Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaikki haluavat voittaa

Kirjoitettu 29.01.16
Esseen kirjoittaja: Noora Halttunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Teamwork - menestyksen askeleet ryhmätyössä
Kirjan kirjoittaja: Juhani Tamminen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

’’Kaikki haluavat voittaa, mutta kaikki eivät ole valmiita maksamaan sen vaatimaa hintaa’’

 

Olemme tiimini kanssa syvällä valetiimi vaihetta ja uskon, että vain ja ainoastaan Tamin vinkeillä pääsemme suostamme ylös. Juhani Tammisen Teamwork- kirja kertoo menestyksen askeleet ryhmätyöhön. Kirjaa lukiessa tuntui, kuin seuraisi jääkiekko-ottelua ja ohjeita sateli kuin Mertarannalta konsanaan. Suurin osa ohjeista meni lähinnä johtamisen puolelle, kuinka toimia hyvänä johtajana tiimissä yms, mutta osa tiedoista olivat kullanarvoisia ja aion käsitellä niitä tässä hieman tarkemmin. Jokainen suurmies tunnetaan hienoista lauseistaan ja tämän kirjan läpikäyntiin tuskin on muuta tapaa kuin lause kerrallaan.

 

’’Hoida roolisi kunnialla – ymmärrä mitä olet tekemässä, keskity olelliseen äläkä hajota voimiasi.’’

Sorrun usein liian moneen projektiin yhtä aikaa. Osassa projekteista olen johtavassa asemassa ja toisissa taas työmuurahaisena. Olen tottunut vastaamaan tekemisistäni projektipäälikölle, joten käytän automaattisesti enemmän energiaa siksi näihin työmuurahaistehtäviin. Tällöin oma johtamisprojektini kärsii huimasti. Projektiryhmällä ei ole tietoa mitkä seuraavat stepit tulisi olla, milloin tapaamisia ja mikä tehtävä kullakin on ryhmässä. Keskittymällä yhteen tai maksimissaan kahteen projektiin kerrallaan saan ohjattua kaikki voimavarani niihin ja lopputulos on hurjasti parempi. Huomasin tämän viime syksynä, jolloin keskityin lähes aina yhteen projektiin kerrallaan. Piinapäiviä järjestellessä oli paljon mutkia matkassa, mutta koska jokaisen projektissa olian tehtävä oli selvä ja keskittymiseni oli ainoastaan yhden projektin onnistumisessa saimme yhteistyöllä ohjattua kelkan takaisin raiteille, suoristettua mutkat ja järjestettyä kaikin puolin toimivan koseptin.

 

’’Auta muita – huolehdi muista’’

Tiimimme on erittäin rahakeskeinen. Jokainen meistä tiedostaa sen, vaikken usko että puoletkaan oikeasti välittävät rahasta niin paljon. Tähän mennessä emme ole tehneet suurempia tekoja auttaaksemme kaikkia pääsemään yhteisiin cäppitavoitteisiin. Tapamme johtaa on siis mielestäni hieman väärä. Jokaista velvoitetaan tuomaan lukukaudessa/kuukaudessa tietty määrä rahaa, mutta harvemmin mietimme kuinka he voisivat rahan tuoda. Sorrun itsekin liian usein vaatimaan tuloksia miettimättä kuinka voisin auttaa tuloksiin pääsyssä. Olen kuitenkin antanut pienempiä työprojekteja heille, joilla ongelmia cäpin kanssa on ollut. Tavoitteenani on ollut auttaa muiden kiinni kirimisessä ja sitä kautta omiin unelmaprojekteihin keskittymiseen. Mielestäni tässä on jo menty heti metsään. Oman unelmaprojektin rakentamista ei tarvitsisi aloittaa vasta kun on taloudellisesti vakaalla pohjalla. Raha kyllä seuraa tekevää. Meidän pitäisi yhä enemmän kannustaa kaikkia tekemään rohkeasti projekteja, miettimättä heti miten siitä saadaan mahdollisimman nopeasti rahaa. Pelkään, että tiimissämme on jäänyt moni hyvä idea toteuttamatta, koska paine rahan tuomisesta on liian suuri.

 

’’Minä – tauti tappaa’’

Tämän kohdalla pysähdyin hetkeksi. Kuinka usein ajankaan tiimissämme omia etujani? Kuinka usein mietimme onko tästä hyötyä suoranaisesti minulle? Olen enemmän kuin kerran kuullut ihmisten tiimissäni sanovan, etteivät he aio tehdä mitään, mistä eivät näe hyötyvänsä itse. En sano, että siinä olisi toisaalta mitään hirveän väärää. Jos omat tavoitteet ovat selkeät niin niitä kohti pitää kokoajan mennä. Mutta tiimipelaamisessa tämä ei kyllä toimi. Aion tästä edes itse keskittyä enemmän kokonaisuuden kasassa pitämiseen, kuin omien etujeni ajamiseen. Miksi tiimiakatemialla ollessani en antaisi itsestäni kaikkea tiimin käyttöön vaan pitäisin taitoni omissa tekemisissäni ja projekteissani. Näin en voisi oppia yhtä paljon tiimiltäni, eivätkä projektit etenisi. Jos jokainen meistä vetäisi kelkkaa omaan suuntaansa, se hajoaisi hetkessä. Kun taas sidomme itsemme eteen vetämään sitä yhdessä, voimme saavuttaa niin tiiminä, kuin yksilöinäkin paljon enemmän kuin uskommekaan. ’’Minä – aika’’ on nyt omalta osaltani ohi. Tiimin etu on minun etuni.

 

Jotta Tammisen opit menestyksen saavuttamiseksi uurtuisivat takaraivoni jokaiseen sopukkaan kertaan vielä kerran tärkeimmät stepit.

 

 

Selkeät stepit – tiedän mitä haluan saavuttaa

Mielikuvat – tiedän, että pystyn sen tekemään

Suunnittelu – tiedän, mitä minun pitää tehdä, jotta voisin saavuttaa päämääräni

Tunteet – toiveet, ihastukset, kaipaukset, energia

Osaaminen – olen valmis harjoittelemaan ja opiskelemaan sen, mitä vaaditaan

Kestävyys – Sillä, kuinka päämääräni saavuttaminen kestää, ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on, että tiedän pääseväni tavoitteeseen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!