Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Katan & Villen matka maailman ympäri

Kirjoitettu 07.12.18
Esseen kirjoittaja: Katariina Kiviniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Madventures - Kansainvälisen seikkailijan opas
Kirjan kirjoittaja: Riku Rantala & Tuomas Milonoff
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Loppu häämöttää ja kohta meidät potkitaan pois akatemialta, mutta mitä muuta se tarkoittaa? No tietenkin MYMmiä! Reissusuunnitelmia hiottiin ja hinkattiin pitkin syksyä koko tiimin voimin ja lopulta saatiin aikaan lopulliset reissusuunnitelmat. Tämän esseen kirjoittajat, Kata ja Ville, reissaavat koko matkan samaa reittiä ja päätimme kirjoittaa yhdessä esseen Madventuresin Kansainvälisen seikkailija opas -kirjan pohjalta. Tämä on myös molempien ihka ensimmäinen yhteisessee akatemia ajalta!

 

Katan & Villen reissusuunnitelma

 

Matkamme maailman ympäri alkaa yhdessä koko muun tiimin kanssa, kun lennämme yhdessä Thaimaan Chiang Maihin tammikuun alussa, tarkemmin ottaen 8.1.2019. Chiang Maissa tulemme viipymään viikon ja matkaamme sisältyy muun muassa 3D/2N mittainen viidakkoseikkailu. Chiang Maista ja sen viidakoista selvittyämme matkamme jatkuu kohti Uutta-Seelantia, jossa ovat vielä kaikki muut paitsi Aleksi, joka työvelvollisuuksien vuoksi joutuu jatkamaan matkaansa kohti koti Suomea. Uudessa-Seelannissa olemme varanneet aikaa vajaa pari viikkoa, jonka ajaksi olemme vuokranneet matkailuauton! Tarkoituksenamme on kierrellä pohjoissaarta matkailuautolla ja vierailla mm. Taru Sormusten Herrasta elokuvasta tutussa Hobittilassa. Tästä kohteesta olen ehkä eniten innoissani! T. Kata

 

Uuden-Seelannin jälkeen porukka alkaa jo hieman hajaantumaan, mutta me (Kata & Ville) sekä Anton jatkamme matkaamme yhdessä Peruun Cuscoon, jossa seuraamme liittyy myös Wireen Neea. Cuscossa tarkoituksemme on matkustaa monien alumnien kehumalle Machu Picchulle, mutta muuten suunnitelmat Cuscon osalta ovat vielä täysin auki. Cuscossa vietetyn 10 päivän jälkeen Anton jatkaa matkaansa yksin Brasiliaan. Meidän matkamme jatkuu Costa Ricaan ja Kuubaan, jonne myös saamme iloksemme matkaseuraksi Wireen Neean. Costa Rican ja Kuuban osalta olemme halunneet pitää suunnitelmat varsin auki ja mennä enemmän fiiliksen mukaan. Tulemme viettämään molemmissa kohteissa 10 päivää, jonka jälkeen Neea jatkaa matkaansa uusiin seikkailuihin meidän lentäessä takaisin koti Suomeen.

 

Näyttökuva 2018-12-07 kello 16.59.21

 

Säädöt ennen matkaa

 

Kirjasta löytyi varsin näppärä lista asioista, mitkä on hyvä varmistaa ja hoitaa ennen matkaa ja jopa aikataulutus niille. Osan asioista olemme jo ehtineet hoitaa, mutta vielä riittää muutamia juttuja varmistettavaksi.

 

Katalla alkaa olemaan asiat jo ihan hyvällä mallilla. Lennot on ostettu ja maksettu, rokotukset hoidettu ja asuntoon saatu jälleenvuokralainen reissun ajaksi. Myös kissoille on löydetty hoitopaikka.

 

Katan to do list:

– Majoituksien katsominen reissulaisten kanssa

– Matkavakuutuksen varmistaminen -> Täytyykö tehdä jotain muutoksia?

– Passin uusiminen

– Luottokortin hankkiminen

– Kansainvälisen ajokortin hankkiminen

– Turistikortti Kuubaan

– Testaa käsimatkatavaroiden pakkaamista ja varmista, että mukaan tulee vain tarvittavat romppeet

 

Villen reissufiilikset alkavat varmaankin konkretisoitua vasta valmistujaisten jälkeen. Kämppä täytyisi tyhjentää varmaankin joulun välipäivinä ja muuta pientä mukavaa. Vasta sen jälkeen pystyy rentoutumaan. Opintojen viimeistely täytyy lisäksi hoitaa, mutta ei valmistuminen siitä jää kiinni.

 

Ville to do list:

– Majoituksien katsominen reissulaisten kanssa

– Kansainvälisen ajokortin hankkiminen

– Turistikortti Kuubaan

– Asunnosta eroon pääseminen

– Rokotuksessa käyminen

– Testaa käsimatkatavaroiden pakkaamista ja varmista, että mukaan tulee vain tarvittavat romppeet

 

Rahahommelit

 

Vuoden 2018 alussa loimme tiimin kanssa yhteiset rahalliset tavoitteet tulevaa matkaamme varten, jotta reissun tekeminen ei jäisi kenelläkään ainakaan siitä kiinni. Kaikki eivät valitettavasti tavoitteisiin päässeet ja täten tekevät hieman lyhyemmät reissut (myös työkuviot vaikuttivat osalla asiaan), mutta me saimme raavittua budjettimme kasaan ja jäi vielä vähän ylimääräistäkin. Ville raatoi rahansa pääasiassa Learning Expedition –projektinsa kautta ja Kata puolestaan pyörittäessä Kivisalmen Kievaria.

 

Ehdottomasti suurin kulu reissussamme on (yllättäen) lennot. Päätimme ottaa lennot Kilroyn kautta, mikä toi hieman lisähintaa, mutta samalla myös helpotti omaa työtämme kovasti. Lentojen lisäksi ostimme Kilroylta myös seikkailut Thaimaan viidakossa, matkan Machu Picchulle Cuscossa sekä matkailuauton vuokran Uudessa-Seelannissa.

 

Lentojen ja retkien maksamisen jälkeen olemme tutkineet majoitusten hintoja matkakohteissamme sekä yleisiä hintatasoja. Useat kohteistamme ovat melko halpoja, mutta Uusi-Seelanti jännittää. Vaikka olemmekin varanneet reissulle reippaasti rahaa mukaan eikä sen suhteen pitäisi olla hätää, kaikkeen on hyvä varautua. Kun olemme saaneet kaikki majoitukset varattua ja maksettua on helpompi alkaa miettiä, kuinka paljon rahaa tulee kulumaan elämiseen eri kohteissa. Olemme molemmat kuitenkin melko säästäväisiä ihmisiä, ja haluamme toteuttaa matkan mahdollisimman järkevällä ja tehokkaalla budjetilla.

 

 

Mitä pakata mukaan?

 

Ensimmäinen ohjeistus matkatavaroita käsittelevässä osuudessa on varsin selkeä: Mahdollisimman vähän tavaraa!, ja tätä olemmekin pyrkineet noudattamaan suunniteluissamme. Otamme molemmat matkalle mukaan 40 litraisen repun, johon mahtuu mukavasti kaikki pakollinen ja kulkee kätevästi matkatavarana koko reissun ajan. Tämän ison repun lisäksi olisi tarkoitus ostaa pienen pieneen tilaan mahtuva päiväreppu sekä sadesuoja isommalle repulle.

 

Jo kohteita miettiessämme olemme ottaneet huomioon kohteiden ilmaston, jotta emme joutuisi ottamaan useita erilaisia kerrastoja matkaan, vaan pärjäisimme kaikissa maissa aikalailla samoilla varusteilla. Myös majoituksia katsoessamme olemme huomioineet, että niistä löytyy mahdollisuus pyykinpesuun.

 

Kirjasta löytyi varsin näppärä Madventuresin varustelista, jossa Riku ja Tunna luottelevat heidän perusvarustelistansa kaikille reissuilleen, jota pystyy hyödyntämään myös meidän reissussamme melko pitkälle, tosin kaikkia lueteltuja varusteita en usko meidän tarvitsevan. Kuitenkin, listalla oli monia sellaisia varusteita, mitä emme olleet osanneet edes miettiä mutta ehdottomasti tarvitsemme mukaan reissullemme. Joudumme molemmat tekemään sen verran paljon hankintoja reissuamme varten, että niille on hyvä varata oma palasensa reissun budjetista.

 

Yksin vai yhdessä

 

Molemmille meistä on ollut alusta asti selkeää, että emme halua reissata yksin. Vaikka Ville on jonkin verran maailmalla kiertänyt itsekseen, tämä reissu oli sellainen, johon hän haluaa ehdottomasti reissuseuraa mukaan. Kata puolestaan ei ole juurikaan reissannut koskaan yksin, jonka vuoksi hän halusi ehdottomasti seuraa, sillä reissaaminen yksin vähän matkustaneena naisena Väli-Amerikassa ei kuulostanut kovin turvalliselta idealta. Onneksemme omat reissusuunnitelmamme ajan, kohteiden ja budjetin suhteen osuivat varsin hyvin yhteen ja saimme loppumatkan reissuseuraksemme vielä Neean.

 

Kirjassa on käyty laajasti läpi erilaisia reissaajan turvallisuuteen liittyviä asioita läpi, mitä on hyvä ottaa huomioon erilaisissa kohteissa ja kulttuureissa. Mikäli kyseinen opus ei olisi niin painava, ottaisin sen luultavasti mukaan reissuun, mutta täytyy todennäköisesti tyytyä vain nappaamaan kuvat tärkeimmistä asioista. Kuitenkin, kaikki kohteemme ovat varsin turvallisia eikä suurempia kuumotuksia tai pelkoja juurikaan ole, mutta aina on hyvä varautua kaikkeen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!