Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Juu ei – pieni kirja priorisoinnista

Kirjoitettu 28.03.21
Esseen kirjoittaja: Maaria Pelkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juu ei - pieni kirja priorisoinnista
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuuntelin Saku Tuomisen teoksen ”Juu ei – pieni kirja priorisoinnista”, jossa pohdittiin, miltä hyvä elämä näyttää ja millaisia päätöksiä teemme sen suhteen. Kirjassa esitellään priorisoinnin nelikenttä, joka auttaa jaottelemaan asioita niiden tärkeyden ja kuormittavuuden mukaan. Suosittelen kirjaa kaikille, joista tuntuu, että kaipaa aikaa paneutua aiheeseen ja ehkä miettiä oman elämän prioriteetteja tällä hetkellä.

Jokaisella on kuva siitä, mitä hyvä elämä tarkoittaa. Päätöksemme vie meitä tämän näkökulmasta joko oikeaan tai väärään suuntaan. Kaikki päätökset ei ole samanarvoisia, joten on hyvä pohtia mitä päättää ja millä perusteilla. Itselleni hyvä elämä tarkoittaa esimerkiksi terveyttä, hyviä ihmissuhteita, työn tekemistä josta tykkää ja arkisia pieniä piristyksiä. Koen, että yleisesti ottaen teen päätöksiä niin, että ne edistävät hyvän elämän määritelmääni. Aina on kuitenkin parantamisen varaa esimerkiksi ihmissuhteiden ylläpitämisessä ja tiedostan myös sen, ettei vaikkapa juhliminen kavereiden kanssa edistä fyysistä terveyttäni.

 

Millaisia päätöksiä teet elämässä? Mille sanot ”kyllä” ja mille ”ei”? Nelikentän avulla voit pohtia, mihin haluat keskittyä ja mistä luopua. Usein sanomme ei silloin, kun pitäisi sanoa kyllä ja vastaavasti kyllä, kun pitäisi sanoa ei. Syitä näin toimimiselle Tuomisen mukaan saattaa olla esimerkiksi se, ettemme itsekään tiedä mitä haluamme tai pelko, ettei tulekaan hyväksytyksi, kun tekee päätöksen minkä oikeasti haluaa tehdä.

 

Isot ja raskaat                                                 Isot ja kevyet

Näissä asioissa jokin tökkii ja                       Tähän kategoriaan kuuluu yleensä

odotusarvo on korkea. Tämän kohdan       esimerkiksi ihmissuhteet ja työpaikka.                                                                                   Nämä ovat

asioista ei halua päästää irti, vaikka se       innostavia ja merkityksellisiä asioita.

olisi parempi itselle

 

 

Pienet ja raskaat                                             Pienet ja kevyet

Yhdentekeviä ja tylsiä asioita.                     Tärkeä osa hauskaa elämää.

Tuotti joskus iloa, esimerkiksi pakko-      Pieni riski aloittaa, esimerkiksi uudet                                                                                          harrastukset,

pullaharrastukset tai epäonnistuneet        arkiset asiat tai uudet ihmissuhteet

pienet hankinnat

 

Nelikenttää tarkastellessa ja käyttäessä tulee ottaa huomioon, että asiat voivat liikkua nelikentästä toiseen. Esimerkiksi uuteen ihmiseen tutustuminen saattaa olla aluksi pienet ja kevyet -kategoriassa mutta jos ihmissuhde etenee vaikka parisuhteeksi, niin silloin todennäköisesti asia todennäköisesti siirtyy isoihin ja kevyisiin.

Nelikenttä on sovellettavissa niin omaan elämään kuin asiakassuhteisiinkin. Onko sinulla tai tiimilläsi asiakkaita, joiden kanssa ei synkkaa, kommunikointi ei pelaa, luottamus rakoilee, mutta rahahanat on auki? Kuulostaa isolta ja raskaalta: on vaikea päästää irti, vaikka se olisi kaikille parhaaksi. Tai onko puolestaan helpolta tuntuvia asiakkuuksia, jotka sujuu kuin vettä vaan, vaikka kyseinen asiakkuus veisikin suurimman osan viikostasi? Projekti innostaa ja tuntuu merkitykselliseltä? Isoihin ja kevyisiin asioihin kuuluu juurikin edellä mainitsemiani piirteitä.

Itse olen akatemian aikana ollut monenlaisissa projekteissa mukana. On sanomattakin selvää, että se, mistä arki koostuu, vaikuttaa omaan mielialaan ja motivaatioon. Yhtenä ensimmäisen vuoden projektina minulla oli eräs myyntiprojekti. Sijoittaisin sen nelikentässä ”pienet ja raskaat” kohtaan: projekti vei muutaman tunnin viikostani mutta stressasi sitäkin enemmän. Otti siis enemmän kuin antoi. Koin homman tylsäksi ja kun en saanutkaan kauppoja klousattua, olo oli toivoton ja epäonnistunut. Motivaatio katosi pikkuhiljaa ja pian sitä ei ollut enää ollenkaan. Tämän projektin kannalta oli hyvä, että korona iski, koska asiakkaan puolelta tuli viestiä, että laitetaan homma jäihin. Yhtenä pienenä ja kevyenä projektina koen Pakkasmarjan videokuvausprojektin, jossa tuotamme Viivin kanssa kerran kuukaudessa heille leivontavideon käyttäen heidän tuotteitaan. Suunnitteluun, kuvaamiseen, blogitekstin kirjoittamiseen ja editoimiseen menee ajallisesti ja jaksamisen kannalta vähän resursseja siihen nähden, että homma on hauskaa, siinä saa käyttää luovuutta ja oppia jatkuvasti uutta. Ihanan kevyttä!

Millaisia projekteja ja asiakkaita sinulla on? Uskalla luopua sellaisista, jotka koet jatkuvasti raskaina energiasyöppöinä.

#kotakahvila #tiimiliideri

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!