Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kasvunvara – Mistä alkaa kodan elämys?

Kirjoitettu 21.10.13
Esseen kirjoittaja: Jaana Fager
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kasvunvara
Kirjan kirjoittaja: Kirsti Manninen ja Outi Ugas
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mistä alkaa kodan elämys?

Näkee julisteen kodasta

Asiakas näkee kodan mainoksen esim. ilmoitustaululla. Miten kodan juliste eroaa muista julisteista? Luin pienen pätkän erilaistu tai kuole kirjasta ja siellä painotettiin tekemään jotain massasta poikkeavaa. Kota on kuin pala Lappia Jyväskylässä. Sain siitä idean, että haluan puiset julisteet kotaan, joihin on poltettu perustiedot kodasta ja kuva siitä.

Menee netti- tai facebook sivuille

Facebook- ja nettisivuille päivitetään kodan aukioloajat, kerrotaan tapahtumista joita on tulossa tai ollut jo. Tämän vuoden tarkoituksena on pyrkiä aktivoimaan facebook sivut, niin että ihmiset seuraisivat niitä kunnolla ja saada tykkääjämäärät hyvin nousuun. Asiakas haluaa löytää tietoa, kuvia ja tapahtumia nettisivuilta ja sitä hänelle myös annetaan.

Saa flaijerin tai tarjouksen

Asiakas saa hyvän tarjouksen kotiin. Hän asuu lähellä ja tarjous vaikuttaa niin hyvältä, että hän päättää lähteä viikonloppuna kodalle pitämään hauskaa perheen kanssa.

Kävelee sataman lähistöllä

Näkee kyltin jossa kerrotaan, kodan olevan auki. Päättää käydä kupposella kahvia lenkin lomassa. Kyltit täytyy sijoittaa niin, että ne ovat suosittujen lenkkeilypolkujen varrella. Myös kävelysillan päähän on hyvä laittaa A-ständi kertomaan aukiolosta tai tapahtumasta.

Näkee kodan ja ulkomyyntipisteet

Tänä talvena tarkoituksena on panostaa ulkomyyntipisteisiin ja lisätä pari puusta rakennettua istuinryhmää ulos. Tämä sen takia, että se vähentää jonoja sisälle, kun ulos pystyy myös maksamaan (käteisellä). Kun asiakas näkee kodan, tuuli kuljettaa lettujen, makkaran ja savuntuoksun nenään. Tämä herättää ostohaluja ja viimeistään silloin kuin näet lettu- ja makkarapisteen!

Saapuu ulkomyyntipisteelle ja kodalle

Asiakas päättää ostaa makkaran ulkoa, koska on tullut vain haukkaamaan raitista ilmaa ja sääkin on niin mukava. Hän tapaa ensimmäistä kertaa kodan henkilökunnan. Mukavan nuoren herrasmiehen, joka utelee millaista makkaraa saisi olla. Samalla hän ohjeistaa, mistä löytyy sinappi, ketsuppi ja paperia. Hän kehuu hienoa säätä ja muistaa sanoa, että luistimiakin saa vuokrattua jos tekee mieli lähteä järven jäälle. Lopuksi hän toivottaa mukavaa päivää. Kokemus oli positiivinen ja haluan tulla luistelemaan ensiviikonloppuna perheen kanssa, lapset saavat silloin kokeilla kelkkoja.

Syön rauhassa makkaraa ja katson kuinka ihmiset luistelevat ja kelkkailevat järven jäällä. Viereeni istuu pariskunta, joka on ostanut lettuja. Naiselle tulee istuessa hieman vilu ja hän päättää hakea viltin ulkomyyntipisteen vierestä.

Myös lapsiperhe löytää paikkansa viereiseltä penkiltä. Toinen lapsista kaataa vahingossa kaakaon hanskoilleen ja alkaa itkeä. Äiti lähtee hakemaan kaakaota ja ilokseen hän saa sen tällä kertaa ilmaiseksi, kun oli käynyt noin huonosti. Minulle tulee tapahtumasta hyvä mieli, oikein reilua toimintaa täällä kodalla! Aikani istuttua ja makkarani syötyä nousen ylös ja päätän lähteä. Roskakori on lähellä ja heitän roskat sinne. Makkaramyyjä huikkaa minulle vielä moikat. Lähden iloisella mielellä ja kävelen oikein reippaasti pidempää lenkkiä kotiin. Kerrassaan mukava päivä!

Saapuu kodalle ja päättää mennä sisälle

Asiakas päättää ostaa kahvin sisältä, koska kahvihammasta kolottaa ja täältä saa todella maistuvaa pannukahvia. Astuessani sisään reipas myyjätär toivottaa tervetulleeksi. Sanon hänelle ottavani kahvin. Myyjä kertoo tänä aamuna leivotuista voisilmäpullista, enkä voi vastustaa kiusausta. Päätän ottaa kahvin kaveriksi pullan. Pullat ovat todella hyviä, kodan seinällä on mainos Soliskakuista, josta nämä pullat ovat tulleet. Kyselen myyjättäreltä lisää ja hän kertoo Soliskakkuja pyörittävän nuori nainen, joka on vasta aloittanut toimintansa. Kotakahvila haluaa tukea tätä tuoretta yritystä, mikä parasta pullat tulevat läheltä ja ovat varmasti tuoreita!

Asiakkaita on käynyt niin paljon, että kahvi pääsee hetkeksi loppumaan. Kotamestari pahoittelee tilannetta ja päättää alkaa kertoa tarinaa kuinka kota tänä vuonna kasattiin. Kahvi valmistuu siinä samalla yhdessä hujauksessa ja Kotamestari kiertää kodassa tarjoilemassa kahvit. Hän kyselee vielä käyttikö joku sokeria tai maitoa ja tuo samalla maitopurkkin ja sokeripaloja.

Makkarat näyttää uhkaavasti olevan lopussa, ulkomyyntipisteellä ollut Janina tulee kyselemään kuinka täällä pärjätään. Hän lupautuu hakemaan makkaroita läheisestä K-Supermarketista lisää. Janina ottaa vanhat maitokärryt ja lähtee kohti kauppaa. Matkalla hän moikkailee vastaantuleville ihmisille ja neuvoo heille missä kota sijaitsee. Kohta on taas kodassa makkaroita, joita Kotamestari saa kiireen vilkkaa alkaa paistamaan.

Kun olen lähdössä myyjä toivottaa minulle mukavaa viikonloppua ja toivottaa tervetulleeksi ensiviikonloppuna. Silloin on kuulemma pilkkikisat täällä ja voittaja saa lahjakortin, sekä pari ilmaista kahvia kodalla. Päätän haastaa hyvän ystäväni pilkkikilpailuun, viime vuoden kisat jäivät harmittamaan, kun hävisin hänelle!

Saapuu kodalle ja päättää lähteä luistelemaan

Saavun ystäväni kanssa kodalle. Tänään on niin hieno ilma, että päätämme vuokrata potkukelkat. Näemme, että ulkona ei ole yhtään kelkkaa vapaana ja päätämme lähteä sisään kyselemään tilannetta. Myyjä toivottaa tervetulleeksi ja kertoo meille, että pari kelkkaa vapautuu noin 20 minuutin kuluttua. Odotellessamme ostamme kaakaot. Samalla Kotamestari kertoo, mistä aurattu reitti kulkee ja kuinka pitkä se on. Hän myös vinkkaa, että vielä yksi leikkiporo on karkuteillä ja jos sen löytää, kota tarjoaa makkarat.  Kelkat vapautuvat juuri sopivasti ja teemme lähtöä ulos. Ystävältäni puuttuu hanskat, onneksi kodalta löytyy ”lainaa tästä” laatikko, jossa on kotakahvilan logolla varustettuja hanskoja, niitä saa myös ostaa uutena, jos haluaa.

Potkukelkkailu on superhauskaa! Kerrankin sora ei jää terien alle, niin kuin kotona ja pääsen potkuttelemaan kunnollista vauhtia pitkin järven jäätä. Vuokrasimme kelkat vain puoleksi tunniksi, kerkeämme kiertämään pienemmän lenkin kahteen kertaan rauhallista vauhtia potkutellessa. Välillä joudumme pysähtymään ja väistämään, kun pieni lapsi on ensimmäisiä kertoja jäällä, eikä meinaa pysyä pystyssä. Järven jää on täynnä iloisia ihmisiä ja hyvä mieli todella tarttuu.

Palautamme kelkat ja meitä vastassa on jo seuraavat innokkaat kelkkailijat. Palautamme lainahanskat sisälle ja päätämme syödä vielä makkarat, ennen kuin jatkamme matkaa takaisin keskustaan. Porista tullut ystäväni sai tästä todellisen elämyksen. Kun lähdemme, meille toivotetaan hyvät viikonloput ja mukavaa lopputalvea. Lataan vielä Instagram –tililleni kuvan kodan nuotiosta ja minusta potkukelkkailemassa. Olen niin innoissani tästä uudesta kokemuksesta, että päätän tykätä kotakahvilan Facebook –sivusta.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!