Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Julmien tosiasioiden kohtaaminen

Kirjoitettu 29.09.13
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Hyvästä, Paras
Kirjan kirjoittaja: Jim Collins
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Halusin paneutua tähän aihealueeseen, kun olen huomannut tiimillämme olevan hyvin suuria vaikeuksia päästä eteenpäin ja kehittyä alkusyksystä. Kukaan ei tunnu ottavan vastuuta, eikä oikein huvittaisi tehdä mitään, mistä tämä johtuu? Tältä kirjalta sain ainakin todella hyviä keinoja sekä näkökantoja asioihin mitkä voivat vaikuttaa tiimiimme jopa positiivisella tavalla. Julmien tosiasioiden kohtaaminen on väistämätöntä, mitä aikaisemmin kohtaamme ne sitä paremmin pääsemme asioissa eteenpäin ja ihmisiä on helpompi johtaa.

 

Kun ihmisiä koskevissa päätöksissä pitää olla ankara, voi noudattaa kolmea käytännön ohjetta

  1. Kun epäröit kannattaa jättää tekemättä
  2. Kun tiedät, että ihmisiä pitää vaihtaa, tartu toimeen.
  3. Anna parhaiden ihmisten työsaraksi parhaat mahdollisuudet suurimpien ongelmien sijasta.

Epäröinti on hyvin vahva osa tekemistämme tällä hetkellä, josta on päästävä eroon. Pyrin itse olemaan mahdollisimman vähän epäröijä, koska siitä tulee usein vain epävarma olo kaikille, joka tarttuu herkästi muihinkin. Olen huomannut, että joillakin ihmisillä on halu päästä johtoasemaan, mutta ei halua johtaa tai ottaa vastuuta, mikä ei vie asioita yhtään mihinkään ja liian moni turhautuu tästä syystä. Tarkoituksena onkin lähteä herättämään näitä henkilöitä ja tuoda asia esille kaikkien kesken. Uskon tällä hetkellä, että ihmiset ovat väärillä pelipaikoilla joka hidastaa toimintaamme. Ratkaisua minulla ei ole mutta ei aina tarvitsekaan olla, kunhan saamme asian kaikkien pohdittavaksi, niin voimme yhdessä rakentaa paremman ja avoimemman keskustelun kautta ratkaisut.

 

Se onko ihminen ”oikea” riippuu enemmän luonteenpiirteistä ja synnynnäisistä taipumuksista kuin erikoisalan hallinnasta, taustasta tai taidoista.

 

Tätä pidän erittäin hyvänä oppina, koska vaikka sinulla olisi kuinka paljon visioita ja hyviä ajatuksia, jos et saa niitä tuotua esille tai vietyä mitään käytäntöön olet täysin väärä henkilö tekemään  johtotehtäviä. Mikäli ilmenee, että olet väärällä paikalla etkä uskalla sitä sanoa, niin toiminnantaso kärsii ja useimmat lamaantuvat liiasta stressistä.

 

Johtamisessa tarvitaan visioiden ohella ilmapiiriä, jossa totuus tulee kuulluksi ja jossa julmia tosiasioita ei lakaista maton alle. Mahdollisuus ”sanoa sanottavansa” on aivan eri asia kuin mahdollisuus ”saada äänensä kuulluksi”.

Miten luoda ilmapiiri, jossa totuus tulee kuulluksi 4 peruskeinoa;

 

1. Aloita kysymyksistä äläkä vastauksista

–       Keskustele ihmisten kanssa ilman asialistaa, heiltä löydät kehitettävät kohdat.

2. Harjoita dialogia ja väittelyä äläkä pakkovaltaa

–       Ristiriidoissa ja väittelyistä jää kaikista vähiten hampaankoloon, kun kaikki ovat sanoneet sanottavansa ja on päästy yhteisymmärrykseen.

3. Arvioi kriittisesti menneitä päätöksiä, mutta älä etsi syntipukkia.

–       Jos yrityksessä on oikeat ihmiset, syyllistä ei tarvitse etsiä juuri koskaan, vaan analysoinnissa voidaan keskittyä virheiden ymmärtämiseen ja niistä oppimiseen.

4. Kehitä varoitusmekanismeja

–       Kaikilla yrityksillä on käytettävissään käytännössä yhtä hyvät tiedot.

–       Salaisuus ei siis ole hyvissä tiedoissa, vaan niiden muuntamisessa sellaisiksi, että niitä ei voi sivuttaa huomiotta.

 

Säilytä vaikeuksista huolimatta luja usko siihen, että lopulta käy hyvin, ja kohtaa kulloisenkin todellisuutesi julmimmat tosiasiat, mitä ne sitten ovatkin.

Tässä asiassa olen huomannut itselläni kehitystä, koska en luovu kovin helpolla asioista mitä haluan tehdä ja viedä eteenpäin. Vielä kun saisimme tiimillemme yhteisen uskon tekemiseen, niin homma lähtisi aivan käsistä ”hyvällä tavalla”.

 

Karisma voi olla yhtä paljon haitaksi kuin hyödyksi, sillä johtajan vahva persoona voi estää ihmisiä kertomasta hänelle julmia tosiasioita. Johtajuus ei toteudu pelkän vision varassa. Ensin on saatava ihmiset kohtaamaan julma todellisuus ja ryhdyttävä sitten sen seurausten mukaisiin toimiin.

 

Se että jokin asia herättää sinussa vihaa tai hermostumisen tunteita ei tarkoita ettetkö välittäisi jostain. Itselläni on ainakin todella vahva halu ja usko tiimiimme, mutta tällä hetkellä tunnen enemmän hermostumisen tunteita jota en hyväksy itseltäni haluan löytää ratkaisun niistä eroon pääsemiseen, jotta jokainen pystyy tekemään enemmän ja paremmin, eikä kenenkään tarvitse jäädä paikoilleen turhautuneena ja stressaantuneena.

 

Ajan ja energian käyttäminen ihmisten ”motivointiin” on turhaa. Todellinen kysymys ei ole, miten henkilöstöä motivoidaan, koska jos yrityksessä on oikeat ihmiset he motivoituvat itse. Tärkeintä on olla riistämättä heidän motivaatiotaan. Varmimpia keinoja tuhota motivaatio on sivuttaa karu todellisuus.

 

Tähän kiteytyy tämän hetkiset ongelmamme mielestäni, sivutamme todellisuuden ja yritämme keksiä kaikenlaista paskaa sen tilalle. On turha tuhlata resursseja motivointiin, jos emme pysty edes puhumaan suoraan toisillemme, johon aion omalta osaltani tehdä ainakin muutoksen Tom Petersin oppien mukaan: ”You have to treat your employees like customers” mitä en ole aina tähän mennessä tehnyt, tämä on ainut tie parhaaksi.

 

 

Osuuskunta Millio

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!