Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jos mitään ei uskalla, mitään ei saavuta

Kirjoitettu 25.04.16
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Yrittäjän taivas+helvetti vol 3
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yrittäjän taivas+helvetti vol 3 oli ensimmäinen kirjasarjan kirja, jonka luin. En odottanut kirjalta juurikaan mutta se tempaisikin mukaansa ja teki suuren vaikutuksen! Vaikka yrittäjien tarinat ja kokemukset olivatkin erilaisia, heitä yhdisti suuri palo, intohimo ja vankka usko omaan tekemiseensä. Suosittelen kirjaa ihan jokaiselle!

 

Yrittäjien tarinoissa nousi esille rohkeus uskaltaa ja tarttua mahdollisuuksiin. Mennä ja tehdä, katsoa mitä seuraa. Se, mikä itseltä tuppaa unohtumaan, on juurikin tuo rohkeus uskaltaa. Pelkään liikaa ja rajoitan itseäni syyllä, etten osaa jotakin. Se etten osaa, ei tarkoita ettenkö voisi joskus osata. Pitää uskaltaa kokeilla, ja mahdollisimman paljon erilaisia asioita. Olen pohtinut paljon, miksi pelkään uusia kokeiluja. Yhdeksi syyksi olen todennut riittämättömyyden tunteen ja liian kovan vaatimustason. Tyrmään mahdollisuuksien ovet kiinni ennen kuin edes kurkistan. Ajattelen asioiden olevan minulle mahdottomia, vaikka tiedän olevani kyvykäs vaikka mihin. Elastinen eli Kimmo Laiho kirjoitti hyvin: Ihmiset eivät koskaan usko, mikä on mahdollista, ennen kuin joku tekee sen. Tällaisia tapauksia kohdalleni on sattunut lukuisia, pidän jotain mahdottomana ja kieltäydyn, sitten joku toinen tekee ja minä jään nuolemaan näppejäni.

 

”Jos eteen tulee mahdollisuus, siihen pitää joko tarttua tai hylätä saman tien. Kymmenen sekunnin päästä mahdollisuutta ei enää välttämättä ole.” –Minna Parikka

 

Päivikki Palosaaren tarinassa oli jotain, joka puri minuun eniten. Se jokin oli kykyä toimia silloin kun tarvitsee ja selvitä vastoinkäymisistä. Kykyä tehdä nopeita päätöksiä, uskaltaa ja luottaa tulevaan. Hän on luonut merkittävää matkailuimperiumia keksinyt keinot selvitä.

”Virheet maksaa, mutta sekin maksaa, jos ei tee mitään. Jos sattuukin tekemään virhepäätöksen, aina voi korjata ja päättää uudelleen. Jos rahan tuhlaa, sen voi tehdä uusiksi. Jos aikaa jahkaa, se on jo mennyt. ”  –Päivikki Palosaari

 

Yrittäjien tarinoista löytyi loistavia ajatuksia myös työympäristöön. Mikko Kuitunen kertoi omakohtaisen kertomuksen siitä, että ”huono” myyjä voi tehdä eniten kauppoja. Hän ei pitänyt soittelusta mutta kertoi työstään naapureille, autokauppiaalle ja salikaverille. Tässä kohtaa tulee esille verkostot ja ylpeys siitä, mitä tekee. Loistava esimerkki siitä, että kauppoja voi tehdä vaikkapa kaupan kassalla. Jos Tiimiakatemialla rohkeasti kerrottaisiin mitä kaikkea meillä tehdään ja osataan, kauppoja syntyisi varmasti enemmän. Kauppojen tekeminen ei aina vaadi puheluita ja tapaamisia bisnesvaatteissa –tapoja on muitakin!

Kuitusen tarinasta kumpusi myös rento ote työssä ja tiimipelaaminen. Myös sekoilu ja törkeät lupaukset, joukosta erottautuminen ovat osa arkea. Vincitillä työntekijät tulee ennen asiakkaita, mikä kuulostaa hieman hassulta. Mutta onhan se yhdenlainen tapa tehdä töitä, nauttia ja tehdä sitä mistä tykkää ja kivojen asiakkaiden kanssa. Jos projektiin ei ole tekijöitä, sitä ei tehdä. Jollain tapaa tykkään tuon tyyppisistä yrityksen arvoista ja toimintatavoista, jotka poikkeaa ehkä perinteisestä mallista ”asiakas on ykkönen”. Yksi asia, mikä meidän jokaisen tulisi muistaa työssään: maanantaina ei saa vituttaa tulla töihin!

 

Menestys ei tule sormia napsauttamalla, siihen tarvitaan sinnikkyyttä, periksi antamattomuutta ja usein vastoinkäymisiäkin. Yrittäjien upeat tarinat laittoivat ajattelemaan ja miettimään omaa tekemistä sekä tulevaisuutta. Sain kirjasta sellaisia asioita irti, joita ei pysty sanoiksi kirjoittamaan. Kaikissa tarinoissa esiintyi mahdollisuuksiin tarttuminen, rohkeus ja uskallus kokeilla sekä itseensä luottaminen. Noita asioita minä ihannoin ja tahdon omata ne myös itse. Aion hankkia kirjan omakseni ja palata tarinoihin aina välillä, muistuttamaan olemaan rohkea ja tarttumaan mahdollisuuksiin!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!