Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Juuei

Kirjoitettu 16.05.21
Esseen kirjoittaja: Lassi Pohtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juuei - pieni kirja priorisaatiosta
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tällä kertaa kirjan valinta osui aika kivasti ja ajankohtaisena itselle. JuuEi on kirja priorisoinnista ja sen tärkeydestä oman jaksamisen ja suorittamistason ylläpitämisen kehittämiseen. Kirjassa oli todella selkeä kaava, johon asettamalla omia tärkeitä tehtäviä, voi katsoa mitkä olisivat oikeasti aikasi arvoisia.

 

Osaanko minä priorisoida?

Osaan ja en osaa, pääasiassa en osaa. Minulle on helppoa priorisoida tärkeitä asioita projektien sisällä, esimerkiksi mihin kannattaa käyttää aikaa ja mihin ei, jotta päästään koko ajan hyvällä tahdilla eteenpäin. Tykkään myös luoda suunnitelmia mistä aloittaa jokin projekti ja mitä tehdä sen jälkeen, jotta päästäisiin maaliin mahdollisimman tehokkaasti.

Mutta mahdollisuuksiin tarttuminen ja omien menojen priorisointi on totaalisen hukassa. Minulla on ollut tapana sanoa kaikkiin mahdollisuuksiin ja työtarjouksiin kyllä, jos ne ovat tuntuneet mielestäni hyvältä sillä koskaan ei voi tietää mihin se johtaisi ja millaisia kontakteja siitä saisi. Harmi vain, kun lähes kaikki kuulostaa aina hyvältä ja hommia tulee otettua liikaa ja tulee luvattua lähteä mukaan moneen asiaan samaan aikaan. Kaiken kruunaa, kun on monta projektia samaan aikaan päällä ja kädet eivät vain riitä jokaiseen ja kaikki tulee tehtyä vasemmalla kädellä.

 

Saku Tuominen on kehittänyt kirjassaan nelikenttämallin, jossa asiat voi jakaa taulukkoon, jossa on kaksi akselia: kevyt-raskas ja toisella pieni-iso.

Laittamalla asiat taulukkoon voidaan nähdä millaisia esimerkiksi projektit ovat. On varmaan sanomattakin selvää, että raskaat ja isot projektit vievät enemmän aikaa ja tämä aika on pois kaikesta muusta tekemisestä. Kevyet ja pienet taas menevät nimensä mukaisesti kevyesti ja pienellä vaivalla maaliin, ja aikaa jää runsaasti muille asioille. Nämä kun saisi tasapainoon niin, että malliin mahtuisi myös harrastukset, kaverit jne. niin alkaisi olla aika kiva tilanne.

Toisena vinkkinä oli tehdä listaa tärkeistä asioista ja aloittaa tekemään tehtäviä yksi kerrallaan. Tätä olen tehnyt itse paljon ja olen huomannut, että se helpottaa huomattavasti asioiden muistamista ja tekemistä, mutta monesti todo listan tekeminen tuntuu vaan tilanteessa turhalta vaivalta ja tekee mieli vain aloittaa tekeminen ja silloin mielessä olevalta listalta unohtuu puolet asioista helposti.

 

Minun pitäisi oppia sanomaan ei asioihin, jotka ei vie minua haluamaani suuntaan. Olen ollut onnekkaassa asemassa, että olen päässyt tekemään paljon asioita, jotka vievät minua juuri haluamaani suuntaan, mutta välillä niitäkin mahdollisuuksia on niin monia, että pitäisi osata sanoa ei, tai aikatauluttaa projektit niin, etteivät ne syö toisiltansa aikaa. Kaikki aika mitä käyttää johonkin, on pois jostain muusta, tämä tuppaa unohtua monesti uuden tilaisuuden tullessa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!