Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jokaisella on juttunsa

Kirjoitettu 23.04.13
Esseen kirjoittaja: Marjo Heiskanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jokaisella on juttunsa
Kirjan kirjoittaja: Heikki Peltola
Kategoriat: 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

JOKAISELLA ON JUTTUNSA-SE NOSTAA MISTÄ SYTTYY

Heikki Peltola

Jo kirjan nimi Jokaisella on juttunsa sytytti minut lukemaan tämän kirjan. Se, että jokaisella olisi se oma juttunsa, mistä nauttisi ja mikä veisi kohti unelmia, saisi varmasti jokaisen tekemään kovasti töitä saavuttaakseen oman juttunsa päämäärät ja tavoitteet. Kirja on täynnä ajatuksia elämän nosteesta, mestaruudesta ja ajatuksia syttymisestä. Se neuvoo myös monia tapoja oman juttusi löytämiseksi. Miten me kaikki löytäisimme tekemisen halun oman juttumme löytämiseksi ja sen säilyttämiseksi. Elämää ei kannata tuhlata sellaisten asioiden tekemiseen, joista ei pidä ja jotka ei sytytä.

Jokaisella on juttunsa kirjan kirjoittaja Heikki Peltola esittelee kirjassaan hyvät työkalut työnteon henkisen taakan helpottamiseksi:

Kiteytystekniikan: siinä jokaisen tulisi kiteyttää paperille mahdollisimman lyhyessä ajassa se olennainen käsiteltävästä asiasta.

Dialogin: dialogissa kaikki osapuolet keskustelevat toistensa kanssa ja samalla kehittävät dialogitaitojaan.

Oman ohjauksen: Omaohjauksessa jokaisen olisi tärkeää haluta muuttua ja siinä esitellään myös mestariminän käsite ja sen elvytysohjelmassa on seitsemän vaihetta.


  1. Jokaisella tulisi kiteyttää itselleen, mistä oikein kiikastaa.
  2. Jokaisen tulisi kaivaa esiin katveet eli se, mitä et näe.
  3. Sinun tulisi päättää mistä luovut ja miten sen jälkeen toimit.
  4. Oivalla, mikä on ”Minun juttuni”
  5. Sinun tulisi myös hahmottaa hankkeet, joissa olet mukana.
  6. Sinun tulisi ymmärtää yhteytesi mm. keitä ovat sinun asiakkaasi.
  7. Viimeisenä sinun tulisi hahmottaa mestariminä, mitä sinä todellakin haluat olla ja mitä et.

Uskon, että lukemalla tämän kirjan ja noudattamalla näitä ohjeita, jokainen voisi löytää sen oman juttunsa ja ei myöskään kohtaisi niin helposti burn outia.

Kenenkään on turha valittaa miten ei tykkää työstään, työ on raskasta, esimies on kauhea tai saa työstään huonoa palkkaa. Jokainen voi tehdä asioilleen jotain, jotta saisi sellaisen työn ja elämän, johon on tyytyväinen. Kenenkään ei tarvitse tyytyä työhön, joka ei kehitä suuntaa eikä toiseen. Jokaisella olisi oikeus olla työssä, jossa voisi kehittää itseään ja missä itsensä kehittymisen myötä myös palkan nousu olisi mahdollinen.

Ammatissani kosmetologina olin ennen tiimiakatemiaa toiminut reilut kymmenen vuotta. Pidän todella paljon kauneudenalasta, mutta huono palkka ja työn raskaus saivat ajatukset monesti lisäopiskelun kannalle. Ajatus olla loppuelämä työssä, jossa seuraavan viiden vuoden aikana palkan nousu liikkuisi muutamissa sadoissa euroissa, ei kovin paljon motivoinut jatkamaan ja muutenkaan kosmetologin hoitolatyö ei ollut minun juttuni. Parisen vuotta sitten ollessani äitiyslomalla oli aikaa miettiä tulevaisuutta. Olinko sellaisessa työssä, jossa haluan olla lopun ikääni? Minulla oli jo ennen äitiyslomaani ollut ajatuksia lähteä vielä opiskelemaan lisää kaupallista – ja markkinointialaa, jossa haluaisin kehittää vielä itseäni. Olen myös aikaisemmalta ammatiltani yo-merkonomi, mutta niistä ajoista, kun valmistuin, on kaupallinen ala mennyt huiman harppauksen eteenpäin niin tietotekniikassa kuin muissakin kaupalliseen alaan liittyvissä asioissa, joten halusin päivittää kaupallisen alan tietämykseni ajan tasalle. Olen myös työskennellyt paljon kosmetiikan parissa myynti -ja asikaspalvelutyössä ja toivon, että tulevaisuudessa voisin jotenkin yhdistää kaupallisen- ja kauneudenalan. Tiimiakatemia on todellakin paikka, jossa omia rajojaan kannattaa kokeilla ja se on myös paikka, jossa voit tehdä virheitä ja ottaa niistä opiksi. Jokainen hetki kannattaa käyttää hyödyksi.

Kun valmistuin kosmetologiksi tein lopputyöni naisen raskaudenajan kauneudenhoidosta ja tähän asiaan liittyen minulla oli jo jonkinlainen visio pyrkiessäni opiskelemaan tiimiakatemiaan. Tällä hetkellä olen mukana vauvamessuprojektissa, jossa olemme ensimmäistä kertaa järjestämässä vauvamessuja Jyväskylän Paviljonkiin. Tässa projektissa voin myös toteuttaa tätä omaa visiotani, sillä yhtenä tärkeistä aiheista haluamme projektiryhmän kanssa painottaa äidin raskaudenajan hyvinvointia – ja kauneudenhoitoa. Olin viime vuonna myynnin apuna Hää-ja Juhlamessuprojektissa, josta sain todella hyvät eväät omaan vauvamessuprojektiini. Olen ollut todella innoissani tästä projektista, sillä olen ollut aina kiinnostunut tapahtumajärjestämisestä ja vielä, kun voin siihen yhdistää kauneudenalan ja vauvamaailman, niin paketti on täydellinen, joka innostaa minua valtavasti työskentelemään tässä projektissa.

Olen tänä talvena myös kokeillut omaa ensimmäistä blogiani Happy pregnancyä, jonka tekemisestä olen tykännyt paljon. Blogissani olen voinut hyödyntää kosmetologin ammattiani naisen raskaudenajan hyvinvoinnin ja kauneudenhoidon edistämiseksi. Happy pregnancy blogissani käsittelen raskauden ja sen jälkeisen vauva-ajan äidin hyvinvointia ja kauneudenhoitoa. Kerron myös omia kokemuksiani raskaus- ja vauva-ajastani poikani Chris- tianin kanssa, joka täyttää kesän alussa kolme vuotta. Siellä annan myös hyviä vinkkejä hyvistä ihonhoito- ja kauneudenhoito tuotteista tuleville ja jo synnyttäneille äideille. Mielestäni äidin hyvinvoinnista ja kauneudenhoidosta raskauden aikana sekä sen jälkeen ei ainakaan ole liikaa ollut tietoa tarjolla. Monta kertaa näistä asioista on myös vaikea saada tietoa. Raskaus- ja vauva-aikanani osasin onneksi hoitaa itseäni jo ammattini puolesta. Mutta miten monet muut äidit saavat tarvittavaa tietoa näistä tärkeistä asioista näinä aikoina. Esimerkiksi, kun äiti osaa hoitaa vartalon ihoaan oikeilla ihonhoitotuotteilla, välttää hän rumat pysyviksikin jäävät raskausarvet, joihin ei tehoa niiden syntymisen jälkeen edes kirurgin veitsi. Myös, kun äidin yöunet jäävät vähiin ja kotityöt myös vievät äidin voimia, pienet itsensä hemmottelu- hetket auttavat äitiä jaksamaan huomattavasti paremmin. Tuore äiti myös palautuu paremmin ja raskauskiloja ei pääse kohtuuttomasti kertymään sekä synnytyksen jälkeinen masennuskaan ei varmasti pääse yllättämään niin helposti, kun äiti huolehtii itsestään. Kun äiti voi hyvin, voi hyvin myös vauva ja koko perhe. Toivon, että blogini avulla moni äiti saisi tärkeää tietoa raskau- denajan hyvinvoinnista ja kauneudenhoidosta. Monella äidillä on nyt mahdol-lista löytää Happy pregnancy blogini helposti, kun olemme laittaneet siitä linkin vauvamessujen nettisivuillemme. Vauvamaailma ja äidin hyvinvointi ovat todella lähellä sydäntäni.

Jännityksellä odotamme koko projektiryhmä miten ensimmäiset järjestämämme vauvamessut menevät toukokuun alussa Jyväskylän Paviljongissa. Todella kovasti olemme tehneet töitä myynnin ja markkinoinnin eteen lyhyessä ajassa sekä toivomme, että kova uurastuksemme myös palkitaan onnistuneella messutapahtumalla. Toivottavasti saisimme myös onnistuneet ensimmäiset vauvamessut, missä koko perhe viihtyisi ja saisimme hyvän pohjan ensi vuoden messuja varten. Tällä hetkellä tämä on minun juttuni ja toivottavasti myös jollain tavalla tulevaisuudessa. Se todellakin nostaa mistä syttyy.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!