Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karoliina Jarenko – Sisäinen motivaatio oman elämän ohjausvoimana (Spotlight 2019)

Kirjoitettu 26.11.19
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Spotlight 2019
Kirjan kirjoittaja: Karoliina Jarenko - Sisäinen motivaatio elämän ohjausvoimana
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

What Stage Fright? -workshop

Muutama viikko taakse päin osallistuin Spotlightiin, jossa vietin ensin aamupäivän harjoitellen esiintymistä Talk the Talkin vetämässä workshopissa. Workshopissa pääsimme kokeilemaan esiintymistä pienissä vaihtuvissa ryhmissä erilaisten harjoitusten avulla. Samankaltaiset harjoitukset olisivat hyödyllisiä, kyllä järjestää akatemialla useamminkin, jotta porukalla olisi matalampi kynnys ilmaista itseään ja tarpeen tullen rohkeutta astua valokeilaan. Huomasin kuitenkin itsessäni, etten erityisemmin jännittänyt näitä workshopissa tehtäviä harjoituksia, sillä niiden aiheet olivat pääasiassa sattumalla arvottuja, joten niihin ei liittynyt henkilökohtaisia jännitteitä tai tuntemuksia. Koen nimittäin itse hankalimmaksi tilanteet, joissa joudun puhumaan itsestäni, sillä niissä usein pääsevät tunteet helpommin pintaan. Kenties kuitenkin sain harjoitusten kautta hiukan itsevarmuutta itseni ilmaisuun sanallisesti, sillä seuraavalla viikolla jouduin pitämään opetuksen seurakuntani varhaisnuorille, jossa jouduin puhumaan henkilökohtaisista kokemuksistani. Vaikka koinkin jännitystä ja herkistymistä opetuksen aikana, sain pidettyä itseni hyvin kasassa sekä ilmaistua haluamani asiat selkeästi ja vakuuttavasti, jonka aisti myös siitä, että normaalisti hiukan vänkyröivät teinit kuuntelivat puhettani keskittyneesti ja hötkyilemättä.

 

Karoliina Jarenko – Sisäinen motivaatio oman elämän ohjausvoimana

Aamun workshopin jälkeen seuraavana ohjelmassa olikin Karoliina Jarenkon pitämä esitys aiheesta itsensä johtaminen. Jarenkon esiintymisessä oli aistittavissa paloa ja rentoutta. Omasta mielestäni hänen olemuksestaan paistoi se, että hän uskoi aiheeseensa ja oli elementissään esiintyessään lavalla jopa tuhat päisen yleisön edessä.

Jarenko puhui esityksessään voimakkaasti nimenomaan sisäisen motivaation merkityksestä. Hän kuvaili sisäistä motivaatiota siten, että sen ohjaamana teet asioita sen itsensä takia, tekeminen itsessään on sinulle merkittävää, eikä niinkään siitä seuraava lopputulos (joka sekin tietysti on merkittävä) tai muiden näkemys asiaan. Sisäisen motivaation merkitys on tärkeää, sillä suurinta osaa tulevaisuuden ammateista ei ole vielä keksitty, joten on ensisijaisen tärkeää tehdä itselleen merkittäviä asioita, sillä kuka tietää miten niistä voi olla vielä hyötyä tulevaisuuteen katsottaessa.

Tulevaisuuden työntekijöiden työkulttuuri

Itseohjautuvuus:

Vastaat itse itsestäsi 

Jalostus:

Mietit optimaalisinta tapaa tehdä asioita

Seikkailu:

Kyseenalaistat ja mietit uusia näkökulmia

Sisäinen motivaatio:

Teet asioita niiden itsensä takia

 

Myös Jarenko, niin kuin lähes kaikki muutkin puhujat, joita olen viime aikoina ollut kuuntelemassa, puhui siitä, miten tulevaisuuden työmaailma eroaa kovasti nykyisestä ja työntekijöiltä odotetaan eriominaisuuksia, kuin tämän hetkisissä töissä. Yhä enemmän työntekijöiltä odotetaan oma-aloitteisuutta, eikä ahkeruutta arvosteta enää nykyään yhtä paljon itseisarvona kuin ennen. Tulevaisuuden työnkuva on luovaa ja oma-aloitteista. On hankala keksiä, että mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä, sillä niin monet asiat kiinnostavat ja samalla on epätietoisuus siitä, että mitä tulevaisuudessa ylipäänsä on järkevää tehdä. Tämä on yksi niistä syistä, miksi koen akatemian olevan oikea paikka itselleni tällä hetkellä, sillä täällä pääsen kehittymään laajassa repertuaarissa ja samalla pääsen luomaan verkostoja monialaisiin ympäristöihin, joista uskon hyötyväni varmasti tulevaisuuden työkuvaani ajatellessani. Akatemia tarjoaa myös alustan harjoitella juuri näitä ominaisuuksia, joita tulevaisuuden (ja jo nyt olevassa) työmaailmassa tarvitaan, jonka kautta saan olla hyvässä asemassa muuttuvassa maailmassa.

 

Mikä avuksi, kun sisäinen motivaatio on hukassa?

Esityksessään Jarenko tarjosi myös auttavia kysymyksiä, joiden avulla voit kartoittaa sisäistä motivaatiotasi ja löytää niitä asioita, joita todella haluat olla muuttamassa ja tekemässä. Tulevissa kappaleissa pohdiskelen hiukan näitä kysymyksiä omasta näkökulmastani.

 

 1. Mihin haluat aikasi käyttää?
  • Mitä haluat muuttaa?
  • Mistä tykkään?
  • Arvot: keitä arvostan ja mihin perustan tekemiseni?

Haluan käyttää aikani muiden vahvistamiseen. Haluan olla vahvistamassa aasialaisia nuoria, (erityisesti naisia) niin Suomessa, kuin kotimaissansa. Haluan antaa niille uskoa ja älyä niiden kapasiteetista ja kyvykkyydestä. Arvostan ihmisiä, jotka saavat merkityksellisyyden tunnetta siitä, että he saavat olla nostamassa muita itsensä sijasta. Toisinaan koen akatemialla haasteeksi sen, että omat tavoitteeni ja arvoni eivät perustu oikeastaan ollenkaan menestykseen ja mammonaan, vaan epäkonkreettisempiin asioihin. Tuntuu, että kaikkien muiden tavoitteet ovat tulla menestyneeksi ja tehdä menestyvää liiketoimintaa. En sano, että raha ja menestys olisivat jotenkin pois suljettuja vaihtoehtoja, mutta näen, että jos saan tehdä asioita, jotka koen merkityksellisiksi ja myös nämä asiat tulevat siinä sivussa, niin se on positiivinen tulos, eikä henkilökohtainen tavoitteeni. Kun tulin akatemialle, voin sanoa suoraan, etten omistanut sinänsä yrittäjyyteen juurikaan minkäänlaista kiinnostuneisuutta itsessään, vaan halusin akatemialle sen tarjoaman poikkeuksellisen opetustavan vuoksi. Nyt tosin kiinnostukseni yrittäjyyttä kohtaan on herännyt ja näen sen kyllä potentiaalisena vaihtoehtona tulevaisuudelle, mutta en suinkaan ainoana mahdollisuutena.

 

 1. Missä olet vahvimmillasi
  • Mikä tuntuu tulevan sinulle helposti?

Olen vahvimmillani tiimissä. On ohimeneviä kiinnostuksen kohteita, joissa voin sanoa olevani hyvä, mutta suurin osa niistä tulee ja menee omia aikojaan. Yhden yhdistävän tekijän olen kuitenkin huomannut, että pääsen potentiaaliini tehdessäni asioita yhdessä muiden kanssa ja saan siitä merkityksellisyyden tunnetta. On jotenkin ennalta odotettavaa sanoa työhakemuksissa olevansa hyvä sopeutumaan, mutta omalla kohdallani uskon, että se juurikin on yksi vahvuuksistani. Olen muuttanut elämäni aikana usein, jopa erilaisten kulttuurien välillä, joten koen aistivani ryhmissä olevia hiljaisia signaaleita hyvin, jonka seurauksena pystyn sujahtamaan hyvin uusiinkin porukoihin. Uskon myös tämän vaikuttavan siihen, että koen olevani hyvä ottamaan muut huomioon ja luomaan ilmapiiriä, johon uudetkin jäsenet ovat tervetulleita.

 

 1. Minkälaisia ammatillisia unelmia minulla on?
  • Mitä haluaisin olla ja osata viiden vuoden kuluttua?
  • Mitä haluan oppia seuraavaksi?

Haluan työskennellä tulevaisuudessa monikansallisessa työympäristössä. Haluan olla työssä, jossa saan olla pitämässä yhteisöitä kehittäviä koulutuksia. Haluan oppia seuraavaksi ilmaisemaan tavoitteitani ääneen enemmän, haluan oppia uskaltamaan jakaa haaveitani muille ilman pelkoa siitä, että muut näkevät ne typerinä ja haluan olla ihminen joka tavoittelee haaveitaan ja kenties sitä kautta olla antamassa jollekin muulle toivoa ja inspiraatiota tavoitella omia unelmiaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!