Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaikkien aivot käyttöön

Kirjoitettu 07.09.17
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kaikkien aivot käyttöön
Kirjan kirjoittaja: Sirkku Heinonen, Rea Klingberg, Päivi Pentti
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjan mukaan menestyminen saavutetaan hyvällä ajattelulla. Laadukas toiminta on sitä tärkeämpää, mitä enemmän maailmassa on epävarmuutta. Kannattaakin siis panostaa uudenlaiseen ajatteluun, ei vanhoihin ”totuuksiin”.  Se vaatii porukalta rohkeutta, mutta monipuolisemmin ajateltu on paremmin tehty. Kirja on käytännönläheinen opas johtajille, jotka haluavat saada tiimin ajattelun paremmin hyötykäyttöön. Tiimin toimintaa tehostavien toimintamallien avulla pääset irti urautuneista mielenmalleista ja pystyt paremmin hyödyntämään koko kapasiteetin. Myös pysähtymisen ja reflektoinnin tärkeyttä painotetaan vahvasti.

Tiimiyrityksemme viimeinen syksy on alkanut ja valmistumisjuhlat alkavat jo näkymään ajattelussamme. Alamme jo vähitellen unelmoimaan hetkestä, kun seisomme lavalla ykköset päällä ja tutkintotodistus kädessä. Tätä ennen on matkalla vielä kuitenkin monta haastetta, jotka tulee voittaa. Yksi näistä haasteista on Tiimien 24 tuntia kestävät synnytykset, eli ideointiprosessit asiakkaille. Myös siihen meidän tulee alkaa valmistautumaan, niin hyvin kuin mahdollista. Itse ideointiprosessiin on vaikea harjoitella ”oikeita” tapoja, mutta tietopääomaa voi aina lisätä. Meillä on harmittavan vähän kokemusta synnytysprosessista, eikä tietopääomamme tasokaan ole niin hyvä kuin toivoisi.  Lähdinkin kirjasta etsimään vinkkejä ajattelumme kehittämiseen 24-H synnytyksiin.

 

Harjoitus: Ajatteluhatut

Tämä on harjoituksista monikäyttöisin ja haastavin. Ajatteluhattuja on yhteensä kuusi. Tässä niiden selitteet;
1) Valkoinen hattu – edustaa faktoja objektiivisuutta, realiteetteja ja lukuja
2) Punainen hattu – edustaa tunteita ja intuitioita
3) Musta hattu – edustaa loogisuutta ja asiallisuutta
4) Keltainen hattu – edustaa etujen ja mahdollisuuksien pohdintaa, se on optimistinen ja ratkaisukeskeinen
5) Vihreä hattu – edustaa uusia ideoita, huumoria, luovuutta ja esteettömyyttä
6) Sininen hattu – edustaa analyyttistä kykyä vetää yhteen keskustelua

Joskus tarkkojen havaintojen teko on helpompaa, jos keskitytään yhteen osa-alueeseen kerrallaan. Jo 1980 luvulla Edward de Bono totesi, että ihmisten ajattelu on sekavaa, yritämme yhtä aikaa tehdä liikaa asioita. Hattuja käytetään apuna esimerkiksi tilanteissa, joissa jäsenet haluavat irrottautua perinteisistä rooleista ja tarinoista. Tilanteissa joissa halutaan lisätä luovuutta tai halutaan tuoda mukaan lisää leikkisyyttä ja uteliaisuutta.

Harjoitusta voi käyttä eri tavoin, esimerkiksi niin, että koko ryhmä käyttää samanväristä hattua yhtä aikaa. Tällä keinolla päästään usein hyvin syvälle käsiteltäviin aiheisiin yhdestä näkökulmasta. Tai ryhmä voi yhdessä sopia, minkä värisiä hattuja kukakin käyttää. Tämä synnyttää moniäänistä puhetta ja ajattelua. Harjoituksesta tulikin mieleen, että se voisi toimia hyvin myös ideoinnissa, tai markkinointiin ja asiakkuuksiin liittyvissä haasteissa. Kokeilemisen arvoinen harjoitus varmasti!

 

Harjoitus: Speed dating

Speed datingissa on tarkoituksena päättää teema, jota pohditaan yhdessä porukalla. Harjoituksen voi aloittaa kysymällä kysymyksen tai pyytää jatkamaan lausetta. Ihmiset asettuvat vastakkain toisiaan ja keskustelevat päätetystä teemasta muutaman minuutin. Harjoituksen avulla jokainen tulee kuulluksi, se laittaa ihmisen myös kertomaan hänen mielestään keskeisimmät asiat teemasta. Harjoitusta voi kokeilla myös niin, että ainoastaan vastapuolen rivi saa puhua ja toinen rivi on hiljaa ja vain kuuntelevat kommentit. Kierroksen jälkeen tulokset ja tärkeimmät pointit kirjataan ylös, näkyville paikoille.  Harjoituksena tämä on hyvä meille, koska välillä pelkän dialogin avulla syntyy myös jaarittelua (lähinnä mun ongelma), sekä turhautumista. Tällä keinolla saamme nopeasti selvitettyä kaikkien mielipiteet asioihin tai ideoimme tehokkaasti uutta. 24-H synnytys on prosessina varmasti uuvuttava ja pitkä, siksi työskentelytapoihin onkin mietittävä hieman rikkonaisuutta ja erilaista kulmaa.

 

Harjoitus: Joo, ja…
Tämä harjoitus oli henkilökohtainen suosikkini. Voin jo kuvitella, miten meillä lähtee ideat virtaamaan suorastaan pinkkuvuoden innostuksella. Harjoituksen idea on tiivistettynä se, että vastaamme jokaisen lauseeseen myöntävästi. Jatkamme siis toistemme lauseita aina sanoin ”joo, ja”. Keskustelutuokion jälkeen valitsemme parhaimmat ideat, joita voimme alkaa työstämään konkreettisiksi toimenpiteiksi. Meidänkin tiimissä sitä tapahtuu usein, että keskusteluissa tulee vastakkainasettelua ja porukka alkaa turhautumaan. Tämä harjoitus on hyvä pitämään kritiikin nollissa, joka tappaa ideat liian aikaisin. Synnytyksiin täytyy mennä pitämään hauskaa ja toiminnan täytyy olla ajoittain rentoa, siksi tämä olisikin erinomainen harjoitus ideointiimme. Varsinkin kun tiedän jo, että tämä toimii meidän porukalle.

 

Harjoitus: Uskomukset ja uudelleenmäärittely
Mielenmallien tunnistaminen ja ääneen sanominen voi auttaa avaamaan ajattelun lukkoja. Uskomukset vaikuttavat suuresti rajoittamalla ryhmän ajattelua. Uskomukset saattavat myös esiintyä puheessa faktoina, joten ne kuunnellaan helposti totuuksina. Kuuntelemisen- ja kysymisentaito kuitenkin auttavat uskomusten tunnistamisessa. 24-H synnytyksissä toimeksiannoksi voi tulla liiketoiminnasta mitä tahansa, siksi yrityksen ongelma kannattaakin avata kaikkien näkyville heti aluksi. Uskonkin, että meidän olisi myös hyvä avata uskomuksiamme alasta, tai mielipiteitämme. Hyviä kysymyksiä voisi olla esimerkiksi; Mitä emme sano ääneen? Mitä emme uskalla kyseenalaistaa? Jos tietäisimme, että meillä olisi riittävästi aikaa ja rahaa, miten toimisimme? Kun saamme toimeksiannon, on meillä kaikilla omat uskomuksemme sen toteuttamisesta. Kaikkien ääni ja ajatukset tulisi kuitenkin saada kuuluviin. Tämä voisikin sopia yhdistettynä speed datingiin.

 

Sain kirjasta paljon hyviä ideoita, joilla voisin hieman tehostaa ja helpottaa synnytyksemme prosessia. Lähdin alkuun lukemaan kirjaa ihan eri näkökannasta, mutta kun aloittelin esseen kirjoittamista, mieleeni nousi idea 24-H synnytyksistä. Nyt olen iloinen, että otin tämän näkökannan. Vienkin ideani heti esiteltäväksi tiimini treeneihin!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!