Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Joukkue, tiimi, tuki ja turva

Kirjoitettu 21.11.13
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Aurinko kuningas, Menesty omassa joukkuessasi
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joukkueessa menestyminen, ryhmässä työskenteleminen, ovatko ne haasteita vai taitoja?

Ovatko kaikki tiimityöskentelijöitä, eivät vain itse vielä hahmota sitä? Juhani Tamminen puhuu joukkueen rakentamisesta, valmentaja, joukkueen johtaja ja muut seuran organisaation jäsenet valitsevat joukkueen pelaajat. Heillä on mahdollisuus valita huippu pelaajia suurella rahalla tai pienemmällä budjetilla taisteilioita. En väitä, etteivätkö mestarit ja kalliit pelaajat olisi joukkueen eteen taistelijoita. Ehkä se riippuu vain puitteista ja kuinka johtaja tai valmentaja laittaa rajat ja millainen on johtajan tulevaisuuden kuva. Kaikkea ei kuitenkaan voi laittaa johtajan piikkiin, ei epäonnistumisia, hävittyjä pelejä tai menetettyjä kauppoja. Valmentaja luo tavoitteet ja määrää peluutukset, kentälliset ja ohjaa ja opettaa pelaajia. Pelaajien, tiimityöskentelijöiden on saatava itsestään se viimeinen rutistus. Ei voi ainostaan syyttää valmentajaa tai joukkue tovereita menetetystä kiekosta tai huonosta projektista. Useimmiten se ”syyllinen” löytyy pelistä, huono valmistautuminen, huono kunto tai vaikka huono itsetunto.Valmentaja on useimmiten antanut mahdollisuudet onnistua, näyttää taidot, sen oman roolin mukaan.

Koutsin, valmentajan on tunnettava pelaajat. Johtajan on tunnettava työtoverit. Onko kaikkien tunnettava kaikki? Jos en tunne toista, et voi häntä auttaa, ja jos et tunne itsesi et voi auttaa muitakaan. Ensin on tunnettava itsensä omat vahvuudet, heikkoudet. Valmentajan on tunnettava pelaajien vahvuuden ja heikkoudet, milloin tietty pelaaja pääsee loistamaan, olemaan oma itsensä ja pääsemään parhaisiin tuloksiin. Joukkueen puolesta on taisteltava, sen eteen on tehtävä töitä. Tiimi, joukkue, ryhmä, perhe.

Kuinka menestyn joukkueessani? On oltava avoin, kuunneltava ja ymmärrettävä toisia, oltava tässä ja nyt. Ei auta että miettii huomista ja antaa tämän päivän lipua ohi, on elättävä nyt, nautittava siitä mitä on ja mitä saa olla.

 

Champions Cup projekstissamme sain negatiivista palautetta hoitamastani hommasta. Tehtäväni oli innostaa ihmisiä kannustamaan ja taputtamaan. Minulla oli hauskaa ja innostuin ehkä hiukan liikaa tehtävästäni. Seuraavana päivänä netissä oli palautetta työskentelystäni, eikä siellä linnut laulelleet. Palaute tuntui pahalta ja järkytyin siitä mitä ihmiset sanoivat. Kuitenkin se oli opettavaista. Mitä enemmän on esillä sitä enemmän tulee palautetta. Kaikkea ei pitäisi lukea, eikä sitä kannata ottaa itseensä. Jotkut ihmiset eivät tykkää ja toiset ehkä tykkäävät (,toivottavasti). Harvemmin ne hyvät kehut kuitenkaan päätyvät otsikoihin, keitä ne kiinnostaa. Olin epämukavuus alueella ja hoidin homman loppuun, vaikka jotkut kommenteissaan toivoivatkin, että minulta olisi mikki pitiänyt ottaa pois! Saivatpahan kärsiä vielä vähän lisää.  Siinä oli menestymistä ja epäonnistumista, vähän niin kuin 100-0 hävitty jääkiekko peli. Kaukaloon oli taas noustava, vaikka vastustaja oli piessyt oikein kunnolla. Ilman joukkuettani, tiimiäni ja tukijoitani en ehkä olisi uskaltanut noustaa kaukaloon enää. Kaikki tukivat ja auttoivat, ja sanoivat, että kyllä se siitä!

”Epäonnistuminen voi olla menestys, jos opit siitä.” Juhani Tamminen

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!