Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kahvilan ajatuksella

Kirjoitettu 15.09.17
Esseen kirjoittaja: Tanja Jämsä
Kirjapisteet: 1
Kirja: Niinikankaan kulmalta Cafe Eloseen
Kirjan kirjoittaja: Jaana Ojala
Kategoriat: 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Niinikankaan kulmalta Cafe Eloseen

Muisteluksia Jyväskylän kahvilaelämästä 1930-luvulta 1990-luvulle.

 

Aluksi

Ennen kuin aloitan lukemaan tätä kirjaa, haluan kertoa, miten paljon minulla on negatiivisia fiiliksiä Elosta kohtaan. Arvostan sitä, miten hienosti Elonen on kasvanut pienestä firmasta suureksi tuottajaksi, mutta vihaan sitä, miten heidän tuotteidensa laatu on kärsinyt tuotannon laajentuessa. En arvosta yhtään sitä, miten säilyvyyden parantaminen esimerkiksi täytekakussa on vedetty äärimmilleen suuremman tuoton ja pienemmän hävikin toivossa, kun lopputulos on se, että kakku maistuu täydelliseltä e-koodi paskalta. Valitsinkin tämän kirjan rehellisesti kahdesta syystä. Joko tämä auttaa minua muuttamaan käsitykseni myönteisemmäksi tai sitten saan tästä hyvän alun lähteä taistelemaan vastaan!

 

Historiaa

Kirjassa käsitellään kahvin ja kahviloiden historiaa. Kahviloiden kulttuuria, kehitystä ja suosiota seurataan vuosikymmenittäin ja niiden vaikutusta nuorisoon ja muihin kävijöihin. Keskiössä ovat Jyväskylän kahvilat ja paikalliset toimijat.

Kirjasta opin hauskan faktan siitä, että käytännössä konditoriat olivat 1830 -luvulla samalla Alkoja tai eräänlaisia baareja, sillä samalla kun liiketoiminnalle annettiin kondiittoriliikkeenä toimimisen lupa, myönnettiin myös samalla destillaattorin oikeudet, eli oikeudet myydä ja valmistaa liköörejä ja muita viinaksia. Kuitenkin anniskeluoikeus tuli hankkia erikseen, mikä oli siihen aikaan konditorian liiketoiminnalle hyvin tärkeää, sillä viinan ja oluen anniskelu oli konditorialle paljon tuottoisampaa, kuin kahvin ja leivonnaisten myynti. Asiasta käytiinkin siihen aikaan paljon kiivasta taistelua ja vääntöä.

Harjun näköalatorni pystytettiin 1887 ja sen alakerrassa toiminut kahvila oli myös yksi Jyväskylän ensimmäisistä kahviloista. Niinikankaan kahvila aloitti toimintansa Mäki-Matissa 1920-luvun alussa.

Kahviloita oli erityyliin sopivia, toisiin mentiin rennolla asenteella tapaamaan toisia ja osaan kahviloista mentiin, kun pukeuduttiin hienommin ja haluttiin tilata jotain vähän normaalia tarjontaa parempaa.

Ruthin ensimmäinen kahvila perustettiin 1995. Ruthilla on pitkät juuret Jyväskylän historiassa ja Ruth oli tunnettu sekä Jyväskylässä että Jyväskylän lähistöllä luotettavuudestaan ja hyvistä tuotteistaan. Erityisesti Ruthin rinkelit olivat suosittuja ja tunnettuja, sillä ennen Ruthin Höyryleipomo oli Jyväskylän ensimmäinen elintarvikealan tehdas ja varmaankin ainoa rinkeleiden valmistaja, sillä ennen Ruthin Höyryleipomoa suurin osa rinkeleistä tuotiin venäjältä.

 

Pohdintaa

Tämä kirja oli siis ilmeisesti pelkästään historiaa, eikä sen kummempaa kahvilakulttuurin pohtimista, mutta kyllä tämä antoi ajatusta kahvilatoimintaa ajatellen.

Pointti on se, miksi asiakkaat haluavat tulla kahville. Tietenkin on tärkeää tarjota hyvää kahvia, mutta lisäksi on oltava tuotteissa vähintään yksi nimikkotuote mikä erottaa kahvilan muista. Jotain mitä mistään muualta ei saa ja mitä varta vasten täytyy siitä tietystä kahvilasta lähteä hakemaan. Lisäksi viihtyvyys on todella tärkeää. Hyvänä esimerkkinä voi pitää Espresso Housea, mikä on uusi kahvila Jyväskylän keskustassa. Tuotetarjonta on todella yksipuoleinen ja omasta näkökulmastani suppea. Juomia on taas hurjan paljon erilaisia, melkein tulee valinnan vaikeus tiskillä tilatessa. Yhteistä näille on tavallisista kahvilan hinnoista mielestäni ihan huomattavasti korkeampi hinta. Hinnalla ei kuitenkaan ole Espresso Housen kohdalla suurtakaan merkitystä, sillä he ovat onnistuneet luomaan kokonaisuudesta ja konseptista niin ihanan ja houkuttelevan asiakkaille. Paikka on sisustukseltaan kutsuva ja lämmin, sisään on helppo tulla ja sieltä ei tekisi mieli lähteä. Sinne voi mennä ihan yhtä hyvin yksin ja yhdessä kavereiden kanssa ja siellä viihtyy todella hyvin joka tapauksessa. Voisinkin ajatella hinnan sisältävän myös elämysmaksun, sillä Espressohousessa ei käydä vain kahvilla vaan se on miellyttävä ajanviete ja siellä käynnillä on suurempi merkitys päivään, kuin pelkällä kupposella kahvia. Siinä on mielestäni ajatus toiminnan taustalla aika kohdillaan. Jos itse joskus vielä pistän kuppilan pystyyn, haluaisin yhdistää tuotteiden laadun ja valikoiman tuohon tunnelmaan. Se olisi aika mahtavaa.

sekä kahvi että seura ovat yhtä tärkeitä

Aluksi kirjoittamiani asioita ei oikein tullut ilmi kirjassa siten, että näkökulmani asioihin olisi mitenkään muuttunut, enkä saanut myöskään suoranaisia oppeja taisteluun. Kuitenkin kirja antoi ajatusta kahviloiden merkityksestä ihmisille eri kategorioista ja siitä miten kahvilan tyyli ja imago vaikuttavat kävijäkuntaan. Oppia ja ajatuksia tuli siis kuitenkin.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!