Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karismakoodi

Kirjoitettu 23.01.13
Esseen kirjoittaja: Sonja Virkkunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Karismakoodi
Kirjan kirjoittaja: Eva Kihlström
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tartuin kirjaan silmissäni vain yksi kirkas tavoite. Tulla paremmaksi esiintyjäksi ja puhujaksi. Tottakai esiintyminen kehittyy parhaiten esiintymällä, mutta ei voi olla haitaksi lukea vinkkejä, että pääsee alkuun.

 

Kuinka siis tulla hyväksi puhujaksi?

 

Neuvoja, joiden avulla sanasi muistetaan:

 

 1. Oikea sana oikeassa paikassa

  Minulla on oikeasti paha tapa puhua vääriä asioita väärissä paikoissa ja tilanteissa. Usein naureskelenkin sille, kuinka suuni toimii nopeammin kuin aivot. Tai kuinka olen ”sukkela suustani, mutta onneksi myös vikkelä jaloistani”.

   

  Jos haluan kehittyä hyväksi julkiseksi puhujaksi, se ei kuitenkaan käy päinsä. Minun pitää opetella tunnustelemaan tilannetta, miettiä mikä lause on sopiva tähän hetkeen ja näille ihmisille.

   

 2. Korvaa ”mutta” sana ”ja” sanalla

  Kumpi lauseista kuulostaa korvaan paremmalta?

  ”Se on oikein hyvä mutta voisi tulla vieläkin paremmaksi jos…”

  vai

  ”Se on oikein hyvä ja voisi tulla vieläkin paremmaksi jos…”

  Mutta sana helposti vähättelee aikaisemmin sanottua tai tekee sen jopa tyhjäksi. Tämä on hyvä muistaa myös esimerkiksi treenitilanteessa.

   

 3. Väritä kieltäsi

  Leiki fraaseilla, vaihtele sanajärjestystä ja muista, että kaikki keskustelut suodattuvat ensimmäisen hyvän vaikutelman kautta.

 

 

Lisää säteilyäsi sosiaalisissa yhteyksissä

 

Kaikkihan me tiedämme kuinka tärkeää on hyvän ensivaikutelman tekeminen. Kun tapaat uuden ihmisen, paras tapa miellyttää häntä heti on antaa tälle ihmiselle tilaisuus kertoa itsestään. Ihmiset tykkäävät puhua itsestään ja kun osotat toista kohtaan kiinnostusta kyselemällä hänen mielenkiinnon kohteistaan ja haaveistaan, on tämä kuin sulaa vahaa käsissäsi. Hyvää kuuntelijaa arvostetaan aina ystäväpiirissä enemmän kuin hyvää puhujaa!

Harjoittele esittelemään itsesi ja elämäntarinasi lyhyesti ja myyvästi, opettele ilmaisemaan myös kielteiset asiat myönteisesti. Nyt kun tarkemmin ajattelee, joudumme monissa paikoissa esittelemään itsemme lyhyesti ja minulle se on aina yhtä vaikeaa. Mietin aina paniikissa mitä sanoisin ja mitä en sanoisi. Tämä vinkki menee siis suoraan käytäntöön.

Kirjaa neuvoo luomaan säteilyä huumorin avulla. Itselleni tämä keino on kaikista tutuin, koska tuntuu että joka tilanteessa olen se porukan ”klovni” joka keventää tunnelmaa. Paras tapa riisua toiset aseista on laskea leikkiä itsensä kustannuksella ja kertoa omista virheistään. Se inhimillistää.

 

Lopuksi

 

Suosittelen Karismakoodia kaikille, joita kiinnostaa viestintä ja siinä kehittyminen. Teos on täynnä todella hyviä ja konkreettisia vinkkejä puhujana kehittymiseen ja sanattomien viestien hallintaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!