Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karvapallo-orja vai kiertoratalainen?

Kirjoitettu 14.08.15
Esseen kirjoittaja: Alli Laukkanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Orbiting the giant hairball
Kirjan kirjoittaja: Gordon MacKenzie
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ison karvapallon kiertäminen on tarina jäätävästä yhtiösäätelystä, jossa jokainen uusi sääntö/rajoite on yksi hius lisää kasassa, jonka massa ja vetovoima käy pian liian suureksi väistää. Tarina yhtiöiden byrokratian voittamisesta ja isojen herrojen ikeestä selviytymisestä.

Mitä isompi yhtiö, sitä enemmän rajoja ja sääntöjä on asetettava, jotta yhteisö voi toimia saumattomasti, eikö totta? Joukko vapaana vaeltavia lampaita ilman mitään kieltoja – nehän ovat onnettomia lampaita. Satutko sinä kuitenkin olemaan se lammas, jota suuret kiellot ja raja-aidat surettavat, lyövät luovuuden jarrut lukkoon ja estävät olemasta oma itsensä?

Ennen huikeaa poistumista

Puhuimme Rohkeissa tekijöissä siitä, kuinka yhteiskuntakin vuolee meistä luovat taiteilijat pois. Kukaan ei kannusta meitä tekemään eri tavalla ennenkö olemme 20 ikävuoden paremmalla puolella, sitä ennen koulunkäynti on vain kieltoja ja käskyjä. Jopa luovaksi tarkoitetut tunnit käytetään vain tekniikoiden opetteluun: lasten mielikuvitusten ei anneta lentää.

Monia tämä tietenkin jo raivostuttaa, tämä rajojen mukaan eteneminen. Missä on vapaus, missä on vallankumous?? Karvapallosta lähteminen vaatii mielipiteiden lisäksi myös rohkeutta. Oletko valmis sanomaan ja toimimaan vastaan yleisiä ajatuksia? Oletko valmis saamaan naurua ja pilkkaa osaksesi, kun ne rauhalliset lampaat eivät näe mitään väärää omissa tavoissaan? Mikä tärkeintä, oletko valmis noudattamaan sääntöjä? Kiertorataelämä ei nimittäin ole lainsuojattoman työtä, se on hienovaraisesti sääntöjä muokkaavan elämää. Jos et noudata sääntöjä, se on kuule potkujen alkusoittoa se.

Ole siis rohkea, tee asioita eri tavalla sotkematta kuitenkaan kaikkea kerralla. Kun nämä piirteet löytyvät, hyppää. Päästä irti peloista, vanhoista uskomuksista; kaikesta, mitkä pitävät luovuutta aisoissa.

Kiertoradalla

Luovuutta on hankala mitata, sitä ei välttämättä näe selkeästi työn teossa tai lopputuloksissa. Mieti vaikka lehmää: Se koko ajan tekee sitä maitoa, mutta vain pienen osan ajan sitä maitoa tulee ulos meidän nähtäville. Älä siis pelkää kritiikkiä, vaan puolusta omaa kantaasi ja oikeuttasi olla kiertoradalla.

Rohkeudesta kun olen nyt puhunut, niin sitä on myös toisenlaista. Myönnä, kun olet väärässä, tai kun olet jumissa. Se, että teet asioita eri tavalla kuin monet, ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kaikki tehdä yksin. Joukossa on voimaa ja ideoiden reflektointi on virkistävää.

Rohkeutta on myös antaa muille mahdollisuus. Älä tapa ideoita kun ne ovat vasta pieniä tipusia. Avita muita näkemään se kipinä itsessään, minkä sinä löysit sinusta. Se ei vaadi montaa tiukkaa EI-vastausta, että sielu tummuu ja ajatus tyrehtyy.

Happily ever after

Vielä loppuun kirjailijan huikea esimerkki eri tavalla toimimisesta:

Oli kerran viikoittainen yhtiön palaveri. Gordonia inhotti pakolliset tapaamiset, joissa ei ollut järkevää sisältöä. Sitten johtaja keksi vielä säännön: Osakkaiden pitää jokaiseen palaveriin tuoda jotain reportoitavaa, mikä on pielessä. Että väkisin pitää keksiä jotain valitettavaa. Gordon sitten keksi: ”Report on masks.”

Maskit on niitä, mitä pidämme päällämme, kun haluamme vakuuttaa kaiken olevan täydellisessä kunnossa. ”I’m super fine, everything is under control!” Haluamme huikeita arvosanoja, emme näytä huonoja päiviämme, vaan elämme verhon takana piilossa. Gordon halusi, että jokainen riisuisi maskinsa aina välillä pois, näyttäen oikeat nahkansa, olevansa ”vain” ihmisiä. Mielestäni tämä kuvastaa hyvin eri tavalla toimimista, kuitenkin niiden sääntöjen puitteissa. Tätä on Karvapallon kiertäminen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!