Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kasvun vimma

Kirjoitettu 08.09.15
Esseen kirjoittaja: Tuomo Kuisma
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kasvun Vimma
Kirjan kirjoittaja: Helinä Hirvikorpi & Eija Swanljung
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole poliittikko. En ymmärrä valtion budjeteista paljoakaan ja esimerkiksi perustulon käsitekin selvisi vasta googlettamisen jälkeen. Silti uuden hallitusohjelman linja leikata yritysten investointi- ja kehittämishankkeista tuntuu hassulta. Edelleen, monesta seikasta tietämättömänä uskaltaisin väittää, että start up – yrityksiin rahojen keskittäminen maksaa itsensä takaisin, mahdollisesti jopa varsin nopealla aikataululla. Joka tapauksessa, Suomen start up – kulttuuri on vahva ja elää hyvää kautta. Taloudellisesti tiukkaa on varmasti kaikilla, mutta innovaatioiden määrä ja rohkeus tehdä töitä oman unelman eteen on vahva. Se jos mikä on perhanan hyvä juttu. Korkeasti esille nousseita yrityksiäkin on jo paljon, ja monen kasvu jatkuu edelleen.

Löysin muutamia kuukausia takaperin sivuston (http://startup100.net/), joka listaa kuukausittain sata parasta suomalaista kasvuyritystä. Listalta löytyy jo suuriksi kasvaneita tekijöitä, mutta suurin osa on tuntemattomampia firmoja, joiden joukosta voi hyvinkin löytyä tulevaisuuden pikkunokioita tai uusia Supercellejä. Lisäksi Suomen kasvuyritysskenen suuntaus vaikuttaa mielenkiintoiselta. Rovion ja Supercellin myötä listoilla pyörii useita (mobiili)pelifirmoja, mutta toinen ehkä hieman yllättävämpi suuntaus on terveydenhoidon ja lääketeollisuuden innovaatioissa. Kolmas kulmakivi löytyy yrityksiä varten luotujen ohjelmien ja ohjelmistojen parista. Pointtina lähinnä se, että etenkin terveydenhoitoon ja bisnessoftiin keskittyvillä yrityksillä on valtava potentiaali, niin oman yrityksenkin kuin koko Suomen tasolla. Äkkiseltään tuntuisi, että näiden seasta löytyy kymmeniä, jopa satoja hankkeita joihin olisi äärimmäisen tärkeää panostaa. Nousevat start-up – yritykset ovat myös niitä, jotka tulevat luomaan työpaikkoja isosti.

Näistä kasvavista yrityksistä ja kirjassa kerrotuista tarinoista nousee ehdottomasti tärkeimmäksi jutuksi se mielettömän suuri innostus, jolla työtä tehdään. Unelma ajaa pidemmälle kuin edessä siintävä palkka, josta ei ole edes minkäänlaista varmuutta. Kun osaavat tekijät yhdistetään tekemään juttua mikä innostaa on lopputulos monesti timanttista. Joskus taas ei, ja siinä mitataan rohkean ja luovuttajan ero.

 

Se mikä nykypäivän ja tulevaisuuden yrityksissä nousee tärkeään merkitykseen, on kyky innovoida jatkuvasti uutta. Kirjassa Jari Sarasvuo toteaakin, että on juostava pysyäkseen paikallaan. Uudistuminen ja tuotteiden/palveluiden päivittäminen on oltava jatkuvaa ja perustava arvo yrityksessä. Osin vanhakantainen yrityskenttä tuskin sopeutuu tähän nopeasti, koska on helpompi tehdä niin kuin on ennenkin tehty. Tällaiset firmat valitettavasti tippuvat nopeasti uusiutuvimpien tieltä.

 

Innostus + innovaatiot + osaajat = Kultaa

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!