Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 21.01.15
Esseen kirjoittaja: Samuli Lehto
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset - Tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Johtavat ajatukset – Tiimiakatemia

 

Tiimiakatemian missio on oppia tiimiyrittäjäksi oman tiimiyrityksen ja asiakkaiden avulla. Toisin sanoen, synnyttää rohkeita tiimiyrittäjiä. Tiimiakatemian visio taas on olla omalla alallaan maailman johtava huippuyksikkö 19. marraskuuta vuonna 2037. Kaikki me nykyiset, ja tulevat tiimiyrittäjät ja valmentajat puskemme yhdessä Tiimiakatemiaa kohti visiota. Onnistuaksemme siinä me tarvitsemme johtavia ajatuksia ohjaamaan toimintaamme.

Johtavien ajatuksien mukaan toimimaan meitä ohjaa tiimiyrittäjän kymmenen käskyä:

1.Tee aloite, löydä ratkaisu.

Meidän toiminta tiimiakatemialla on todella oma-aloitteista. Kohtaamme tiimiyrittäjän uran alussa paljon tilanteita, joissa emme tiedä kuinka tulisi toimia. Meille ei myöskään ole aina joku kertomassa mitä pitää tehdä, jos olemme pulmatilanteessa. Heti syksyn alussa opimme, että asioista pitää ottaa itse selvää, ja kysyä tarvittaessa niiltä ihmisiltä jotka varmasti osaavat auttaa. Näin oppiminenkin tapahtuu helpommin, kun pitää itse ottaa asioista selvää.

 

2.Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa projektissa.

Rautaiset hermot ovat tiimiyrittäjälle kullan arvoinen ominaisuus, sillä elämä akatemialla tuntuu toisinaan suurelta kaaokselta. Kaaos on kuitenkin hyvä merkki siinä mielessä, että silloin tietää tehneensä jotain. Kaaoksen keskellä on kuitenkin tärkeää muistaa perusasioiden hoitaminen, ettei tilanne pääse kehkeytymään ylitsepääsemättömän tuntuiseksi. Tiimiyrityksessä on se hyvä puoli, että mikäli jotkin asiat tuntuvat kasaantuvan liikaa, niin on aina joku jolta pyytää apua. Kaaos on erittäin opettava tilanne, ja siitä selviäminen tuntuu mahtavalta.

 

3.Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä.

Rohkeus ja uskallus ovat myös tärkeitä ominaisuuksia bisnes elämässä. Meillä on mahdollisuus kokeilla kaikenlaisia projekteja, ja toteuttaa unelmia. Unelmien toteuttaminen vaatii uskallusta toteuttaa itseään epäröimättä ja pelkäämättä virheitä. Jokainen tekee joskus virheitä, mutta mikäs sen parempi keino oppia, kun kantapään kautta. Tekemättä jättäminen on tavallaan vastuun pelkoa, eikä tekemätön ihminen voi yksinkertaisesti oppia. Tehtyjen virheiden jakaminen muiden kesken on myös erittäin arvostettavaa, sillä näin voi opettaa muita välttämään samat virheet.

 

4.Kohdista energiasi rataisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

Tiimiyrittäjä ei saa jäädä tuleen makaamaan. Olemassa olevien ongelmien murehtiminen ei auta mitään eikä ketään, ja se vain lietsoo negatiivisuutta. Harvemmin ongelmat ovat murehtimalla parantuneet, ennemminkin päinvastoin. Havaittuaan ongelman taitava tiimiyrittäjä ryhtyy välittömästi etsimään ratkaisuja sen selvittämiseksi, jolloin säästyy aikaa ja vaivaa. Tämä on yksi ohje, joka meidänkin osuuskunnan tulisi muistaa ajoittain paremmin.

 

5.Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.

Tehdäkseen hyvää jälkeä, tulisi aina pyrkiä tekemään kaikkensa tehtävän työn eteen. Asettamalla tavoitteet korkealle syntyy motivaatio tehdä kaikkensa tehtävien saavuttamiseksi. Mitä järkeä tehdä asioita puolivaloilla ja vasten tahtoaan, kun silloin työstä ei myöskään opi niin paljoa?

 

6.Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.

Tiimiyrittäjän tarkka silmä jättää esteet kylmästi huomioimatta, ja poimii niiden taustalta vain mahdollisuudet. Tämä on taito, joka olisi hyvä oppia jo heti tiimiyrittäjän uran aluksi. Vaatii kuitenkin taitoa oppia tunnistamaan ne asiat uusiksi mahdollisuuksiksi, jotka ovat aina vaikuttaneet ratkaisemattomilta ongelmilta, mutta näitä tilanteita saa kyllä kolmen ja puolen vuoden aikana harjoitella. Asiakassynnytys, jossa ratkaistaan ongelmia muille yrityksille on oiva keino kehittyä tässä asiassa.

 

7.Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi.

Tiimiakatemia antaa meille juuri niin paljon kuin me olemme valmiita antamaan sille. Mikäli ei uskalla olla oma persoonallinen itsensä, ei varmasti tule saamaan ajasta akatemialla kaikkea hyötyä myöskään irti. Rikkautta on se, että tiimissä on hyvin erilaisia ihmisiä, jolloin jokaisella on varmasti jotain erilaista annettavaa tiimin eteen.

 

8.Hymyile, nauti ja heittäydy.

Positiivisuus tarttuu. Jokainen haluaa varmasti jättää itsestään aina positiivisen kuvan, oli tilanne mikä tahansa. Yrittäjänä tulee myös aina muistaa se, että tuleva työnantajasi tai asiakkaasi voi olla se sama henkilö, jonka kanssa satut käymään vaikkapa kuntosalilla juuri samoihin aikoihin. Kun asiakkaalla on sinusta jokin positiivinen kokemus, on kaupanteko ja yhteistyö paljon helpompaa.

 

9.Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.

Nöyryys on erittäin kunioitettava piirre tiimiyrittäjille. Kun asiat tuntuu ja näyttää menevän hyvin, ei pidä tuudittautua turvallisuuden tunteeseen, vaan silloin pitää muistaa taas nöyryys ja perusasioiden tekeminen. Huipulta on hyvä välillä katsoa taaksepäin, että kuinka nykytilanne on saavutettu, jolloin muistaa tehdä ne samat asiat taas seuraavalla kerralla uudestaan.

 

10.Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, älä keksi pyörää uudelleen.

Erittäin tärkeä ohje muistettavaksi. Vaikka toimintamme onkin hyvin oma-aloitteista, niin ei pidä unohtaa tiimiakatemian sisäisen verkoston voimaa. Vanhemmilla tiimiyrityksillä on kokemusta niin monenlaisista projekteista, että heiltä löytyy varmasti apua tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lisäksi tukena on myös joukko ammattitaitoisia valmentajia, joilta saa usein myös erittäin käytämmöllisiä neuvoja.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!