Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joshua Foer; Kaiken muistamisen taito – Miten voit oppia muistamaan asioita ulkoa helposti ja yksinkertaisesti.

Kirjoitettu 06.04.17
Esseen kirjoittaja: Jarkko Kilpeläinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaiken muistamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Joshua Foer
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 1.6. Oppimisen käsikirjat, 9.01. Oppiminen

Joshua Foer; Kaiken muistamisen taito - Miten voit oppia muistamaan asioita ulkoa helposti ja yksinkertaisesti., 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Kaiken muistamisen taito käsittelee ihmisen muistia, sen historiaa ja toimintamallia. Se kertoo toimittaja Joshua Foerin tarinan, joka tutkii ihmisen muistia eri tilanteissa. Hän käy tapaamassa muistamisen maailmanmestareita ja pyrkii selvittämään mikä heidän salaisuutensa kaiken muistamiseen oikein on. Hän haluaa myös toisen ääripään. Hän etsii käsiinsä muistisairaan ihmisen, joka ei onnettomuuden vuoksi muista asioita noin 10 sekuntia kauempaa, mutta silti jotenkin löytää kävelylenkiltään aina kotiinsa eikä tiedä itsekään miksi. Hän myös haastaa itsensä opettelemaan muistamaan vuoden ajan ja osallistumaan muistamisen maailmanmestaruus kilpailuihin. Kirjassa käsitellään muistamisen neurologiaa sekä erilaisia muistamisen tekniikoita.

Ihmisen muistia on erilaisia. On lyhyttä ja pitkäaikaista muistia, visuaalista ja alitajuista. Osa muistista on koodattu jopa DNA:hamme josta esimerkiksi monet ihmisten automaattisista peloista johtuu. Mikäli kuvittelet, että muistisi on huono tai muistamisen maailmanmestarit ovat väistämättä luontaisesti lahjakkaita, olet täysin väärässä. On toki olemassa ihmisiä joiden muisti on synnynnäisen vamman tai vaikka tapaturman vuoksi muuttunut tavalliselle ihmiselle käsittämättömäksi. On esimerkiksi olemassa autistisia ihmisiä jotka eivät kykene tavanomaiseen kommunikaatioon, mutta pystyvät 30min helikopterilennon jälkeen piirtämään New Yorkin ilmakuvan yksityiskohtaisesti ulkomuistista. Mutta mikäli näitä erikoistapauksia ei oteta huomioon, niin olet vain opetellut muistamaan asioita väärällä tavalla.

Muistamisen taito on suhteellisen helppo oppia. Pystyt opettelemaan tällä tavoin ulkoa vaikkapa katkelman kirjasta tai piin ensimmäiset 100 desimaalia. Myös korttipakan ulkoa opettelu nopeasti on eräs suosittu mittelö muistikilpailuissa. Kikka on siinä, ettet yritä muistaa asioita perinteisellä tavalla. Perinteisellä tavalla muistaminen menee eri osiin aivoissa kuin visuaalinen muisti ja unohtuu näin ollen muististasi helpommin. Yksi ihmisen vahvimpia muistijälkiä on tuoksu, mutta heti seuraavana tulee visuaalinen mielikuva.

Miten tämä visuaalisen muistin hyödyntäminen sitten toimii? Ideana on tehdä muistettavalle asialle jokin assosiaatio, jokin räikeä sellainen. Mikäli esimerkiksi haluat muistaa vaikka viisi erilaista tuotetta kaupasta, luot näille päähäsi muistipalatsin josta poimit esineet kaupassa mielestäsi. Muistipalatsin tulee olla sinulle ennalta mahdollisimman tuttu paikka. Voit käyttää tässä vaikka asuntoasi, lapsuuden kotia, työmatkaa jne. Tärkeintä on että muistat ympäristön mahdollisimman tarkasti ulkoa. Mielikuvan luomiseen liittyy sen erikoisuus. Mielellään niin erikoinen mielikuva ettei sitä viitsisi ystävien tai työkavereiden läsnä ollessa välttämättä ääneen sanoa. Tärkeintä on että mielikuva on omalaatuinen. Otetaan esimerkki:

Haluat muistaa kaupasta banaania, tonnikalaa, hammastahnaa, limonadia, mustapippuria sekä Ilta-Sanomat. Mietit kotimatkaasi. Saavut postilaatikolle jonka avattuasi siellä on jäätävän iso afrokampauksinen banaani joka soittaa aurinkolasit päässä soul musiikkia. Mietit mielessäsi tuota banaania joka jammailee musiikin tahtiin kenties Blues Brothersista tutut aurinkolasit päässä ja mahdollisesti polttelee sikaria joka käryää niin että postilaatikon välistä tunkee savua ennen kuin se on avattu.

Jatkat kotipihalle jossa parkkipaikallasi sätkii maassa jäätävän kokoinen tonnikala. Se läiskyttää rapakon vettä vaaleille businesshousuillesi ja tervehtii sinua iloisesti. Ulko-oven kahva on aivan yltä päätä hammastahnassa joka tahmaa kätesi tartuttuasi siihen kotia saavuttuna, tuubi on maassa ja se pyytää sinulta apaattisella ilmeellä anteeksi sotkua. Tällä tavoin voit ripotella haluamasi esineet ympäri tuttua paikkaasi jossa etenet jotain kronologista reittiä eteenpäin ja poimit mieleesi painamat mielikuvat jotka jotenkin liittyvät tähän muistamista vaadittavaan asiaan tai esineeseen.

Pelikorttien muistamisessa on kysymys kolmen kortin sarjoista joissa jokaiselle kortille luodaan mielikuva jossa on henkilö joka tekee jollain jotain. Esimerkiksi pata jätkä voi olla Neil Armstrong potkaisemassa koripalloa, hertta kutonen voisi olla Margot Robbie huutamassa autolle, sekä risti nelonen Jere karalahti juomassa kuralätäköstä. Tästä otamme siis ensimmäiseksi nähdystä tekijän, seuraavasta toiminnon ja kolmannesta tekemisen kohteen.  Näin ollen Hertta 6, Pata J, Risti 4 olisi Margot Robbie potkaisemassa kuralätäkköä. Jokaisella kortilla on oma mielikuvansa jolloin kolmen kortin sarjoja sinun tulee sijoittaa muistipalatsiisi tämän mielikuvan tavoin 18 kappaletta jos haluat muistaa koko korttipakan ulkoa. Tosin ensin sinun tulee muodostaa kaikille korteille oma mielikuvansa joka vaatii sinulta jonkin verran aikaa ja kärsivällisyyttä että voit alkaa hämmästyttää ystäviäsi uskomattomalla muistillasi. Numeroilla mielikuvat muodostetaan samalla tavalla siten että kaikille numeroille 00-99 on oma mielikuva jolloin kuuden numeroiden sarjasta muodostuu vastaava outo muistitapahtuma.

Ihminen tarvitsee arjessaan muistamista mitä erinäisimmissä tilanteissa. Tämän muistitekniikan hyödyntäminen voi helpottaa arkeasi ja tuoda siihen jotain hauskaa haastetta. Opiskellessa on hyvä muistaa tärkeimpiä pointteja ja kolahduksia joita soveltaa käytäntöön ja olen soveltanut kyseistä muistitekniikkaa esimerkiksi taloushallinnon tiettyihin kaavoihin. Havaitsin että asioiden muistaminen kyseisellä tavalla oikeastikin toimii, joskin sovelsin sitä aluksi hieman väärällä tavalla. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi puheen ulkoa opettelussa tai vaikkapa kirjan kolahduksia mieleen painaessa. Se että tuoko tämän muistitekniikan käyttäminen itselleni ammatti ihmisenä merkittävää kilpailuetua jäänee nähtäväksi, mutta ainakin olen taas yleissivistykseltä hieman eilistä rikkaampi persoona.

Lopuksi vielä linkki kirjan kirjoittajan Ted Talkiin jossa hän avaa tätä aihetta laajemmin:

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!