Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kasvoiko Idealekasta huipputiimi?

Kirjoitettu 14.12.15
Esseen kirjoittaja: Sonja Hyökyvaara
Kirjapisteet: 3
Kirja: Taitava tiimivalmentaja
Kirjan kirjoittaja: Jari Salminen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.03. Yrittäjyys, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Onko Idealeka saavuttanut huipputiimin tason? Mitä mieltä sinä olet?

Huipputiimin tunnistaa siitä, että jäsenet puhaltavat yhteen hiileen, työ sujuu kuin itsestään, ristiriitoja osataan ratkaista ja henkilökohtaiset klikit loistavat poissaoloaan. Tekemisessä päästään yhteisiin flow-tiloihin, jotka tuottavat uutta ajattelua ja uusia innovaatioita. Hyvän tekemisen meiningin näkee myös ulospäin. Positiivinen työilmapiiri näkyy suoraa myös tuloksissa.

Huipputiimin perusominaisuudet:

 • Tiimillä on selkeä, yhteinen päämäärä. He kohdentavat huomion ja resurssit päämäärän tavoitteluun.
 • Huipputiimi on enemmän kuin sen jäsenet yksilöinä yhteensä. Tulokset syntyvät yhteistyön tuloksena. Onnistuminen on riippuvainen kaikista jäsenistä ja jäsenten välillä vallitsee keskenäinen riippuvuus toisten panoksesta ja osaamisesta.
 • Toimiva vuorovaikutus kaikkien tiimien jäsenten välillä. Tehokas vuorovaikutus mahdollistaa yhteisymmärryksen. Vuorovaikutustaidot tarkoittaa kykyä ilmaista itseään selkeästi, kykyä antaa rakentavaa palautetta sekä aktiivista kuuntelua.
 • Sitoutuminen ja yhteisvastuu. Tiimiä ei voida kutsua huipputiimiksi ennen kuin tiimin kaikki jäsenet ovat sitoutuneet tiimin suoritustavoitteisiin ja kantavat yhdessä vastuun niiden saavuttamisesta.
 • Tiimi omaa yhteiset arvot ja pelisäännöt. Huipputiimissä ei ole vapaamatkustajia.
 • Huipputiimissä vallitsee tasapainoisuus – kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Tiimityö edellyttää kuitenkin toisen osaamisen ymmärtämistä ja kokonaisuuden hahmottamista.

Lisäksi:

 • Huipputiimissä jokaisella jäsenellä on oma rooli ja vastuualue
 • Tiimitoiminnassa pyritään osallistamaan kaikki päätöksentekoon
 • Huipputiimi kykenee jakamaan johtamisvastuuta ja johtamistehtävä voi siirtyä henkilöltä toiselle tehtävän mukaan
 • Huipputiimi on kehityshaluinen ja pyrkii jatkuvasti parantamaan suoristustaan. Jokainen pyrkii kehittymään myös yksilönä.
 • Huipputiimissä vallitsee yksilön suoritusta tukeva ilmapiiri. Tiimi tukee jokaista jäsentään onnistumaan, ja tarjoaa apua tarvittaessa.
 • Positiivinen tiimihenki. Huipputiimin kulttuuri on avoin, läpinäkyvä ja tulevaisuuteen suuntautunut. Tiimissä vallitsee keskinäinen luottamus.
 • Huipputiimi osaa tehokkaasti ratkaista ongelmia ja tehdä päätöksiä.
 • Huipputiimi on ennen kaikkea muutoskykyinen

Tiimi tarvitsee aikaa ja yhteisiä kokemuksia kasvaakseen huipputiimiksi. Osaaminen kasvaa ja roolit ja vastuut muotoutuu ajan kanssa, tiimin kehittyessä. Kehittyminen huipputiimiksi kestää keskimäärin yli kolme vuotta.

Nyt Idealekan matka Tiimiakatemialla on loppumaisillaan. Kolme ja puoli vuotta duunia takana, joten haluaisin nyt arvioida valmistuvaa tiimiämme tiukkojen huipputiimikriteerein. Olemme saaneet kulkea aivan uskomattoman matkan yhdessä, mutta huipputiimiksi yltää vain harva.

Meidän tiimin oli usein vaikea määritellä yhteistä päämääräämme, sitä mihin halusimme toiminnallamme pyrkiä. Pinkkuvuotena draivia synnytti yhteinen liikevaihtotavoite ja keväällä häämöttävä ulkomaanmatka. Ajan kuluessa tavoitteita asetettiin enemmän projekteihin, sillä niissä tavoitteet olivat helpommin konkretisoitavissa sekä haluttu lopputulos oli selkeämpi. Tiimin yhteisissä projekteissa puhalsimme yhteen hiileen ja saavutimme tavoitteemme.

Viimeisenä vuonna tietysti maailmanympärysmatka pistää tekemään töitä ja jokainen rupeaa miettimään omaa tulevaisuuttaan tarkemmin. Tällöin piilee vaara, että ei näe enää tiimiä hyödylliseksi. Mitä voin saada tältä tiimiltä kun on enää puoli vuotta aikaa ja samalla täytyy kehittää itseään ja tavoitella omia unelmiaan? Itselleni tämä oli vaikea paikka, sillä kun koin itse tiimin todella tärkeäksi ja hommat alkoivat oikeasti rullaamaan, alkoi osalla jo jarrutteluvaihe. Nyt viimeisenä syksynä minua ärsytti vähättelevät kommentit yhdessä tekemisestä tai treenien merkityksestä. Halusin vetää täysillä loppuun asti. Jos teillä on vielä tiimi ympärillä, ottakaa nyt herrajestas siitä kaikki irti.

Idealeka on enemmän kuin sen jäsenet yksilöinä yhteensä. Meidän tiimissä on niin paljon osaamista, ettei kukaan pystyisi siihen yksin. Roolit ja vastuut jakautuivat luonnollisesti yksilöiden ja tiimin kehittyessä. Voin sanoa, että pystyn nyt määrittelemään jokaisen tiimiläisen vahvuudet, osaamisalueen ja paikkansa tiimissä.

Sitoutuneisuus ja yhteisvastuu oli ja meni. Toisen vuoden kriisin jälkeen saimme luottamuksen toimimaan. Treenit alkoivat taas olla hyödyllisiä ja jokainen halusi osallistua. Jokainen teki ahkerasti töitä ja osallistui tiimin yhteisiin asioihin. Jokaiselle luottamuksen ansaitseminen oli varmasti todella vapauttavaa. Kukaan ei enää hengittänyt niskaan. Loppua kohden sitoutuneisuus alkoi taas rakoilla sillä tavalla, että pakolliset vastuutehtävät jäivät usein samojen henkilöiden vastuulle. Tiimimme arvot ja asettamamme pelisäännöt muokkaantuivat vuosien mittaa, mutta pysyivät kutakuinkin samalla linjalla. Mielestäni pelisääntöjen nuodattaminen onnistui kohtuu hyvin.

Dialogi, vuorovaikutus- ja palautteenantotaidot kehittyivät jokaisella matkan aikana. Sitä ei itse huomaa niin hyvin, mutta esimerkiksi pölyttäjät ja vierailijat ovat kehuneet kovasti dialogimme sujuvuutta. Kuitenkin kokonaan toimiva vuorovaikutus jokaisen tiimiläisen välillä ei ole onnistunut tiimissämme. Klikkejä ollaan kyllä kovasti yritetty purkaa, ja tilanne on ajoittain ollutkin todella hyvä, mutta rehellisesti ei voi sanoa, että ilmapiiristä saatiin täysin avoin.

Päätöksenteko oli meille mielettömän vaikeaa aikoinaan. Velloimme ja velloimme ties kuinka kauan samojen asioiden äärellä. Nyt päätöksenteko sujuu ripeästi ja isoimmitta mutkitta. Tähän ollemme päässeet henkilökohtaisen varmuuden lisääntymisen, suoran puheen, kuuntelun ja kompromissien kautta. Asetimme vaikeille päätöksille myös aikajänteen, jotta päätös ei veny liian pitkälle. Ongelmanratkaisu ja päätöksentekotaidot kehittyivät siis hurjasti matkamme aikana.

Yhtenä huipputiimin ominaisuutena luettelin ylempänä kehityshaluisuuden. Sitä jos jotakin Idelekasta löytyy. Jokaisella on palava halu kehittyä yksilönä ja mennä eteenpäin. Tiiminä halusimme kehittyä hirveällä vauhdilla, rumasti sanottuna viimeistä syksyä lukuunottamatta. Jokatapauksessa kehityshaluisuus oli yksi tiimimme vahvuuksista. Tiimimme tuki kohtuu hyvin yksilöitä, mutta se jäi riippumaan ehkä liikaa yksilön tahdosta. Kun sanoit suoraan tarvitsevasi apua ja kannustusta, sait sitä. Mutta ilman avautumista se saattoi joskus jäädä unholaan. Itse olen sellainen persoona, joka haluaa olla monessa mukana ja auttaa toisia. Se kyllä jäi usein oman uteliaisuuden varaan, sillä apua ei myöskään pyydetty helposti. Avun pyytäminen ei ole helppoa, mutta tiimin pitäisi luoda sellainen ilmapiiri, jossa jokainen pystyy pyytämään apua ja luottamaan saavansa sitä.

Isoimpana ja uniikimpana asiana nostan meidän positiivisen pössiksen sekä työn hauskuuden loistotyyppien kanssa. En voisi olla enempää kiitollinen, että sain tutustua näin mahtaviin ihmisiin. En olisi voinut toivoa parempaa tiimiä rinnalleni, enkä voi uskoa, että yksi iso etappi on nyt saavutettu, ja sitä, että jokainen meistä jatkaa tästä omaa polkuaan. Onneksi AA-kerho eli toisin sanoen Osuuskunta Idealeka jää elämään. Saat irtaantua tai halutessasi olla mukana passiivisesti tai aktiivisesti. Minusta tämä on aivan mahtava juttu! En ole varma nähdäänkö minua ensi syksynä Suomessa, mutta olen ehdottomasti mukana. Vaikka et itse harjoittaisi liiketoimintaa osuuskunnan kautta, on se ainutlaatuinen ja turvallinen oppimisympäristö myös jatkossa. Osallistumalla vältät zombiutumisen.

 

I’m ready to move on.

Kiitos Ideleka ja Tiimiakatemia. <3

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!