Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joona Takkula

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 30.11.19
Esseen kirjoittaja: Joona Takkula
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5.11 oli päivä, jolloin Gravi piti yhdet syksyn parhaimmista treeneistä. Minä, Veera, ja Samuli olimme olleet aiemmin johtajuuden koulutusohjelmassa, jossa käsittelimme Tiimiakatemian Johtavia ajatuksia. Kun aiemmin Ränssin Kievarissa kokoonnuimme koulutuksen ensimmäistä kolmen päivän sykäystä varten, ilmoille lensi kysymys: Kuinka moni on tietoinen Johtavista ajatuksista ja tietää sen sisällön?”. Ehkä kaksi kättä nousi ylös. Muistan hyvin Elias ”Mäksä” Mäkisen lausahduksen tämän kysymyksen perään:

”Mä oon talon johtotehtävässä, enkä oo ees kuullut tästä. Miten tää voi olla mahdollista?”.

Tämä kuvastaa hyvin tilannetta, joka Tiimiakatemialla on ollut jo ehkä pidemmänkin aikaa. Ja Johtavien ajatusten epätietoisuus näkyy valitettavasti myös tekemisessä niin, ettei riskejä uskalleta esimerkiksi ottaa.

Koulutuksessa sisäistettyjen oppien myötä halusimme Samulin ja Veeran kanssa tietysti tuoda nämät opit myös koko Gravin tietoisuuteen. Jaoimme tiimin pienempiin ryhmiin, jossa jokainen tiimiläinen pääsi vertailemaan sekä Akatemian vanhoja että uusia Johtavia ajatuksia, ja niiden eroja.

Tiimiyrittäjän kymmenen ohjetta:

 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita
 2. Opi hallitsemaan kaaosta
 3. Uskalla tehdä virheitä, niistä voi oppia
 4. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen
 5. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle
 6. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä
 7. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi
 8. Hymyile, nauti ja heittäydy
 9. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen
 10. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä jo Akatemian sisältä löytyvää tietoa

Pienen pohdinnan jälkeen palasimme yhdessä treenitilaan ja aloimme keskustella asioista. Olimme hyvin samaa mieltä siitä, että nämä ohjeet eivät näy nykyisellään talon sisällä. Meidän mielestä Gravissa nämä ohjeet näkyvät kuitenkin suhteellisen hyvin, eikä meidän tarvitse olla siitä niin huolissaan, vaikkakin ne voisivat näkyä tekemisessä vieläkin vahvemmin. Mietin itse Johtavien ajatusten suhdetta meidän tiimiin jo aiemmin, ja ajatuksena mietiskelyistä nousi esiin se, että Johtavien ajatusten sisäistämisen myötä koko tiimi saisi tavallaan tekemiselle tarkoituksen. Tarkoitan tällä sitä, että aiemmin mm. kirjapisteet ja asiakaskäynnit talon sisäisenä vaatimuksena ovat lähtökohtaisesti aiheuttanut napinaa siitä, että miksi näitä edes pitää tehdä. Asioita on siis tehty, mutta se perimmäinen tarkoitus niiden tekemiselle on puuttunut. Nyt kuitenkin liiderinä koen, että Johtavien ajatusten sisäistämisen myötä tekeminen on muuttunut jokaisen tiimin jäsenen kohdalla merkityksemmälliseksi ja sitä kautta myös laadukkaammaksi.

Yhtenä suurimpana pointtina keskustelusta nousi vanhasta Johtavien ajatusten vihosta löytynyt arvoja täydentävä ohje:

”Yksilön vastuu – Jokaisen tiimiyrittäjän on päivittäin lunastettava paikkansa tiimissä”.

Tämä herätti keskustelua tiimin välillä sen vuoksi, ettei Gravissa jokainen välttämättä ole lunastanut paikkaansa odotetulla tavalla. Se, että meidän tiimin työskentely ei ole – tai ei ainakaan 5.11 vielä ollut – niin läpinäkyvää, vaikutti varmasti siihen, että jokainen ei tekemisellään ole paikkaa lunastanut päivittäin.

Jatkuva uuden synnyttäminen oli meille kaikille ohje, johon pystyimme samaistumaan. Olemme tiimi, joka haluaa tehdä asioita isommin ja niin, että ne muistetaan vielä siinä vaiheessa kun valmistumme Akatemialta. Liiderinä minulla täytyy olla jatkuvasti tietynlainen kokonaiskuva siitä, mistä olemme tulleet ja etenekin mihin olemme menossa. Tähän viitaten on ollut hienoa nähdä, miten olemme nyt syksyn puoliskolla kesän jälkeen alkaneet haastaa itsejämme entistä enemmän ja alkaneet haalia projekteja, joissa joudumme poistumaan mukavuusalueiltamme. Tuttu ja turvallinen tekeminen ei meitä niinkään inspiroi.

Tiimiakatemian arvot:

 1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
 2. Tiimiyrittäjyys
 3. Jatkuva kokeileminen ja uuden synnyttäminen
 4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
 5. Kansainvälisyys

Gravin arvot:

 1. Hauskuudella
 2. Rohkeudella
 3. Kasvaen

28.10 synnytimme Graville uuden brändiuudistuksen, johon kuului myös uusien arvojen luominen. Tällä kertaa arvot luotiin pikemminkin ajatellen sitä, mitkä asiat kuvastavat meitä ja meidän tekemistä nyt, eikä sitä millaisia me haluaisimme olla. Uudet arvot ”Hauskuudella, Rohkeudella, Kasvaen” kuvastaa mielestäni hyvin myös koko Tiimiakatemian arvoja ja ovat siinä mielessä yhteneväiset koko talon tekemisen kanssa.

”No successful organization has ever been born withtout a shared vision!” 

– Peter Senge

Treenien aikana käytyämme dialogia Johtavien ajatusten sisältämistä ohjeista ja arvoista tajusimme myös sen, ettemme olleet asettaneet syyskaudelle sen kummempaa tavoitetta. Tässä vaiheessa tajusin myöhemmin, että minä olen ollut liiderinä päävastuussa siitä, ja nostankin käden pystyyn virheen merkiksi.

Ymmärsimme, että tulemme menestymään vieläkin paremmin kun asetamme yhdessä tavoitteen tulevalle. Peilasimme meidän kolmea arvoa keskusteluun, ja halusimme luoda tavoitteet, jotka vahvistavat kaikkia meidän omia arvoja.

Asetetut tavoitteet:

 • Joulukuun loppuun mennessä 10 000€ tulos
 • Ensi keväälle kansainvälinen projekti
 • Yhteinen lomareissu ulkomailla kevään päätteeksi
 • Tammikuusta alkaen kevään loppuun mennessä 50 000€ tulos
 • Golden Step -palkinto kevään Rakettipäivillä

Koko tiimi sitoutui yhdessä asetettuihin tavoitteisiin ja niitä kohti toimimiseen. Koen, että olemme tiiminä tällä hetkellä todella hyvässä vauhdissa, mutta emme siltikään tyydy vähään, vaan pyrimme jatkuvasti parantamaan. Tiimissä on suuri ns. ydinporukka, jotka ovat olleet erittäin motivoituneita ja näkyvillä alusta asti, mutta myös jokaisen muun tekeminen ja annettu panos on parantunut Johtavien ajatusten läpikäynnin ja tavoitteiden asetuksen jälkeen. Jokainen on alkanut lunastaa paikkaansa tiimissä päivittäin, ja se vie meitä tottakai yhdessä eteenpäin.

Asiat, joita itse haluan omassa toiminnassani erityisesti tulevaisuudessa korostaa on se, että teen rohkeita asioita, vaikkakin ne saattaisivat aluksi saada aikaan epäilevän tunteen. Olen lunastanut päivittäin oman paikkani tiimissä puskemalla tiimiä kohti tavoitteita ja olemalla läsnä tiimille, ja tätä tulen jatkamaan myös vuodenvaihteen jälkeen kun liideripestini päättyy ja näihin ”suuriin saappaisiin” hyppää joku muu. Heh. Kaikkiaan olen siis miettinyt sitä, että Tiimiakatemia on loistava paikka kokeilla ja heittäytyä eri asioille ja erilaisille projekteille, ja sitä meidän pitää sekä henkilökohtaisella että koko tiimin tasolla viedä eteenpäin.

Gravi tulee olemaan vuoden vaihteen jälkeen tiimi, joka näyttää talolle suunnan!

Joona Takkula

Projektitoimisto Gravi osk

joona@gravi.fi

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!