsot koko ajan alas miettien kuinka vähän tulee saatua aikaan niin et näe minne olet menossa. Pieni vilkaisu jo riittää saamaan käsityksen siitä mikä meni hyvin ja mikä huonosti. Mutta ei nyt takerruta tavoitteiden asetteluun liian pitkäksi aikaa, sillä johtavat ajatukset ovat paljon muutakin.

Arvot ovat erittäin tärkeä osa johtavia ajatuksia. Kun tunnet omat arvosi hyvin, tunnet myös itsesi hyvin. Nämä arvot kertovat mitä pidät tärkeänä ja mitä haluat pitää yllä. Itselleni yksi arvoista, joka on pysynyt matkassani alusta asti on olla ystävällinen. Pyrin saamaan muut nauramaan aina tilaisuuden tullen ja olla tukena kun sitä tarvitsevat. Tee niinkuin haluaisit itsellesi tehtävän – periaatteella. Tämän arvon nähtyäni tärkeänä olen tehnyt tavoitteeni tätä arvoa kunnioittaen. On tärkeää tuntea omat arvonsa, mutta lähes yhtä tärkeää on myös kunnioittaa muiden arvoja. Jokainen olemme erilaisia ja jokaisella on omat arvonsa muotoutuneet elämän kokemuksien myötä. Mutta jos emme ole avoimia muiden arvoille ja tutki omiamme, on suuri riski hukata itsensä ja alati muuttuvassa maailmassamme. Takerrumme tällöin liikaa muiden mielipiteisiin ja hukkaamme kyvyn luoda uusia.

Tehkäämme siis itsellemme palvelus ja mietitään mitkä ovat ne tärkeimmät arvot mitä pidämme korkealla. Järjestäkäämme itsellemme tavoitteet ja sitä kohti vievät askeleet näiden arvojen ympärille.

 

-Teemu Kukkonen

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!