Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 19.01.15
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtavat ajatukset ovat ohjenuora kohti Euroopan johtavaa tiimiyrittäjyyden huippuyksikköä. Euroopan johtava tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö kuulostaa hienolta, mutta mitä se edes oikeasti tarkoittaa.

 

Tiimiakatemia on yhteisö, jossa kaikki ihmiset työskentelevät yhdessä kohti yhteistä päämäärää. Totta on, että oman osuuskunnan kanssa pyrimme yhdessä pääsemään mahdollisimman pitkälle, mutta yhteistyö muiden osuuskuntien kanssa on lopulta melko vähäistä. Kaikki haluavat päästä huipulle ja kilpailuhenkisyys on esillä monessa tilanteessa. Ne hetket, kun ei huomiota haeta omalle tiimille ja sen saavutuksille, vaan esimerkiksi tehdään yhdessä hyvää kuten viime rakettipäivillä, ovat erittäin antoisia ja niissä hetkissä saa vanhemmilta tiimiyrittäjiltä tärkeitä oppeja.  Näin ollen, onneksi tiimiakatemian yhteisö on kaikesta kilpailullisuudesta huolimatta erittäin vahva ja yhtenäinen. Monet yhteisöllisyystapahtumat luovat tiimiakatemian yhteishenkeä ja harvassa ”oppilaitoksessa” ihmiset tuntevat niin hyvin toisensa kuin meillä.

Annamme jokaiselle yksilölle ja tiimiyritykselle aikaa ja huomiota, sillä Tiimiakatemia on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki. Mitä minulle itselleni on jäänyt mieleen varsin sekavasta syksystä, on tietty armottomuus. Meitä kusetettiin pariin otteeseen, koska emme tienneet talon tapoja ja osanneet pitää puoliamme. Tuntui että heikoimmat lenkit osuuskunnassa lähes savustettiin ulos, koska ei ollut aikaa odotella että kaikki tajuaisivat mitä tekeminen oikeasti vaatii. Kaikille pitää antaa tilaisuus löytää oma paikka ja tavat työskennellä. Mutta toisaalta armottomuus heti alussa oli hyvä asia. Ulkomaailmassa ihmiset ajattelevat aina itseään ja toimivat kuten itselle on parhaaksi. Aina ei kannata luottaa ihmisten hyvyyteen ja se opittiin jo melko alussa.

 

Tiimiyrittäjän kymmenen ohjetta ohjaavat meitä toimissamme akatemialla.

Tee aloite, löydä ratkaisu. Meille akatemialla ei anneta suoria vastauksia ongelmiin. Jotta asiat saadaan hoidettua oikein, täytyy itse olla kiinnostusta selvittää asioiden oikea laita. Jos ei uskalla itse tehdä aloitetta ongelman ratkaisemiseksi, ei voi oppia. Jos haluaa löytää ratkaisun, täytyy tehdä töitä sen eteen.

Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa. Meille puhutaan siitä paljon, että silloin kun on kyynärpäitä myöten ”mudassa”, oikeasti oppii jotain. Kun on hankkinut itselleen paljon, jopa liikaa tekemistä ja joutuu palloilemaan monen asian kanssa, joutuvat taidot oikeasti koetukselle.  Mutta silloin kun hukkuu tekemisiin, ei ole ole tehdä mitään muuta kuin akatemiaan liittyviä hommia tai tietää tehneensä virheen, tuntuu oppiminen hiukan kaukaiselta asialta. Kuitenkin kun ongelmat saa ratkaistua ja asiat hoidettua kunnialla, on se varsin palkitseva tunne.

Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä. Tiimiakatemia on turvallinen paikka kokeilla omia siipiään ja toteuttaa unelmiaan.  Vaikka tekisikin virheitä, ei se kaadu siihen. Tiimiläisten tuki on aina läsnä ja sen avulla selvitetään isompiakin ongelmia. Jos ei kokeile uusia asioita ja tee virheitä ei opi. Junnaamalla paikallaan ei saavuta mitään uutta.

Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen. Jo tämän kokemukseni perusteella voin sanoa, että ongelmia tulee eteen kokoajan ja niistä on vain yritettävä selvitä. Oikea asenne on suurena apuna ongelmia kohdatessa.

Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle. Asettamalla tavoitteita tietää minne on menossa ja minne haluaa päästä. Tavoitteiden saavuttaminen antaa mielihyvää, kun tietää tehneensä parhaansa niihin päästyään. On tärkeää asettaa tavoitteet tarpeeksi korkealle, jotta niihin pääseminen vaatii ponnistuksia, mutta kuitenkin niin että niihin on mahdollista päästä.

Näe mahdollisuuksia, älä esteitä. Helposti tulee mietittyä vain edessä olevia esteitä. Keskittymällä esteisiin, niistä tulee suurempia kuin ne oikeasti ovat ja vaikeampia ylittää. Mahdollisuuksia meille on tarjolla monia, kunhan vain uskaltaa yrittää eikä jää paikalleen odottamaan.

Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi. Alussa ainakin minun oli vaikea olla oma itseni akatemialla, koska en ole se joka huutaa suuressa porukassa oman mielipiteensä tai ystävystyy salamannopeasti ja helposti uusiin ihmisiin. Nyt kuitenkin, kun on kulunut aikaa ja on tutustunut ihmisiin, on helpompi olla oma itsensä ja luottaa siihen että ihmiset kuuntelevat ja ottavat kaikkien mielipiteet huomioon. Ketään ei syrjitä sen takia jos ajattelee erilailla, vaan sitä arvostetaan.

Hymyile, nauti ja heittäydy. Kuunnellessa valmistuvien puheita ja katsellessa heidän akatemian ajalta otettuja kuvia tuli sellainen fiilis, että ei jaksa odottaa että itsekin pääsee kokemaan kaikkea sitä, mitä akatemia meille voi tarjota. Kaikki reissut ja tapahtumat ovat varmasti ikimuistettavia ja niistä voi saada paljonkin irti. Täytyy vaan osata nauttia hetkestä ja heittäytyä mukaan asioihin.

Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen. Vaikka jonkin asia sujuisi hyvin, ei kannata ylpistyä. Milloin vain saattavat asiat mennä yhtäkkiä toiseen suuntaan.  Vanhalla menestyksellä ei pitkälle päästä vaan aina täytyy muistaa mennä eteenpäin. Täytyy kunnioittaa muita tiimiyrittäjiä ja hyödyntää akatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, on ihan turha keksiä pyörää uudelleen ja toistaa aiemmin tehtyjä virheitä. Monet ihmiset ovat valmistuneet akatemialta ennen meitä ja ovat kokeneet samoja asioita kuin me. Ottamalla oppia vanhemmista välttää vanhat virheet ja pääsee kenties pidemmälle kuin kukaan aiemmin.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!