Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Karvaterapiaa

Kirjoitettu 20.11.14
Esseen kirjoittaja: Johanna Mantila
Kirjapisteet: 1
Kirja: Karvaterapiaa
Kirjan kirjoittaja: Kaija ikäheimo
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Karvaterapiaa – Green Care, Eläinavusteisuus ja TeamTassutellen

Kaija Ikäheimo

 

Kävin asiakasviikoilla asiakaskäynnillä Pelastakaa Lapset ry:ssä. Törmäsin siellä ensimmäinen kerran käsitteeseen Green Care, kun kerroin tapaamisella olevani pitkäaikainen koiraharrastaja ja että pidän paljon eläimistä ja luonnosta. Pikku hiljaa keskustelu syveni ja rupesimmekin puhumaan lapsille järjestettävästä eräänlaisesta koiraryhmästä ja siitä kuinka se olisi aivan mahtavaa, tavoitteellista ja ennalta ehkäisevää toimintaa, sitä kaipaaville lapsille. Sain esitteen Suomalaisesta Green Care aiheesta ja minua pyydettiin ottamaan yhteyttä TeamPlanettiin.

Tässä välissä olisi hyvä varmaan kertoa, mikä Green Care oikeastaan on! Eli Green Care (GC) on sateenvarjokäsite useille erilaisille tavoille toteuttaa luonto- ja eläin lähtöistä hyvinvointitoimintaa. GC tarkoittaa siis toimintaa, jossa luontoa ja eläimiä käytetään tavoitteellisesti ihmisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Eli kaiken kaikkiaan ihan älyttömän mahtava juttu, joka on vielä aivan lastenkengissä Suomessa. Ulkomailla, kuten esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa GC:tä hyödynnetään paljonkin! Onneksi ala on kehittymässä nyt myös Suomessa.

Laitoin sitten asiat jylläämään Pelastakaa Lapset ry:n tapaamisen jälkeen. Otin yhteyttä TeamPlanettiin ja sovin tapaamisen yrityksen perustajien (kahden sairaanhoitajan) kanssa.

TeamPlanetin unelmana on taata, että jokainen lapsi ja nuori löytää oman paikkansa yhteiskunnassamme

Siksi TeamPlanet kiinnittää toiminnoissaan erityistä huomiota lasten vuorovaikutustaitojen ja  kaverisuhteiden tukemiseen sekä ryhmäytymiseen. Vuorovaikutustaitojen kehittäminen tuo konkreettisia välineitä lasten ja nuorten itsetunnon vahvistamiseen sekä antaa työkaluja elämänhallintaan.

Tavoitteena on, että toiminnan myönteiset vaikutukset heijastuvat lapsuudesta aikuisuuteen saakka – jotta yhteiskuntaamme kasvaisi pärjääviä nuoria.”

 

 

Minulla oli jo tuolloin käytännössä valmis idea mitä lähdin tarjoamaan: Aloitetaan uusi koira-avusteinen ryhmä, jonka tarkoituksena on kehittää lasten vuorovaikutustaitoja, kuten muillakin TeamPlanetin ryhmillä. Tässä ryhmässä oppiminen tapahtuisi kolmen elementin kautta; ohjaaja, vertainen ja eläin! Toiminta olisi tavoitteellista ja se perustuisi Green Care käsitteeseen. Idea otettiin loistavasti vastaan ja ei aikaakaan, kun lähdimme suunnittelemaan ryhmää yhdessä TeamPlanetin Toimintaterapeutin kanssa.

 

Täytyy kyllä sanoa, että nyt liikutaan semmoisilla vesillä mistä todella nautin! TeamTassutellen on saanut ihan mielettömän hyvän vastaanoton ja pilotin jälkeisestä jatkosta on jo puhuttu!

 

Luin ryhmää varten Karvaterapiaa kirjan, joka on ainoa suomenkielinen kirja eläinavusteisuudesta. Saimme todella hyviä vinkkejä ryhmätilanteisiin. Kirjassa on lukuisia esimerkkejä ja tutkimustuloksia siitä, kuinka eläinavusteisuus oikeasti toimii! Esimerkkinä muutama alla:

”Eläinavusteisen terapian myötä saavutettiin skitsofreniapotilaiden parempi sitoutuminen ryhmätyöskentelyyn. Myös sosiaaliset taidot paranivat (2004)”

”Eläinten läsnäolo sairaalaympäristössä rauhoitti lapsia ja vähensi kipulääkityksen tarvetta (2009)”

”Eläimen avulla saatiin kontakti jopa vaikeaa dementiaa sairastaviin potilaisiin. Osa pystyi palauttamaan koiravierailun mieleen myöhemminkin (2010)”

”ADHD-lasten levottomuus ja häiriö käyttäytyminen kolminkertaistui, kun luonnossa tapahtuva liikkuminen korvattiin sisäliikunnalla. (2004)”

 

Minulla on kokemusta koirista sekä erilaisista koiraharrastuksista koko elämäni ajalta. Olen tutkinut eläinavusteisuutta ja Green Care toimintaa lähiaikoina aivan älyttömästi ja olen omistanut aina koiria. Omat hauppusesseni ovat toimineet merkittävänä hyvinvoinnin lähteenä minulle aina! Ja nyt haluat tarjota samaa iloa myös muille. Jatkan TeamPlanetin kanssa tehtävää yhteistyötä ja kehitän sitä. Aion käydä keväällä eläinavusteinen valmentaja- koulutuksen sekä aloittaa koirani Vilin kanssa myös vapaaehtoistyön Suomen karvakaverit järjestössä. Toivottavasti pystyn myös tulevaisuuden ammatissani yhdistämään eläinavusteisuuden, luonnon sekä lasten ja nuorten auttamisen!

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!