Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Missä mennään?

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaverijohtaminen, ei vanhanaikaista johtamista vaan kaverijohtamista. Johtaja ei ole esillä, eikä kerro mitä tulee tehdä vaan ohjaa ja on esimerkkinä. Heikki Toivonen kertoo innostuskirjassaan Miyamoto Muashin (1600-luvulla) julkaisemaan strategiakirjaan. Strategiakirjassa on viisi eri elementtiä; Maa, Vesi, Tuuli, Tuli ja Tyhjyys. Toivosella on monista muistakin kirjoista lainauksia kirjassaan.

Internetiin on tehty testi pohjautuen Toivosen kirjaan. Testissä on viisi (5) yksinkertaista kysymyksestä tiimistä ja johtamisesta. Tein testin ja tulokseni olivat samat kuin muillakin testin tehneillä. Maa eli pohjusta kaikelle, johtamiselle ja kasvulle. Kysymyksenä on kuinka johdat itseäsi. Laitoin siihen numeron 4, on osattava johtaa ensin itseä ennen kuin voi johtaa muita. Minulla on vielä opeteltavaa ja kehitettävää, mutta usein osaan johtaa itseäni. Tiedän mitä teen ja tavoitteeni. Pitkäaikaisia tavoitteita tulisi kirkastaa.

Toisena kysymyksenä oli, miten positiivinen tiiminne dialogi on.  Vesi on muuttuva elimentti, voimakas. Tiimimme pystyy nauramaan yhdessä, meillä on hauskaa, mutta kaikki eivät ymmärrä hauskuutta ja useinkin sitä on väärässä paikassa. Dialogi on usein hajanaista, emme kunnioita toistemme kommentteja, ja hälinää on usein aika paljon. Hauskaa on ja hälinää on, mutta tasapaino tulisi saada. Toiset kokevat hälinän ahdistavaksi, tottahan on, ettei ole kiva jos toiset hihittelevät nurkassa kuuntelematta keskustelua. Nauraa saa, mutta nauretaan yhdessä niin, että kuunnellaan mitä toinen sanoo. Omilla mielipiteillä on myös suuri rooli, emme oikeastaan vielä mieti mikä vie meitä eteenpäin. En ainakaan koe niin. Arvioin numeroksi 3, eli dialogi on silloin tällöin positiivista.

Kolmantena kysymyksenä oli, miten usein tunnet innostusta. Tunnen, että olen aina innostunut, joskus liikaakin. Jotkut kokevat sen ahdistavaksi kun innostun ja olen innoissani. Joskus innostus saattaakin mennä yli ja pian ohi. Kuvittelen tai uskon, että innostan myös muitakin. Muut syväjohtamisen elementit, luottamus, oppiminen ja arvostus ovat vielä opittavana. Haluan oppia ja tietää kuinka muut tiimiläiset oppivat, jotta ymmärrän heidän tapojaan paremmin. Luottamusta ei saa kuin tekemällä, se on ansaittava. Arvostan erilaisuutta, mutta siinä pitää aina kehittyä. Oma tapani tehdä asioita ei ole aina se oikea. Minun on ymmärrettävä, että olemme erilaisia, niin tiimiläisinä, johtajina kuin oppivinakin. Olemme erilaisia ja se on voimavara, mikä tulisi hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla. Täytyy olla koko sydämellä mukana, ei riitä, että on osittain, on tehtävä kaikki työt niin hyvin kuin osaa.

Tiimimme on selkeytettävä Visiomme, tai ainakin tehtävä sellainen. Se ei voi olla vain sanoja peräkkäin vaan siinä täytyy olla jotain tavoiteltavaa, jotain mitä voimme yhdessä saavuttaa.

Neljäs kysymys, miten liiketoimenne edistyy.  Laitoin tiimillemme 4, usein hyvin tai hyvä. Ehkä se on kuitenkin 3, koska meillä ei ole vielä visiota mitä kohti olemme menossa, eikä strategiaa miten. Olemme saaneet kuitenkin jotain aikaiseksi. Meillä on johtoryhmä, joka eroaa hiukan aikaisemmista, meillä on kaksi tiimiliideriä, kaksi talouspäällikköä sekä kaksi markkinointi-viestintä-asiakas päällikköä (Matias-kissa). Olemme siis tehneet jotain, siksi ajattelin, että olemme menossa ehkä menossa ylöspäin. Uskon, että tammikuussa olemme täynnä uutta virtaa ja kassavirta lähtee hurjaan nousuun. Yritän vielä löytää mikä tiimiämme innostaa, miten saamme kaikki tekemään innokkaasti töitä ja löytäen sen oman juttunsa. ¨

Viides ja viimeinen kysymys, Miten aito on tiiminne henki. Siihen vastasin 3, silloin tällöin, kohtuullinen. Dialogissa emme puhu vielä suoraan, kunnioitamme kyllä jotenkin toisiamme. Suora puhe kehittyy varmasti vielä. Dialogin kolme muuta, kunnioitus, odotus ja kuuntelu ovat meillä vielä opettelun alla. Monestikin koemme oman asiamme niin tärkeäksi, ettemme jaksa odottaa vuoroamme, ja kerromme sen jo vierustoverille tai puhumme päälle. Vuoropuhelun kautta emme useinkaan aja tiimin etua vaan tuomme paljon omia asioitamme ja mielipiteitämme esille. Uskon, että se kehittyy ja me kehitymme.

Intolla on vielä paljon opittavaa ja kehitetettävää. Niin kuin minullakin, haluan olla hyvä johtaja, kaverijohtaja. Haluan, että minuun luotetaan ja osaan tasapuolisesti huomioida kaikki ja innostaa ihmisiä tekemään rohkeasti asioita, ja kokeilemaan rajoja.

Linkki kirjaan ja testiin;

http://pellervo.fi/wp-content/uploads/2013/11/kaverijohtamisen-visuaalinen-innostuskirj.pdf

http://kaverijohtajuus-staging.herokuapp.com/

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!