Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kansainvälisen seikkailijan opas

Kirjoitettu 10.11.15
Esseen kirjoittaja: Samuli Lehto
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Tuomas Milonoff, Riku Rantala, Ari Lahdenmäki
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matkustelu ulkomaille on aina uusi ja mahtava kokemus ja haluaisin tehdä sitä useammin kuin tähän astisessa elämässäni. Ulkomaiden reissujeni kerrat ovat vielä laskettavissa yhden käden sormilla jos länsi- ja etelänaapuri valtioita ei lasketa, ja reissut ovat olleet tyypillisiä lomareissuja etelän lämpöön. Hotellihuone ilmastoinnin kera, aurinkotuoli allasbaarin lähettyviltä ja paikallista, hieman eksoottisempaa ruokaa. Avot, reissu onnistunut.

 

Tv:stä on tullut katsottua aika paljon matkailuohjelmia (mm. Madventures) ja ne sytyttävät matkakuumeen aina uudestaan. Tyypillinen loma etelän lämpöön on aina mahtava ja voimaa antava reissu, mutta jotain erilaista on jo pidemmän aikaa tehnyt mieli kokeilla. Viime keväänä teimme tiimin kanssa jo hieman erilaisemman reissun, kun lähdimme Learning Circukselle. Matkakohteet eivät olleet vielä Keski-Eurooppaa eksoottisempia, mutta kohteita oli reilun viikon sisään useampia. Matkustaminen tapahtui lentokoneella, laivalla, junalla ja busseilla. Tunteja matkustamiseen kului todella paljon, eikä kohteissa ollut montaa päivää aikaa tutustua paikkaan. Tämä oli kuitenkin varmasti ikimuistoinen reissu, vaikka vastoinkäymisiäkin kohdattiin. Itse olin kuitenkin seikkailu mielellä reissussa, ja vaikka välillä vituttikin matkustaa tai kävellä Amsterdamissa 15km rinkka selässä leirintäalueelle, niin jälkeenpäin mietittynä ne olivat yhtä loistavia hetkiä kuin koko reissu muutenkin.

 

Viime keväinen reissu oli jo kokemuksena niin erilainen ja eri tavalla mahtava kuin Aurinkomatkojen järjestämä reissu jonnekin turisteilla ylibuukattuun rantalomakohteeseen, että se sytytti matkakuumeen uudenlaisiin liekkeihin. Aurinkomatkojen järjestämän reissun helppous viehättää varmasti kaikkia lomareissua suunnittelevia, mutta jos veri vetää yhtään kokeilemaan jotain erilaista, niin suosittelen lämpimästi miettimään kohteita ja reittejä uudelleen. Tyypillisissä turistikohteissa ei sinänsä ole mitään vikaa, ja lomansa voi toki suunnitella niin kuin itse haluaa. Itselläni matkailun ja lomailun saralla on juuri nyt semmoinen vaihe, että haluaisin kokea mahdollisimman erilaisia kulttuureita ja elää maassa maan tavalla välttäen turistirysiä.

 

Madventuresin Rikun ja Tunnan seikkailut ovat kuuluisia juuri siitä, että eletään maassa maan tavalla, ja mennään sinne minne tuuli kuljettaa. Olen seurannut sarjaa säännöllisen epäsäännöllisesti aiemmin telkkarista, ja miettinyt usein kuinka paljon rohkeutta heidän tapaisensa reissaaminen vaatii. Myönnän etten ehkä aiemmin uskonut, että minä olisin kiinnostunut erilaisista kulttuureista. En myöskään uskonut, että elämässäni tulisi semmoinen vaihe, että aika ja rahat riittäisivät matkustelemaan kunnolla. Onnekseni olen kuitenkin päätynyt Tiimiakatemialle, jossa tämäkin on mahdollista. Ympärilläni on paljon samanhenkisiä tyyppejä, jotka haluavat nähdä ja kokea maailmaa uusien näkökulmien ja paikkojen kautta. Lisäksi ryhmässä on paljon helpompi ja turvallisempi olo matkustaa. Tälläkin hetkellä on ainakin jo suunnittelu asteella, että lähdemme osuuskunnan kanssa vuodenvaihteen jälkeen käymään Hong Kongissa. Tämän reissun kohdalla ehkä juuri parhaalta siinä tuntuu (ottaen huomioon, että reissu toteutuu) se, ettei reissua ole suunniteltu vielä lainkaan. Uskon parhaan mahdollisen kulttuuri elämyksen toteutuvan juuri sillä, että ostetaan vain lentoliput, varataan ehkä majoitukset, ja paikanpäällä mennään tuulen kuljettamana. Tarkkaan suunnitellut aikataulut saavat reissun tuntumaan luokkaretkeltä, ja varsinkin tuntemattomissa kohteissa aikataulut ovat useiden muuttujien varassa.

 

Mymmi. Tuo koko kolmen ja puolen vuoden uurastuksen palkinto. Niin uskomattomalta, uskomattoman hienolta ja kaukaiselta kuin se tällä hetkellä vaikuttaakin, niin vääjäämättä ajatukseni harhailevat jo ajoittain tiukasti siihen suuntaan. Eikä se varmaan mitään haittaa, toimiihan se mitä loistavimpana motivaattorina arkiseen aherrukseen. Vaikka suunnittelemattomuudesta juuri mainitsinkin, niin muutaman unelman olen jo miettinyt mitkä haluaisin mymmillä päästä toteuttamaan. Aiheesta ei kuitenkaan ole osuuskunnassamme puhuttu vielä edes sivulauseessa, eikä täten matkaa ole millään tasolla edes suunniteltu. Toivon vain, että matka kestää kauan ja pääsemme matkustelemaan itsemme kylläisiksi. Rupesinkin miettimään, että ehkäpä olisi jo aika nostaa asiaa jollakin tavalla esille esimerkiksi treeneissä. Omasta mielestäni tämän syksyn treeneissä meidän tiimissä on vallinnut enemmän tai vähemmän pieni väsymys ja mielenkiinnon lopahdus. Ensimmäiset mymmitreenit olisi melko varmasti mieltä nostattava hetki, ja mukavaa vaihtelua ”tavanomaisiin” treeneihin. Puolentoista vuoden aikana akatemialla olen saanut semmoisen käsityksen, että mymmin suunnittelu aloitetaan vasta kolmantena vuonna, mutta kertoipa muuan varavalmentajakin, nykyinen alumni ja polkupyörien erikoismies, meille että he pitivät ensimmäiset mymmitreenit jo pinkkuvuonna. Enkä näe itsekään mitään haittaa siitä, että alkaisimme jo pitää sitä silmällä. En ole ennen maailmanympärysmatkaa päässyt suunnittelemaan, mutta kuten kirjakin painotti, niin on pidempää matkaa varten kuitenkin paljon asioita mitä pitää esimerkiksi kotona huolehtia, vaikkei itse reissua sen kummemmin haluaisikaan suunnitella.

 

Kaikille matkustelusta pitäville kohteesta riippumatta tärkein steppi lienee kuitenkin päätös. Päätös lähteä matkaan, ostaa lentoliput ja miettiä sen jälkeen mahdollista toimintasuunnitelmaa. Kun matkat on varattu ja lähtöpäivä oikeasti lähenee, niin asiat realisoituu ja pieni stressi ja jännitys ajaa ihmisen usein tekemään asioita.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!