Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset vol2

Kirjoitettu 07.12.15
Esseen kirjoittaja: Alli Laukkanen
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämän päivän täpityksessä tajusimme, että monien teorioiden ja työkalujen ohella myös johtavat ajatukset kaipaavat pienissä päissämme terästystä. Ja näin kirjapisteiden toivossa aloitan urakan: Tiimiakatemian jalot aatteet selviksi.

  1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
  2. Tiimiyrittäjyys
  3. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen
  4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
  5. Matkustaminen/kansainvälistyminen

Vielä vuosi sitten ajatus johtavista ajatuksista oli aika naurettava: ei ollut mitään mihin ja millä peilata. Tai no, tulihan siinä tehtyä asioita, mutta mikään ei tuntunut niin omalta jutulta, että siihen olisi oikeasti laittanut kaiken peliin. Yllättäen huomaa, oman unelmaprojektin tullessa, toimivansa aika paljonkin Tiimiakatemiameininkien mukaan.

Ensinnäkin, tässä ns. yksin tehdessä on huomannut kumppanuuksien tai projektiryhmien merkityksen. On joku, johon peilata, joku, joka sanoo suoraan ja haastaa ajatuksia ja ideoita. Vaikka toki on ollut pieniä apureita, jotka ovat tehneet tuotteista verrattoman hyviä, he eivät ole osanneet auttaa brändäämisessä tai markkinoinnissa. Kuinka mahtavaa onkaan suora puhe! Säästyisi monilta selkkauksilta, kun joku sanoisi vaan suoraan että ei nyt oikeesti, ompa huono suunnitelma, mitäs jos miettisit tältä kantilta? Tämäkin on tosin asia, jota mietin vasta nyt, enkä projektin alkuvaiheilla. JA, ei saa ymmärtää väärin, kumppanuuksista ja ihmissuhteista saa paljon muutakin, mutta tämä reflektointi ja palaute ovat päällimmäisenä mielessä tällä hetkellä.

Toinen asia onkin sitten tiimiyrittäjyys. Tieto, taito, toisen tunteminen, tulokset, tuki. Vaikka kuinka vittumaiselta omassa tiimissä olo välillä tuntuukin, kyllä se vaan väkisin ajaa eteenpäin. Onko kyse sitten miellyttämisen halusta, kehujen kaivamisesta tai ihan mistä muusta, sitä haluaa kehittyä muiden mukana. On alempi taso, jolla testata. Tiimiyritys kuitenkin rakentuu monista eri alojen ammattilaisista, joilla on ihan eri näkökulmat elämiseen ja tekemiseen. Missä muualla saa tällaista rikkautta? Ehkä kivoin huomio loppuvuodelta tiimiyritykseen liittyen on se, että oikeasti kaipaisin mielipidettä projektiini tiimiltä, mutta aika vain tahtoo loppua kesken.

Kokeilu ja jatkuva uuden synnyttäminen tuntuvat vaikeilta käsitteiltä. Muistan rohkeissa tekijöissäkin tehtävän, jossa piti listata 20 kokeilua enkä millään keksinyt kuin 5. Hankala määritellä mikä on kokeilu. Onko se kokeilu, että valitsin kirjekuorilaukun materiaaliksi villan normaalin nahkan sijasta? Tai se, että kaiken ompelun tekee opiskelija? Ja käsin? Ja entä se, että kaikki myynti tapahtuu verkossa? Jos vastaus kaikkiin on kyllä, olenhan minä sitten kokeillut ja vaikka mitä. Ainoa vain, että kokeilut eivät ole tulleet julki nopeasti, vaan kaikki ovat odottaneet h-hetkeä, malliston julkaisua. Onneksi tuotteiden ulkonäkö on ollut miellyttävä, että niiden osalta kokeilut ovat olleet onnistuneita! Paljon on siis ollut kokeiluita, niin hyviä kuin huonojakin ja kaikista on ollut pakko oppia.

Mitä tulee tekemällä oppimiseen ja käytännönläheisyyteen niin sitähän tämä on ollut parhaimmillaan koska vaatealasta ei ole minkään sortin kokemusta tai tietoa ennen projektin alkua! Olen tyytyväinen uskallukseeni lähteä. Ja toisaalta kun miettii, niin pohjatietämyksen olemattomuus oli hyvä, sillä en osannut pelätä mitään. Kaikki on opittu lennosta, oli kyse materiaaleista, malliston brändäämisestä tai siitä mitä vaatteista pitää kertoa kuluttajalle.

Ainoa, mikä tällä hetkellä omasta repertuaarista puuttuu, on matkustelu ja kansainvälisyys. Siis ammattimielessä. Siinä tuli oma rohkeus vastaan, halusin pienentää otannan Suomeen, jotten vaikuttaisi säälittävältä jos epäonnistun. Todella lannistava ajatus ja jälkikäteen ajatellen myös typerä, sillä maksavia asiakkaita olisi hyvin voinut löytyä Euroopasta. Hain kyllä inspiraatiota ulkomaisesta muotoilusta ja heidän tyylistä tehdä bisnestä, mutta sen lähemmäs en mennyt. Tätä on kyllä tarkoitus parantaa, ja rt:n mukana jo käsitinkin paremmin ulkomaailman viehätystä. Kesällä on tarkoitus lähteä kiertämään Eurooppaa pyörän selässä, että josko siltä reissulta saisi irti jotain konkreettistakin?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!