Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karismakoodi – seitsemän tietä säteilevään persoonallisuuteen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiedät varmasti ne ihmiset joiden läsnäolo imaisee mukaansa ja katsot heidän tapaansa puhua ja olla suorastaan kadehtien. Ehkäpä pohdit myös, miten itse voisit antaa itsestäsi vastaavan vaikutelman ja mikä heidän esiintymisensä salaisuus on. Kirjassaan Karismakoodi – seitsemän tietä säteilevään persoonallisuuteen Eva Kihlström käsittelee kommunikoinnin eri muotoja ja perehtyy niihin asioihin, mikä tekee ihmisestä karismaattisen. Kirjassa käsitellään mm eri julkkisten tapoja esiintyä, sitä miten eleet ja tiedostamattomat ilmeet vaikuttavat ihmisten mielikuvaan sinusta.

Ihmisten mielikuvaan jonka he muodostavat ihmisistä vaikuttaa moni asia sanoja enemmän. Aivot ovat ohjelmoitu lukemaan ihmisten eleitä ja ilmeitä automaattisesti ja sillä miten asian ilmaiset on suuri merkitys välittämällesi viestille. Jo pieni lapsi oppii lukemaan muiden ihmisten kasvoja ja ilmeitä tunnetiloja lukeakseen. Kuinka usein tunnet tulevasi väärinymmärretyksi keskustelutilanteissa tai kommunikoidessasi ihmisille? Harva ihminen oikeasti kiinnittää huomiota kehonkieleensä sosiaalisissa tilanteissa, mutta kyseisiä taitoja on mahdollista kehittää. Esimerkiksi keskustelutilanteissa ryhdillä ja ilmeelläsi voi olla suuri vaikutus siihen miten mielenkiintoisena keskustelukumppanina sinua pidetään. Seisotko suorana ja uskallatko katsoa silmiin? Hymyiletkö myös silmilläsi vai onko kasvoillasi defenssinomainen perusilme? Hymyä ei voi helposti väärentää, mutta aidon hymyn vaikutelman saat esimerkiksi ajattelemalla samalla asiaa joka oikeasti tekee sinut iloiseksi. Tällöin koko kasvosi ovat hymyssä mukana ja ihminen rekisteröi innostuneisuutesi aidoksi.

Hyvän ensivaikutelman luomiseen liittyy esimerkiksi silmiin katsominen. Iloisen ensivaikutelman luonnissa auttaa esimerkiksi itse käyttämäni kikka jossa hymyn lisäksi pyrin katsomaan minkä väriset silmät toisella on. Tämä pakottaa sinut katsomaan syvällisesti suoraan silmiin ja luo ihmisläheisemmän kontaktin. Mikäli sinulla on vaikeuksia säilyttää katsekontaktia silmien kanssa, tähän helppo huijauskonsti on kohdistaa katseensa ihmisen nenän yläosaan, sillä vastapuhuja ei osaa erottaa silmistäsi katsotko häntä oikeasti suoraan silmiin. Kasvojen ilmeitä voi myös harjoittaa esimerkiksi peilin edessä. Tällä keinoin voit tarkastaa minkälaisen viestin puhuessasi lähetät. Lähes kaikki kokeneet esiintyjät ovatkin oppineet karismaattisen esiintymistyylin. Sosiaalisesta statuksesta viestii lisäksi myös esimerkiksi kävelytyyli. Rauhalliset ja määrätietoiset liikkeet hyvällä ryhdillä viestivät itsevarmuudesta. Ryhmässä muodostuukin automaattisesti oletukset statuksen suhteen sen perusteella, minkälaista elekieltä yksilöt ryhmätilanteessa antavat itsestään.

Puhuttaessa ihmisjoukolle äänenpainoilla, eleillä ja ilmeillä on vielä suurempi vaikutus. Yksi tärkeimpiä tekijöitä karismaattisessa esiintymisessä on kyky uskaltaa puhua rauhallisesti ja pitää puheessa taukoja. Katsekontakti yleisöön, rauhallinen liike ja puhe viestivät itsevarmuutta ja lisäävät luottamusta itsesi ja yleisön välillä. Tähän voi kiinnittää huomiota esimerkiksi katsoessa kokeneita stand up koomikkoja. Heidän esiintymistyylinsä on varsin rauhallinen ja tarinankerronta rauhallista ja sujuvaa. Tästä voidaan käyttää esimerkkinä Dave Chappellen uusimpia stand up keikkoja, jotka löytyvät esimerkiksi Netflixistä. Hänen esiintymistyylinsä ja kerrontansa on poikkeuksellisen rauhallista verrattuna esimerkiksi kokemattomampiin suomalaisiin stand up koomikoihin.

Oikean viestin lähettäminen liike-elämässä on ensiarvoisen tärkeää. Neuvotellessasi ja keskustellessasi esimerkiksi tiimikavereidesi kanssa saatat tulla helposti tahtomattasi väärinymmärretyksi vaikka perustellessasi omaa näkökantaasi. Kuinka usein mietit miten istut treeniringissä tai onko asentosi vastaanottava vai defensiivinen? Kuunnellessasi ihmistä sillä on eroa katsotko häntä silmiin vai tuijotatko lattiaan. Tämä seikka viestii ympärilläsi oleville ihmisille tahtomattasi siitä, kuunteletko tai arvostatko heidän mielipiteitään.

Samat seikat pätevät myös esimerkiksi työhaastatteluissa tai liikeneuvotteluissa. Hyvä ryhti, rauhallinen puhetapa ja katsekontakti viestivät ammattitaidosta ja itsevarmuudesta. Näissä tilanteissa monesti jännitys ottaa vallan, mutta asiaan kannattaa kiinnittää huomiota jo alusta asti. Näin ajan myötä esiintymisesi muuttuu itsevarmemmaksi ja nämä ominaisuudet tulevat jo automaattisesti selkärangasta. Itselläni esiintyessä puhenopeuteni meinaa väistämättä kasvaa jännityksen myötä. Puhetapani on muutenkin keskivertoa nopeampaa ja minun tulisi kiinnittää tähän erityistä huomiota varsinkin esiintyessä. Ryhmässä ollessani myös perusilmeeni saattaa olla tuima ja joudunkin kiinnittämään naamani asentoon huomiota varsinkin uusien ihmisten kanssa kommunikoidessa. Myyntialalta opittuna kuitenkin pystyn kiinnittämään halutessani huomiota olemukseeni, äänenkäyttööni ja ystävälliseen lähestymistapaan. Olen tietoisesti pyrkinyt kirjan luettuani kiinnittämään huomiota olemukseeni ja keskittymällä keskustellessa ja ihmisten kanssa ollessa positiivisiin asioihin joka toivottavasti vaikuttaa myös ympärilläni hehkuvaan auraan.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!