Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset – Tempo nousuun 2020

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtavat ajatukset ovat juuri sellaista liibalaabaa, jota itse kirjoitan kun olen pehmeän runollisella tuulella. Nyt olen kuitenkin turhautunut, ja haluan konkreettisia keinoja. Tiimiakatemian visio on synnyttää rohkeita tiimiyrittäjiä, ja minä en ole ollut rohkea enkä yrittäjä. Tekemisestä on loppunut into, ja motivaatio on ulkoista: projektijohtajan syyttävä sormi, valmentajan tiukka linja kirjapisteistä ja tiimiliiderin pettynyt myllytys ohjaavat toimintaa enemmän kuin oma innostus ja mielenkiinto!

Johtavat ajatukset tarkoittavat käytännössä sitä, että Tiimiakatemia on litteä organisaatio, jota johtavat arvot ja niistä jalostetut käytänteet. Meillä ei ole johtajia tai opettajia, vaan jokainen on oman itsensä johtaja ja toistensa kaverijohtaja, jonka tarkoitus on innostaa ja motivoida toista.

Lopussa listaus konkreettisista keinoista joilla tuoda Tempoon johtavia ajatuksia käytäntöön tavoitteena vähentää negatiivista, ulkoista motivaatiota ja lisätä itseohjautuvuutta ja innostusta.

Tiimiyrittäjän kymmenen ohjetta:

1.Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita

2.Opi hallitsemaan kaaosta

3.Uskalla tehdä virheitä, niistä voi oppia

4.Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen

5.Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle

6.Näe mahdollisuuksia, älä esteitä

7.Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi

8.Hymyile, nauti ja heittäydy

9.Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen

10.Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä jo Akatemian sisältä löytyvää tietoa

Carpe diemiä omaan tekemiseen

Olen krooninen stressaaja ja hampaat irveessä suunnittelen ja optimoin elämästäni tehokasta. Kaikki ylimääräinen on energian ja ajan tuhlausta. Tämä on tehnyt minusta kyynisen pessimistin joka välttelee kaikkea mikä ei ole suunniteltua ja tavoitteisiin liittyvää. Ongelmat tässä on elämän köyhtyminen, spontaaniuden ja kokeilullisen tekemisen väheneminen ja sitä myöten hyvinvoinnin kärsimiminen. Hyvinvoinnin loppuessa minulla ei enää edes ole sitä rohkeiden kokeilujen avaruusrakettia.

Haluan keksiä yhden konkreettisen tavan, jolla saan lisättyä iloa tekemiseen. Ilo lisää uteliaisuutta, tekemistä, virheitä, toisten kanssa tekemistä ja uskallusta. Haluan mennä ilo edellä. Tähän voisi toimia aamuinen salitreeni kaverin kanssa (alkaa tammikuussa!), vapaa-ajan vietto kavereiden kanssa (tiimi-illat alkavat nekin tammikuussa) tai joku harrastus, jossa saa helposti ja varmasti tyydytyksen tunteen eli flow-tilan. Akatemialla jaksaa uurastaa, kun tietää että illalla pääsee tekemään mukavia ja ennen kaikkea palkitsevia asioita.

Näillä keinoilla maksimoin oman potentiaalini. Mitä voisin tehdä parantaakseni Tempon toimintaa ja meidän kaikkien motivaatiota?

Innostuksesta rohkeaan tekemiseen

Miten Tempolla menee näiden ohjelinjojen mukaan tarkasteltuna – onko meillä ollenkaan rohkeita kokeiluja, korkealle asetettuja tavoitteita? Suurin osa kurinalaisesti suorittaa kirjapisteet, mutta motivaatio rohkeisiin kokeiluihin puuttuu. Jokin näissä pisteissä mättää, sillä meidän ainoa rohkea kokeilija kamppailee nimenomaan kirjapisteiden kanssa. Molempiin ei vaan näytä olevan resursseja. Uskon, että jos suunnitelmallisesti kävisimme jokaisen oppisopimuksen läpi, jokainen löytäisi oman intohimonsa jonka eteen voisi akatemialla tehdä töitä.

Kirjapisteet vievät energiaa

Vielätkö sprinttipisteet ja gäppi tilaa unelmilta? Olisi mahtavaa, jos voisimme yhdistää nuo kaksi aivan päinvastaista asiaa. Vaikkakin niin erilaisia, ne voivat olla täydellisesti toisiaan täydentävät puolet unelmien saavuttamisessa. Oppisopimuksien läpikäynnissä tärkeää olisi arvioida syvällisesti myös lukusuunnitelma ja varmistaa, että tiimiläinen lukee kirjoja jotka aidosti vievät häntä eteen päin tavoitteissaan ja ennen kaikkea, innostavat häntä.

Minulle käy usein niin, että päätän kirjan jonkun muun suosituksien perusteella eli käytännössä teen niinkuin ”kannattaa” tehdä tai mitä muut suosittelee. En ole tajunnutkaan ajatella aiemmin miten iso juttu kirjavalinta on. Lukiessaan kiinnostavaa kirjaa, ei kirjapisteet enää ole tavoite, vaan helpottava guideline, kuinka paljon lukemiseen kannattaa käyttää aikaa. Seuraavaksi minulla oli lukulistallani kirja, jonka lukemisen seuraavaksi olin kirjaimellisesti perustellut näin: ”Jenni sanoi että hauska ja helppolukuinen”.

Gäppirahat stressaavat

Kuukausittain jokaisen Tempolaisen tulee kerätä yhteiskassaan tällä hetkellä vaivaiset 100 euroa, ja jotenkin se kummittelee mielessä kaikkea tekemistä miettiessä. Kuitenkin tuo summa on kuitattavissa vaikka yhden päivän keikalla jossain hanttihommissa, jotka eivät edistä unelmia mutta keräävät rahaa, jolla unelmia voi toteuttaa. Ehkä meidän jokaisen pitäisi joka kuun alussa päättää päivä ja aika, jolloin tuon pienen summan teemme, ja sitten päämäärätietoisesti käyttää kaikki loppuaika innostaviin unelmiin ja niihin liittyviin oppimiseen.

Itseään on tärkeää muistuttaa omista unelmistaan, ja siksi kannatan myös oman oppimissopimuksen säännöllistä päivittämistä ja sen tekemistä julkiseksi joko omalle tiimille tai koko akatemialle. Oppisopimusta ainakin minun itseni kannattaisi päivittää säännöllisin aikavälein, esim. jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä. Sillä kannattaa myös olla selkeä rakenne, jotta muistaa sisällyttää siihen ne kaikista innostavimmat unelmat, niitä eteen päin vievät taidot ja myös omien heikkouksien kehittäminen, etteivät ne pääse jarruttamaan.

Kun tämä kaikki on tehty, voi jälleen keskittyä johtaviin ajatuksiin.

Yhteisöllisyys ja sosiaalinen pääoma

Sekä omiini että Akatemian arvoihin kuuluu vahvasti muut ihmiset, sosiaalinen pääoma. Tiimi on isossa roolissa, mutta tykkään ajatella myös koko Tiimiakatemiaa yhteisönä. Tätä arvoa toteuttaakseni minun täytyy miettiä keinoja, joilla saan Temposta avoimen, luottavaisen ja antavan yhteisön. Antavan, eikä ottavan yhteisön.

Meillä ei saa olla tunnetta, että teemme asioita koska välttelemme rangaistusta ja syyllistämistä. Meillä voisi olla tunne, että haluamme tehdä asioita tiimin hyväksi tietäen että saamme sen vaivan moninkertaisena takaisin. Ja tämä tunne syntyy, kun luotamme toisiimme ja olemme sitoutuneita.

Olemme puhuneet kirjaesseiden tuomisesta treeneihin koko tiimille, mutta jotenkin siitäkin tuli kauhea suoritettava asia josta kaikki ottivat paineita ja alkoivat syyllistämään. Kirjaesseiden esittely tiimille olisi kuitenkin loistava keino auttaa koko tiimiä. Se vaan tulee toteuttaa huolellisella suunnittelulla ja aikataululla niin että jokaisella on hyvin tiedossa oma vuoro. Tähän Tempo voisi ottaa käyttöön koko sprintin mittaisen treenisuunnitelman.

Syyllistäminen on myrkkyä positiiviselle motivaatiolle, mutta sitä harjoitetaan koska haluamme pitää toisiamme tilivelvollisina. Voisiko siihen olla joku toinen, positiivinen keino?

Aina ongelmatilanteen tullessa meidän tulee koko tiimin voimin tarttua haasteeseen ja ratkaista ongelma. Jos esimerkiksi joku tiimiläinen ei ole päässyt tavoitteisiinsa, voimme kysymyksillä selvittää ongelman juurisyyn ja auttaa tiimiläistä keksimään itse ratkaisun. Emme saa olla vihaisia tai sanoa esim. ”miksi minun tulee saavuttaa tavoitteet jos sinäkään et pääse niihin?”. Kaikki ongelmat on ratkaistavissa. Tärkeintä on, ettemme anna periksi tilanteen ollessa epämukava.

Yksi tärkeä luottamusta lisäävä tekijä on vapaa-ajan viettäminen yhdessä, sillä emmehän halua assosioida toisiamme aina työntekoon, kiireeseen ja vaikeisiin sovittaviin asioihin. Tästä syystä otin vastuun Tempon yhteisöllisyydestä ja siihen liittyvä suunnitelma lähteekin mukavasti rullaamaan ensi vuoden puolella.

Ihmissuhteisiin kuuluu oleellisesti myös asiakkaat, sillä ilman niitä emme ole yritys laisinkaan. Meillä on asiakassuhteita, mutta kaikille niiden hankkiminen ei ole helppoa. Ongelmana on varmasti ainakin osittain (ainakin minulla) luottamuksen puute omasta osaamisesta. Tätäkin voisi parantaa säännöllisillä esitelmillä, erityisesti sellaisilla jossa muille tiimiläisille yritetään opettaa jotain eikä vain kerrota mitä itse on hyötynyt jostain kirjasta.

Reflektioita myös tapahtumista ja asiakaskäynneistä kannattaa hyödyntää, mitä tahansa oivallusta voi esitellä tiimille rohkeasti. Syntyy tunne omasta osaamisesta, ja lisäksi tiimiläisetkin oppivat moninkertaisesti, kun kaikki 13 tiimiläistä panostaa näihin. Kipinästä se lähtee, ja uskallettuamme kokeilla voimme alkaa käytännön kautta kartoittaa osaamista!

Kuulin juttua että Gravissa annetaan tiimiläisille palkintoja. Eniten asiakaskäyntejä keränneet saivat tonnin setelin! Palkinnot ovat konkreettisia tunnustuksia onnistumisesta ja saavutuksesta. Meillä Tempossa huomio on enemmän negatiivista, ja suuntautuu epäkohtiin. Voitimme viime sprintin, ja kenties siitä lähtien olemme vaatineet itseltä ja toisiltamme vain parasta. Ohjaako toimintaamme pelko epäonnistumisesta (negatiivinen motivaatio) vai innostus ja hyvä fiilis(positiivinen motivaatio), kun tiedämme että pystymme ja ollaan hyviä?

Tempolta puuttuu selkä brändi ja kulttuuri. Unelmoin siitä, että kaikilla olisi mukavaa tulla treeneihin ja voisimme lähteä inspiroituneina. Miksi pidämme treenejä, jos emme hyödyntääksemme toinen toistamme? Siksikö, kun treenit sattuvat olemaan pakollisia ja kalenteriin merkattuja? Haluamme varmasti kaikki, että treenit olisivat hauskoja ja kehittäviä. Minusta tuntuu, että meidän kulttuuri liittyy liikaa suorittamiseen ja muiden kanssa kilpailemiseen. Kulttuurimme suunnittelemisen kautta saisimme myös treeneistä parempia. Yhtenäinen brändi muistuttaa meitä yhteenkuuluvuudestamme.

Tässä kootusti, miten itse aion kehittää tiimiäni 2020.

  1. Sprintin alussa treenisuunnitelma, jossa kaikkien oppisopimuksille tilaa asap. Varmista, että oppisopimuksen laatija on innoissaan sopimuksestaan
  2. Kirjalista laaditaan yhdessä vertaamalla sitä oppisopimukseen
  3. Miettiä hyvissä ajoin konkreettinen keino, jolla tienata rahaa gäppiin
  4. Kannusta päivittämään oppisopimusta, tee siitä julkinen niin että kuumottelee jos joku lukee vanhentunutta settiä. Laita sen tarkistaminen kalenteriin toistuvaksi tapahtumaksi.
  5. Treenikalenteriin myös jokaiselle kirjaesseevuoro.
  6. Objektiivinen ongelmanratkaisu. Ratkaistaan asiat puhumalla ja selvittämällä juurisyy ongelmaan.
  7. Pyöritän Tempolaisten säännöllistä mukavaa tekemistä yhteisöllisyysvastaavana.
  8. Ideoidaan Tempolle kulttuuri ja siihen sopiva brändiuudistus, joka innostaa meitä.
  9. Otamme käyttöön palkitsemisen onnistumisista ja kehityksestä. Leader voi palkita sprinttipisteistä, rohkeudesta tai panostuksesta tiimin toimintaan, esim. hyvästä esitelmästä esseen pohjalta.

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!