Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jumalat juhlivat öisin

Kirjoitettu 23.01.13
Esseen kirjoittaja: Sonja Virkkunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jumalat juhlivat öisin
Kirjan kirjoittaja: Donna Tartt
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Tarinan keskiössä on hieman erilainen opiskeluympäristö ja päähenkilö, joka yrittää sulautua siihen mukaan. Vähän niinkuin Tiimiakatemialla, tosin täällä ei murhata ketään hyväksynnän toivossa.

Pidin kirjasta todella paljon. Se oli itseasiassa aivan mahtavan hyvin kirjoitettu. Teki todella hyvää lukea ihan oikea romaani juonineen välillä, koska sitä olen kaivannut kaiken ammattikirjallisuuden rinnalle.

 

Parhaat kirjat ovat sellaisia, jotka saavat ihmisen ajattelemaan omaa elämäänsä. Sen koko kaarta. Se herättelee pohtimaan kysymyksiä ”Miksi olen tällainen” ja ”Mikä minusta on tehnyt tällaisen”. Sellaisissa kirjoissa on usein jotain mihin samaistua. Tässä kirjassa se oli minulle päähenkilö.

Päähenkilö Richard on päätynyt muutaman mutkan kautta Hampden Collegeen. Hän oli koko elämänsä elänyt muiden ehdoilla. Vanhemmat painostivat hankkimaan lääkäriin paperit, koska hyvä työ on sellainen josta tienaa. Hän kuitenkin vaihtaa elämänsä suunnan lähtemällä opiskelemaan jotain mistä pitää – Kreikkaa. Hampden Collegessa Kreikanryhmä on viiden henkilön tiivis ja eristäytynyt klikki, johon eivät kaikki pääse. Richard kuitenkin pääsee sisään ja pian huomaa olevansa aivan erilaisessa oppimisympäristössä, kuin mihin on tottunut normatiivisessa koulujärjestelmässä.

 

Richardin tilanne on samanlainen kuin pinkulla kun he tulevat Akatemialle. Akatemia on tiivis yhteistö, jonka sisään pääsee vain ehdollistumalla tiettyihin asioihin. Myös tiimeissä vallitsee tietynlainen ajatusmaailma, jonka sisään ei pääse tekemättä töitä.

Richard voittaa ryhmän luottamuksen vasta annettuaan jotain itsestäänkin. Hän on samanlainen yksinäinen susi kuin minäkin. En ole koskaan osannut antaa itsestäni kovin paljoa irti oikeastaan kenellekkään. Suojelen suurinta aarrettani, henkistä pääomaani ja ajatuksiani kuin mikäkin kirstunvartija. En ole siksi päässyt vielä täysin tiimiimme sisään, koska minullakin on tapana piiloutua ja olla huomaamaton, jos niin haluan.

Päähenkilö on myös hyvä kuuntelemaan ja analysoimaan toisia ihmisiä niinkuin minäkin. Minulle on avautunut jopa autokoulunopettaja masennuksestaan ja avioerostaan, vaikken häntä siihen mitenkään ohjaillut.

 

Miten minusta on tullut tällainen? Miksen halua jakaa elämääni tai ajatuksiani muiden ihmisten kanssa? Itse uskoisin sen juontavan jo lapsuudesta. Olin koulukiusattu veljeni takia, joka on hieman erilainen kuin muut. Ehkä osasyynä oli myös oma persoonallisuuteni, jonka opin kätkemään tietyssä seurassa. Opin piilottamaan myös tunteeni. Myös Richard peittelee vanhaa elämäänsä ennen Hampdenia. Hän tulee aivan tavallisesta perheestä ja elää apurahalla, eikä halua muiden tietävän siitä.

 

Kreikanryhmä on eristänyt itsensä muusta koulusta. He eivät pahemmin ole tekemisissä muiden oppilaiden kesken. Mekin vietämme tiiviisti aikaa keskenämme ja siksi tiimiakatemialaisilla on useiden ulkopuolisten silmissä hieman kyseenalainen maine. Kuulen usein kommentteja, kuinka käyn hihhulikoulua ja kuinka Tiimiakatemian opetuksella ei ole samaa arvoa kuin normipuolella. Itse kuitenkin onneksi tiedostan systeemin arvon. Eihän sitä voi ulkopuoliset ymmärtääkään täysin.

Kreikanryhmää kohtaan ollaan myös hyvin uteliaita niinkun Tiimiakatemian metodejakin kohtaan. Kreikanryhmä nähdään kuitenkin elitistisenä ja umpiossa elävänä joukkona, jota on vaikea lähestyä. Tiimiakatemia ei onneksi ole aivan noin suljettu osasto.

 

Kreikanryhmän opetusmetodeista tuli mieleen hieman montessoripedagogiikka, jossa opettaja on ikäänkuin vain se henkilö joka hallitsee työvälineitä. Tässä opetusmetodissa oppilaat saavat keskittyä siihen mikä kiinnostaa. Jotain samaa on myös Akatemian käytännöissä ja ymmärrän hyvin, miksi Jumalat juhlivat öisin on päätynyt YPK:hon. Siksi suosittelenkin kirjaa kaikille Akatemialaisille.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!