Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kansainvälisyys Tiimiakatemialla

Kirjoitettu 29.05.17
Esseen kirjoittaja: Claudia Kalin
Kirjapisteet: 4
Kirja: Madventures ja Mad Manners
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala, Tuomas Milonoff
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”On mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Kehitämme Tiimiakatemian kansainvälistä verkostoa ja etsimme kaikkialta uusia toimintamalleja soveltaaksemme niitä omaan toimintaamme. Matkustamme paljon, koska haluamme etsiä ja löytää uusia verkostoja, joiden avulla opimme vielä nopeammin ja enemmän.”

 – Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kansainvälisyys on yksi Tiimiakatemian viidestä arvosta ja se on ollut mukana lähes alusta asti. Se on myös yksi painavista syistä, miksi tulin Tiimiakatemialle. Matkailu ja kansainvälisyys on aina kiinnostanut minua muun muassa siksi, että vieraat kielet ovat minulle kohtuu helppoja ja niiden tunneilla sai aina oppia myös maiden kulttuureista. Tähän ikään mennessä olen myös matkustanut aika paljon, tosin lähinnä Euroopassa. Kai voi osittain vanhempiakin syyttää, sillä he ovat matkustaneet aika paljon kauempanakin ja isä oli monta vuotta reissutöissä. Eniten olen matkustanut Tiimiakatemian aikana. Sen verran, että viimeisimmän LC:n jälkeen päätin, etten reissaa ennen mymmiä. 😀

Tykkään kovasti lauseesta: on mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Matkoilla yhtenä pointtina on oppia tuntemaan itseään sekä arvostamaan kotimaataan eri tavalla. Siinä on ehkä tärkein syy Tiimiakatemian kansainvälisyydelle: mennään muualle, jotta saadaan uusia ideoita, joita voi kehittää kotimaassa. Esimerkiksi LC ei ole tiimiyrittäjien kahden viikon ryyppyreissu, vaan tarkoitus on hyödyttää kotimaan bisneksiä tai paikallisia. Itselle viime LC taas toimi siinä, että oppi arvostamaan arkisia asioita Suomesta, joihin ei muuten juuri kiinnitä huomiota. Esimerkiksi, miten Suomessa kaupan kassasysteemit on vaan niin pirusti paljon kätevämmät kuin ulkomailla?

 

Learning Circus

Akatemian alusta lähtien haaveilin kansainvälisestä prokkiksesta ja niitä olenkin päässyt tekemään suorastaan urakalla. Kannattaa vaan sanoa ääneen niin ajautuu juttuihin. Ensimmäinen kunnon kosketus kansainvälisiin juttuihin oli ensimmäinen LC, mutta se meni meidän tiimin osalta kyllä tiimiytyessä ja reissusta nauttiessa. Kun pääsee irtautumaan arjesta ja ihan eri ympäristöön, tulee ihmisestä eri puolia esiin. Me ainakin pääsimme huomattavasti diipimpään keskusteluun reissun aikana ja siitä tiimiytyminen. Reissussa oleminen on aina myös välillä ihan selviytymistä ja siinä tarvitaan eri tyyppejä eri tehtäviin. Minä ja Saara toimimme ekan LC:n matkanjärjestäjinä ja minulla oli esim. majoituspaikkojen nimet ja osoitteet. Illalla pimeillä Nizzan kujilla hapuilevalla ranskalla solkotin sitten italialaisille, että missähän tämä paikka mahtaa olla. Comossa taas majapaikkamme oli kukkulan huipulla, joten jossain kohtaa kapuamista Aleksi kantoi kolmen ihmisen matkatavaroita. Kun siis sanotaan, että reissussa ihmisistä tulee uusia puolia esiin, ei tarkoiteta, että ihmiset muuttuu sekopäisiksi nillittäjiksi. Usein paljastuvat ominaisuudet ovat ihan plussaa. Toki kannattaa muistaa esim. nälkäkiukku ja eri tilanteissa kannattaa jakautua mielenkiinnon mukaan.
Uskon, että osittain pohjamme toisiaan kunnioittavaksi ja seesteiseksi tiimiksi rakennettiin LC:llä. Reissusta selvittiin ilman suurempia draamoja, tosin emme joutuneet kovin pahoihin tilanteisiin muutenkaan, joista olisi voinut tulla stressiä.

Vinkki nro. 1: Lähde reissuun tiimin kanssa!

Oppi: Reissun päällä pääsee syvempään keskusteluun ja luottamus kasvaa.

12168008_10205006162901953_1530282708_n

 

Innovate or Die! – Budapest ja tiimiyrittäjäverkosto

Ensimmäinen oikea projekti ulkomailla ja pääsin vielä porukan projektipäälliköksi. Autoimme siis Budapestin akatemialaisia järjestämään Innovate or Die!-tapahtuman heidän koulussaan. Itselle se oli tärkeä johtamiskokemus; kansainvälisen tiimin johtaminen, välillä yhteisen kielen puuttuessa. Oli merkittävää päästä näkemään toinen akatemia ja miten siellä asiat hoituu. Minulle sydämen asia on koko maailman tiimiryrittäjien verkosto ja on ollut ilo seurata verkoston kehittymistä ja vahvistumista oman akatemia ajan ajan. Minusta on tärkeää, että jokainen pääsisi ottamaan kontaktia toisten maiden akatemialaisiin, joko heidän luonaan tai juttelemalla niille, jotka tulevat meillä käymään. Kun oma arki tuntuu vaikealta, voi helpottaa, kun vertaa siihen, kuinka paljon hankalampaa on vaikka lähteä asiakaskäynneille hyvin hierarkkisessa maassa. Varsinkin ulkomaan akatemialaiset katsovat meitä ylöspäin, joten meille tärkeä tehtävä on siirtää tietoa eteenpäin heille. Esimerkiksi ainakin minun ollessani Budapestissa, heillä oli systeemi, että akatemialla ollaan vain vuoden verran. Siitä johtuen mitään kulttuuria ei päässyt syntymään. Ja moni paikka on taas niin nuori, ettei kunnon kulttuuria ole ehtinyt vielä syntyä. Siksi se on meidän homma opettaa heille kulttuuria. Niin vierailemalla paikan päällä kuin ottamalla meille tulevat vieraat avoimesti vastaan.

Vinkki: Tutustu muiden maiden tiimiyrittäjiin. Verkostossa on voimaa! Esim. perulaiset voivat sitten näyttää sinulle paikkoja mymmillä. 😉

Oppi: Toisten akatemialaisten kanssa voi kehittää yhteisiä prokkiksia tai kehittää omia johtamis-/valmennustaitoja heidän kanssaan.

_MG_2934

 

Learning Expedition ja vierailijat akatemialla

Pitempi kansainvälinen projekti, jossa olen ollut mukana, on Learning Expedition. Eli olen emännöinyt ja kouluttanut meille ramppaavia vieraita nyt toista vuotta. Ja tämä projekti on ollut antoisuudessaan ehkä parasta. Ensinnäkin jokainen vierailija on antanut huikeaa palautetta ja olemme pystyneet luomaan kunnon elämyksen. Mikä on sinänsä hassua, sillä mehän vain esittelemme meidän arkeamme. Mutta sitä vierailijat ovat juuri tulleet katsomaan; mikä on meidän salaisuutemme menestykseen? Minä ja Saara olemme jälkikäteen pohtineet, että parasta antia on ollut se, kun on oppinut arvostamaan Tiimiakatemiaa enemmän ja ymmärtämään kaikkia niitä ajatuksia, mitä arkemme takana on. Kun on pitänyt tunnin luennon rakettimallista ja selittänyt Nonakan ja Takeuchin tietoteorian lukuisia kertoja, alkaa ymmärtää syvempää merkitystä niiden takaa. Vaikka LE:t ovat puristuksina hyvin kuluttavia, saa niistä kuitenkin omaan toimintaan energiaa. Meidän tekemisessämme on pakko olla jotain ihmeellistä ja upeaa, kun kerta vierailijat pitkin maailmaa tulevat sitä ihmettelemään ja kehumaan. Siksi jatkoin LE:ssä toisenkin vuoden; annan toisille, mutta saan takaisin myös todella paljon.

LE:ssä Tiimiakatemian kulttuurin lisäksi on tärkeää opettaa vieraita tuntemaan Suomea. Välillä huomaa kesken sepustuksen, että ai niin, pitääpä ehkä selittää millainen Suomen koulusysteemi on ja, että tosiaan meillä on ilmainen koulutus kaikilla asteilla. Ai niin ja valtio maksaa meille siitä, että opiskelemme. Se pitäisi muistaa joka kerta ympätä setteihin, sillä se on aika pahuksen tärkeää kertoa vieraille. Se vain on meille itsestäänselvyys.
Rikun ja Tunnan kirjassa kehotettiin välttämään tabu-aiheita paikallisten kanssa (uskonto, politiikka jne.) ja ymmärränkin sen, kun on kyse hyvin kaukaisista maista ja hyvin erilaisista kulttuureista. Kuitenkin ainakin eurooppalaisten kanssa olen lähes aina keskustellut politiikasta; niin maiden sisäisestä tilanteesta kuin EU-politiikasta. Ja keskustelut ovat olleet yleensä hyvin antoisia. Ghanalaistenkin kanssa jutustelin kaikenlaista ruokatauoilla, esimerkiksi juttelimme paljon maidemme ruokakulttuurista.

 

Vinkki: Juttele avoimesti vieraille, jotka tulevat kyselemään toimistolla sinulta tyhmiä. Ne ovat usein vieraille antoisia hetkiä.

Oppi: Opettamalla toisia opit itsekin. Ai tätä rakettimalli oikeasti tarkoittaa!

 

Harjoittelu Etelä-Afrikassa

Varmaankin akatemian kohokohta ennen mymmiä. Ei ehkä tiimin kehittymisen kannalta paras liike, mennä pitkäksi aikaa ulkomaille, mutta henkilökohtaisena kokemuksena unohtumaton. Ja meillä ainakin, kun harjoittelu kesti vain kuukauden, ei niin suurta vahinkoa ehtinyt tapahtua. Harjoittelussa emme ansainneet rahaa eikä paikka liittynyt akatemiaan mitenkään. Mutta akatemia ja oma tiimi toimivat mahdollistajina. On aika hienoa, että voi sanoa työskennelleensä ulkomailla vieraalla kielellä. Nykyään englanti ei siis ole mikään ongelma. Ja toisille työkulttuureille on myös avoin. Totuttelimme esimerkiksi vahvasti erilaiseen aikakäsitykseen sekä siihen, että bisnestä ei aina tehty niin kannattavasti. Tehokkaan netin omaava toimistomme oli moderni ja cool, kun meillä netti on itsestäänselvyys. Ammatillisesti taas oli hienoa olla keskellä toimiston uuden brändin julkaisua ja näin jälkikäteen on saanut seurata, että kaikki silloin suunnitellut uudistukset ovat tapahtuneet ja vielä isommin. Silloin kaikki tuntui haaveelta ja sekasotkulta, mutta nyt on ollut upeaa seurata kehitystä.
Hienoa toimistolla oli myös kansainvälinen ilmapiiri. Co-working toimiston freelancerit yms. olivat eri puolilta maailmaa, niin Euroopasta, Jenkeistä kuin paikallisiakin. Lisäksi oli todella mielenkiintoista päästä tutustumaan maan sisäisiin kulttuurieroihinkin; afrikaanit, britit sekä mustat esim. puhuvat äidinkielenään aivan eri kieliäkin! Ennen mymmille lähtöä haluankin tehdä paljon taustatyötä kohteideni kulttuurista ja toivon mukaan pääsen juttelemaan paikallisten kanssa, jotta ymmärrän paremmin. Se oli avain ymmärrykseen, kun pääsimme keskustelemaan syvällisestikin pomojemme kanssa.
Lisäksi eka kertaa noin kauas matkustaessa vahvistui tunne, ettei kaukomaissa ole mitään niin ihmeellistä ja pelottavaa. Toki olimme aika länsimaisessa paikassa, mutta kuitenkin kaupungissa, josta kaikki pankin tädistä asiakkaaseen olivat jaksaneet varoitella. Mitään pahaa ei käynyt, kun käytti maalaisjärkeä. Tämän kokemuksen pohjalta olen paljon varmempi lähtemään mymmille, maalaisjärjellä pärjää pitkälle!

Vinkki: Lähde tekemään ulkomaille projektia tai harjoittelua, saat arvokasta ja arvostettua kokemusta.

Oppi: Loppujen lopuksi ihmiset ovat aika samanlaisia kaikkialla. Maalaisjärki kunniaan ja hyvät tavat.

12919267_10205975880584289_1081910449_n

 

Viimeinen etappi: MYM

 

”Päämäärä: Jokainen tiimiyritys tekee maailmanympärysmatkan yhdessä asiakasprojekteista keräämillä varoilla. Tiimivalmentajan tehtävä on päämäärän kirkastaminen ja tiimiyrittäjien tehtävä on kannustaa toisiaan kohti päämäärää.”

Se on edessä ensi vuoden alussa, aika hurjaa. En halunnut alkaa kirjoittamaan tähän uudestaan Rikun ja Tunnan kirjaa; ne ovat todella käytännönläheiset ja kaiken kattavat ja sieltä aion varmasti omaan reissuuni poimia paljon vinkkejä. Sitä vastoin kirjoitin kaikista kv-kokemuksistani Tiimiakatemialla. Nyt voin kuitenkin hetken omistaa mymmin filosofialle: miksi teen sen ja miksi se on Tiimiakatemialaisten tavoite.

Nykyään matkailu on paljon helpompaa ja yleisempää, mutta harva silti tekee maailmanympärysmatkaa. Ja ehkä aika harva meidän ikäinen. Minulle työhaastattelussakin tokaistiin ihaillen: että te teette sellaisen nyt!? Moni haaveilee moisesta vasta viisikymppisenä! Siinä se syy ehkä onkin. Me saamme niin hienoja asioita aikaan akatemialla, että tuo on kruunu ja palkinto. Minä olen itse tehnyt yritykselläni 10 000 € rahaa ja minä PYSTYN tekemään mymmin. Se on minulle viimeinen todistus siitä, kuin upeassa paikassa olen saanut olla. Missään muualla en olisi voinut päästä tähän tilanteeseen.

Näillä näkymin reissaan ainakin Matleenan kanssa ja siitä on hyvä fiilis, sillä hänen kanssaan olen ennenkin reissanut ja se on mennyt hyvin. Saaraa sekä Bisneran tyttöjä on tarkoitus myös nähdä reissun aikana. Madventuresissa onkin omistettu osio matkaseuralle. Varsinkin kun näin pitkästä matkasta on kyse, se on syytä valita huolella.

Reissumme alkaa Afrikasta, vaelluksella Okavangon suistoalueella ja Victorian putouksilla. Siitä kohti vielä epävarmaa Aasian kohdetta, josta Uuden-Seelannin kiertomatkalla. Sieltä koukataan Peruun ja Boliviaan ja loppu on vielä auki. Periaatteenamme on kiertää erilaisia luontokohteita ja kerran elämässä paikkoja.

Tiivistyksenä: Mene, tee, koe!

 

WhatsApp Image 2017-05-29 at 17.24.52

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!