Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtaminen – Johtajuutta vai kulttuuria?

Kirjoitettu 21.09.14
Esseen kirjoittaja: Jussi Kämäräinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Heikki Toivanen
Kirjan kirjoittaja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kun luin Kaverijohtamisen visuaalista innostuskirjaa ja yritin ymmärtää kirjassa esitettyä johtamismetodia, en voinut kuin ajatella, että kaverijohtaminen on vaikuttaa olevan enemmänkin yrityskulttuuri kuin johtamismetodi.

 

Yrityskulttuuri

“Yrityskulttuurilla tai organisaatiokulttuurilla viitataan yrityksen käyttäytymisnormien, arvojen, toimintatapojen ja muiden vastaavien tekijöiden muodostamaan kokonaisuuteen. Tällaisia tekijöitä voivat olla esimerkiksi tervehtiminen, puhuttelu, virallinen ja epävirallinen hierarkia, johtamistapa, kokouskäytännöt, tiedotuspolitiikka ja monet muut asiat.” – Wikipedia, Yrityskulttuuri

Yrityskulttuuri on jotain jota kaikki toteuttavat ja joka toteutuu jatkuvalla syötteelle pienissäkin asioissa. Sanotaan, että yrityskulttuuria on se, mitä tapahtuu kun kukaan ei katso.

Ajatus kaverijohtajuudesta yrityskulttuurina lähti siitä, kun mietin että kuka toteuttaa kaverijohtajuutta. Kaverijohtajuus ei toimi, jos siinä ei ole kaikki mukana. Se on jaettua johtajuutta, joissa jokainen johtaa tasavertaisesti toisiaan. Eli ikään kuin johtajuudesta luotaisiin sisäinen vertaisten välinen kulttuuri.

“Tarvitsemme uuden tyyppistä johtajuutta, jossa voimme saada ihmiset kukoistamaan ja voimaantumaan. Kutsumme tätä johtajuutta kaverijohtamiseksi. Kaverijohtajuus on läheistä sukua valmentavalle ja jaetulle johtajuudelle.” – Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja, sivu 5

Itse kirjassakin mainitaan kaverijohtajuuden koostatuvan valmentavasta ja jaetusta johtajuudesta. Itse uskon että jaettu juuri suurin osa kaverijohtajuudesta on yrityskulttuuria, ja loput onkin sitä valmentavaa johtajuutta, joita toteuttavat yksittäiset henkilöt kuten teamleaderit.

Kirja määrittää kaverijohtajuuden myös seuraavasti:

  • Työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseneltä.
  • Organisaatiolla on aito jaettu visio.
  • Organisaatio on communitas eli yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja.
  • Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita – enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.

 

Kaverijohtamisen toteuttaminen

Kun kaverijohtajuutta aletaankin tarkastella kulttuurina, sen alkaa ymmärtämään paremmin. Ja varsinkin toteuttamaan oikein, sillä johtamistapoja yksilöt voivat ottaa käyttöön suhteellisen nopeastikin, mutta kulttuuria ei.

Kulttuuria ei luoda, se tapahtuu. Kulttuuri muodostuu jatkuvista, pitkään tehdyistä toimenpiteistä, ajattelutavoista ja käytänteistä. Jos ihmisiä kannustetaan ja palkitaan luottamuksella jatkuvasti ja pitkäjänteisesti, tulee luottamuksen saanti ja arvostaminen osaksi kulttuuria.

Jos taas kulttuuria yritetään luoda nopeasti ja isoissa osissa tekemällä uusia säädöksiä ja ohjeistuksia, tulee tapahtuu muutos liian ilmiselvästi, jolloin kulttuurista tulee huonoa ja muovista. Siitä tulee päälle liimattua.

Oikeat kulttuurit ovat monivivahteisia, kauniita ja sen luo ihmiset eikä prosessit.

Kulttuurin luominen tulisikin ottaa huomiin heti yrityksen perustamisesta lähtien. Jopa silloinkin kun mukana on vain yksi tai kaksi ihmistä, sillä nämä perustajat luovat kulttuurin ensin itselleen ja polveuttavat sen sitten seuraaville palkattaville työntekijöille.

Tiimiakatemialla tämä on tottakai hieman vaikeampaa, sillä kulttuuri kerkeää muodostumaan alkaviin tiimiyrityksiin ennen kuin tiimiyritykset itse ymmärtävät kulttuurin merkitystä ja osaavat ohjata sitä oikeaan suuntaa.

Tilannetta on kuitenkin helpottamassa vuokratiimiliiderit, jotka polveuttavat pienissä määrin aikaisempaa tiimiyrittämisen kulttuuria osuuskuntiin, mutta jättävät tilaa kuitenkin tuoreen tiimiyrityksen luoda oma kulttuurinsa. Vuokratiimiliiderin jälkeen ensimmäisen vuoden johtaryhmän johtajan tulisikin kiinnittää huomiota juuri oikeanlaisen yrityskulttuurin muodostamiseen tiimiyrityksessä.

 

MIHAR

Kaverijohtajuuden lomasta löytyy muutamia hyviäkin tapoja, joita soveltaa kulttuurin luomiseen. Esimerkiksi MIHAR-filosofia:

  1. Mallinna tie.
  2. Inspiroi jaettu visio.
  3. Haasta prosessi.
  4. Anna toisten toimia.
  5. Rohkaise sydäntä.

Yksinkertaisesti kyse on tavoitteellisen ja innostavan kulttuurin luomisesta, joka saa ihmiset kulkemaan yhdessä kohti asetettua päämäärää.

MIHAR-filosofian mukaan ensiksi tiimille löydetään päämäärä, etsitään suunta ja mallinnetaan tie päämäärään pääsemiseksi. Sen jälkeen loput askeleet ovat yksilöiden kannustamista ja innostamista. Tässä on tärkeä rooli varsinkin teamleaderillä, jonka tehtävänä on vakiinnuttaa yhteistä kulttuuria, sekä johtaa muita ihmisiä valmentamalla ja kannustamalla. Innostaa heitä, muistuttaa päämäärästä ja auttaa heitä löytämään ratkaisut haasteisiin. Mutta ei pelkästään niin, että kommunikaatio toimii pelkästään kaksisuuntaisesti johtajalta yksilölle, mutta myös yksilöltä yksilölle. Tiimiyrityksessä on tärkeää saada luotua kulttuuri, jossa kaikki toimivat jossain määrin valmentavana johtajana toisilleen. Tällöin saadaan innostava kulttuuri, joka kannustaa onnistumiseen.

 

Käytännössä

Kaverijohtamisen kulttuuria ei ole todellakaan helppo luoda tiimiyritykseen. Varsinkaan kun monesti ensimmäisenä vuotena kaikilla on hoppu päästä tekemään töitä ja liikevaihtoa, eikä kulttuurin perusteida ymmärretä  eikä osata luoda oikein. Toinen vuosi meneekin sitten luodessa kulttuuria kokonaan uusiksi tavoitteellisemmaksi ja tulosvetoisemmaksi, kuin ensimmäisenä vuotena. Ja voi olla, että vasta kolmantena vuotena ymmärretään valmentavan johtajuuden päälle, jolloin johtamista poistetaan yksilöltä ja hajautetaan yksilöille. Luotetaan enemmänkin yksilöiden omaan itsensäjohtamiseen ja toteutetaan enemmän valmentavan johtajuuden kulttuuria treenien kautta.

Vaikkei kaverijohtamisen kulttuurin opit ymmärtää harmittavan myöhään Tiimiakatemialla, on ne varastossa seuraavan yrityksen perustamista varten, jolloin kulttuuria pääsee luomaan ymmärryksellä heti alusta alkaen.

 

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!