Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtajuuden visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Annu Karkama
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kaverijohtajuuden visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjassa käydään läpi kaverijohtajuuden pointteja. Kirjassa käsitellään Miyamoto Musashin pohjalta johtajuutta maan, veden, tulen, tuulen ja tyhjyyden kautta.

 

Maa: Johda itseäsi

Vesi: Muodosta merkityksellinen tiimi

Tuli: Tiimin sytyttäminen kaverijohtajana

Tuuli: Ympäristön tunteminen ja uudistaminen

Tyhjyys: Tietoinen läsnäolo

 

Käyn seuraavassa läpi kaverijohtajuuden 10 periaatetta:

 

 1. Ole herkkä tunnetiloille

  – Johtajan on hyvä tietää ja tuntea tiiminsä, niin ryhmänä kuin yksilöinäkin. Ryhmässä voi syntyä konflikteja, joihin saattaa olla tarvetta puuttua. Yksilön ilot ja surut vaikuttavat työmotivaatioon ja panokseen, on hyvä ola tietoinen mahdollisista kriiseistä, jotta henkilölle asetettavat tavoitteet pysyvät realistisina. On hyvä tarkastella yleesäkin motivaation tasoa ja mahdollista syrjäytymistä tiimistä.

   

 2. Ole johtajana läsnä

  -Ole aidosti kiinnostunut mitä tapahtuu kenelläkin. Epäaitous näkyy kilometrien päähän. Jokainen tiimiläinen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi omana arvokkaana itsenään. Ole ihmisten parissa, älä vain puhelimen päässä muualla tavoiteltavissa.

  Pyri olemaan helposti lähestyttävä, lähesty esimerkillä itse myös muita. 2 korvaa, 1 suu. Ole aidosti oma itsesi.

   

 3. Vain teot merkitsevät

  Aikuisen ihmisen kriittisyys paskapuhetta kohtaan on jo selkeä. Teot kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Ole esimerkkinä, jopa askeleen edellä tavoitteita. Hoida vastuusi ja velvollisuutesi niin kuin toivoisit myös jokaisen tiimiläisen hoitavan.

   

 4. Organisaation johtaminen ja yhteinen päämäärä

  Yksilö voi jo osata tavoitteellisen toiminnan perusteet, mutta koko ryhmä saaminen päämäärään vaatii jo työtä. Ryhmä kun sisältää yksilöitä erilaisilla työmoraaleilla ja maailmankatsomuksilla. Ryhmälle luodaan oma visio, päämäärä ja välitavoitteet, jotka ovat saavutettavissa. Päämäärään saavuttamista seurataan ja kehittymisestä voi palkita.

   

 5. Itsensä johtaminen

  Lentokoneessakin se kerrotaan heti aluksi – ”Aseta ensin happinaamari omille kasvoillesi, sen jälkeen auta muita matkustajia”. Et voi vaatia muilta, ellet pysty itse. Pidä huolta hyvinvoinnistasi, jotta voit antaa tiimillesi 100% panoksen. Tee parhaasi töissä, mutta ei oman hyvinvoinnin kustannuksella. Ajankäytön hallinta ja vapaa-aika kuuluu itsensä huoltamiseen ja johtamiseen. Kehitä itseäni loputtomasti.

   

 6. Tunne, tiedä, tehosta.
  Ymmärrä yksilöiden erot ja tiimiroolit. Hyödynnä tiimijäsenten tietoutta ja taitoa uusissa projekteissa. Anna mahdollisus kehittää hyvää sekä kehittyä heikosta vahvemmaksi. Luo ilmapiiri, jossa jokaisella on mahdollisuus olla oma itsensä niin vahvuuksineen kuin heikkouksineen.

   

 7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puutteeseen

   

  Mikäli johtaja johtaa liikaa, eikä toiminta ole tasavertaista, ajaudutaan ongelmiin. Joko tiimiläinen oppii, että asiat tapahtuu ilman omaa panostakin tai liika johtaminen voi alkaa myös ärsyttämään. Kun tiimin viestintä toimii ja on aktiivista, saa johtaja tärkeää tietoa toiminnastaan, sekä tiimi pysyy kärryillä missä tapahtuu ja mitä.

   

 8. Kaverijohtajuus ansaittava

  Tiimilideri on toivottavasti valittu hyvällä dialogilla ja demokratialla. Säilyttääkseen oman roolinsa, on tärkeää kehittää itseään jatkuvasti. Liiderillä on enemmän velvollisuuksia ja vastuuta kuin valtaa mihinkään. Tilanteet muuttuu, kemiat muuttuu, mielipiteet muuttuu. Tasavertaisessa tiimissä muutoksia myös rooleihin voidaan tehdä. Hoida hommasi täysiä!

   

 9. Tiimiyrityksen yhteishenki

  On hyvä huolehtia että työn ohella tiimi pääsee myös tiimiytymään rennommin vapaa-ajalla. Myös yhteisiä projekteja on mahdollista tehdä timiytymismielessä.

  Tärkeää on luottamus, avoimuus ja rentous. Tavoitteisiin pääsy on jees ja palkitseminen innostaa. Muiden auttaminen vie tiimiä ylöspäin!

   

 10. Esimerkkinä oleminen

  Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät” Jos keskityt tiimissä vain negatiiviseen energiaan, alkavat mutkin sitä tehdä.Toimi esimerkillisesti.

  Tuo esiin ihmisten hyviä puolia, kehu ja kehitä. Etsi uusia tuoreita näkökulmia, äläkä pysähdy koskaan paikallesi.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!