Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtoryhmästä tähtijoukkue

Kirjoitettu 29.05.17
Esseen kirjoittaja: Niko Nenonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johtoryhmästä tähtijoukkue
Kirjan kirjoittaja: Vesa Ristikangas, Tapani Rinne
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.8. Johtamisen käsikirjat

Johtoryhmästä tähtijoukkue, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Vesa Ristikankaan ja Tapani Rinteen teos Johtoryhmästä tähtijoukkue on saanut runsaasti kehuja ja kiitoksia vaikuttavilta tekijöiltä, muun muassa Mikael Jungnerilta. Valitsin kirjan sekä mielenkiintoisen esittelytekstin että erilaisen ulkoasun perusteella. Kirja sopii myös tammikuussa aloittamaani tiimiliiderin pestiin, johon kuuluu johtoryhmän johtaminen. Kirjassa luvataan antaa ”hoito-ohjeet” erilaisiin ”johtoryhmätauteihin” sekä parantaa johtoryhmän keskinäistä dynamiikkaa. Koen nämä aiheet tärkeäksi ja tunnistan, että omassa ryhmässäni olisi aiheen tiimoilta kehitettävää.

Kirja on kirjoitettu hyvin selkeästi ja erilaiset harjoitteet paransivat ymmärrettävyyttä ja saivat opit painumaan niin sanotusti selkäytimeen saakka. Alusta asti korostetaan omaan ajattelutapaan perehtymistä ja sitä, millä tavalla ja tahdilla päätöksiä tehdään. Huomaan omassa tiimissäni tämän olevan yksi ongelmista. Innovaatisia ideoita on helppo tuoda esille, mutta niiden toteuttamiseen lähdetään hieman suin päin. Kirjassa korostettua hidasta ajattelua mielestäni vältellään vielä nykyäänkin ja nopeita päätöksiä arvostetaan liikaa, vaikka itse tähän kansanryhmään kuulunkin. Kun tiimi keksii yhdessä idean, sen kohtalosta päätetään saman tien ja lähdetään pohtimaan toteuttamista. Nopeus on valttia, mutta tämä kirjan osio sai miettimään omaakin ajattelutapaa ja johtamista. Hyvin suunniteltu ja mietitty on puoliksi tehty, ja aion tätä jatkossa käyttää tiimini toiminnassa.

Vaikka kirjassa kerrotaan olevan erilaisia yhdessä tehtäviä harjoitteita, korostetaan myös sitä että kehityksen tielle ei löydy pikajippoja tai kaikille sopivia yleistekniikoita. Kuten tekstissä sanotaan, jokaisessa ryhmässä tulee tunnistaa ”oman systeemin erityispiirteet ja lainalaisuudet.” Tämä tarkoittaa käytännössä, että jokaisen tulee nähdä vaivaa kehittymisen edistämiseksi, sen sijaan että keskittyisi omaan vastuualueeseensa. Totta kai johtaja ohjaa palavereissa ja kokoontumisissa keskustelun suuntaa, mutta yksin- tai kaksinpuhelua se ei saisi olla. Mielestäni tämäkin on yksi valitettavista ongelmista; jaetaan vain vastuualueet ryhmän kesken ja jokainen keskittyy omaan suoritukseensa yhteisen tavoitteen sijaan, ja johtajan odotetaan vain punovan kaikki välillä sekavatkin langat yhteen. Tämä on perinteinen malli, mitä noudatetaan liian tarkasti. Rooleja on vaihdeltava ja jokaisen on mukautettava omaa käyttäytymistään, ja astuttava pois omalta mukavuusalueeltaan.

Käytännön neuvoina aion myös ottaa käyttöön sekundääri- ja primääritavoitteet. Näillä saadaan ensinnäkin varmistettua, että jokainen johtoryhmän jäsen tietää yhteisen tekemisen tavoitteen ja onnistumisille saadaan selkeämpi muoto. Tiedetään mitä tehdään, miksi tehdään ja miltä onnistuminen näyttää. Primääritavoitteet ovat tarkempia ja keskittyvät enemmän yksilöllisyyden hyödyntämiseen ryhmässä. Kuinka ryhmä saadaan pelaamaan yhteen, erilaisuuden hyödyntäminen, avoin palautekulttuuri sekä luonnollisesti keskinäinen luottamus. Omassa ryhmässäni nämä mielestäni toimivat perustasolla, mutta parannettavaa vielä totta kai on.

Mielestäni tärkein oppi kirjassa oli ymmärtää, että johtoryhmän kehitys on jokaisen ryhmän jäsenen vastuulla, eikä pelkästään minun vastuullani. Pyrin itse jatkossa kokeilemaan rohkeammin erilaisia rooleja ja vaatimaan samaa muilta. Kirjan loppuosassa oleva ”Johtoryhmän pieni lääkärikirja” oli hauska ja hyvin samaistuttava tiivistys kirjassa mainituista ongelmatilanteista, joiden ”hoitokeinoja” aion myös tuoda jatkossa johtoryhmämme palavereihin. Kysyy uskallusta rikkoa vanhoja kaavoja, mutta kirja herätti intoa lähteä testaamaan uusia metodeja.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!