Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kätketään virheet ja epäonnistumiset

Kirjoitettu 14.06.13
Esseen kirjoittaja: Ibrahim Sekersöz
Kirjapisteet: 2
Kirja: The Finnish Miracle
Kirjan kirjoittaja: Andre Noel Chaker
Kategoriat: 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 9.03. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

The finnish miracle kirjan sain sakelta kun tutkin jonkin aikaa kirjaa lentokoneessa meno matkalla Espanjaan. Kirja vaikutti mielenkiintoiselta joten päätinpä lukea sen. Kirja kertoo siitä kuinka näin pienestä sisukkaasta maasta voi tulla niin monenlaisia menestystarinoita kerta toisensa jälkeen, mutta joukosta löytyy myös epäonnistuneita yrityksiä matkanvarrelta. Kirja auttaa kyllä ymmärtämään suomalaisia paremmin suomen historian kautta. Esim miten miten aikaisemmin äpykäyty talouskriisi opetti seuraavaa varten ja miten valtion puolustaminen yhdisti suomen kansaa. Kirjan on kirjoittanut kanadalais syntyinen juristi Andre Noel Chaker joka on asunut reilu kaksikymmentä vuotta suomessa.

 

Kirjan mukaan Suomen työelämän kirjoittamattomia lakeja on, että vertaistesi virheiden peittämiseen tai niiden merkityksen vähättelyyn pitää kiinnittää erityistä huomiota. Ymmärrän kyllä sen että tällä ei tarkoiteta rehellisyyden puutetta, vaan on kysymys kohteliaisuudesta ja kunniotuksesta. Ei tämä tarkoittaa että olemme ystävällisiä sille joka tekee virheitä. Jos vaikka tiimiläisesi sattuu myöntämämään sinulle jonkun virheen jonka hän on joskus tehnyt niin, yleisin reaktio olisi että ”noh, ei se haittaa.” ”älä mieti, se oli ja meni” Mutta virheet pitäisi käsitellä ja selvittää ettei tulisi toistumaan uudestaan muutenhan siinä ei ole mitään järkeaä. Mielestäni Esi- ja jälki motorolat mitä teemme auttaa mokien tunnistamiseen ja estämiseen, virheistä pitää ottaa oppia! Kirjan mukaan myös Alexander Stubb pitää tärkeänä, että virheet hyväksyttäisiin, niin että niistä voisi ottaa opiksi.

 

Suomessa halutaan usein kätkeä virheet ja epäonnistumiset, niin ihmiset kuin yrityksetkin eivät usein tuo esille virheitään ja epäonnistumisiaan. Näitä epäonnistumisia pitää osata hyödyntää jollain tapaa esimerkiksi tutkimalla, että mikä aiheutti epäonnistumiset jotta ei tehtäisi uudestaan samoja virheitä. Olisi mahtavaa jos olisi kokoelma eri yritysten virheistä ja epäonnistumisista, kirjaa voitaisiin käyttää opetuksellisiin tarkoituksiinkin. Esimerkiksi yrittäjät voisivat ongelmatilanteen sattuessa selata ja tutkia miten muut yritykset ovat selvinneet samanlaisista tilanteista. Eräs hyvinkin konkreettinen julkinen suomalainen virhe, joka on muuttunut ennalta ehkäiseväksi opetukseksi. 1990 luvun alun talouskriisi jonka takia suomen markka devalvoitiin, ja valtion piti tukea montaa suomen pankkia. Tämän tapauksen jälkeen suomen pankeille on luotu mekanismi joka säätelee niiden risknottoa. Tuo uudistus osoittautui tarpeelliseksi 2009 vuoden kriisin aikana, jonka ansiosta suomi pystyi käsittelemään 2009 vuoden kriisin paremmin kuin useammat Euroopan maat.

 

Sanonnasta ” Finland teaches you a lesson” on tullut uuden kansallisen brändistrategian iskulause. Kirjan mukaan monesta suomalaisesta on epämiellyttävä myöntää, ettemme tiedä kaikkia vastauksia tai että vaikka kuinka lukisimme tai laskisimme, emme löydä kaikkia vastauksia. Mielestäni useista meistä on tullut supersuorittajia, joiden on vaan haettava kaikki faktat jokaisesta asiasta. Taikka sitten on haettava joka asian ytimen lähdettä että voidaan luottaa johonkin tietoon. Olemme tosi ylpeitä koulutuksemme tasosta, että meitä alkaa hävettämään kun olemme väärässä . Nykyään kun joku korjaa jonkun kertoman tiedon, niin tulee tosi kiusalinen olo sille henkilöle jonka tieto olikin väärä. Meillä on pelko siitä, ettemme olekkaan aina oikeassa. Välillä on vaan osattava ottaa vähän rauhallisemmin ja antaa asioiden tapahtua omalla painollaan

 

Top 3 oppia/koppia

1. Käsitelkää yhdessä asiaa, kun teette virheitä
2. Älä peittele epäonnistumisia, joku muu voi oppia niistä.
3. Älä pelkää, et voi olla aina oikeassa.

Ibrahim Sekersöz
ibrahim.sekersoz@idealeka.fi
040-1562850

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!