Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtaminen

Kirjoitettu 27.04.14
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaverijohtaminen

Kaverijohtajuus sytyttää tiimin liekkeihin!

Kun jyväskylän salibandyseura Happee voitti eilen suomenmestaruuden voi hyvillä mielin sanoa, että joukkue oli liekeissä. Liekeissä on hauska sanonta, se tarkoittaa sitä kun joku on todella valmistautunut, innokas ja täynnä tahtoa suorittaessaan jotain! On kyse sitten urheilusta tai vaikka tiimiyrityksen johtamisesta. Liekeissä olo kertoo siitä, että joku tekee sitä mistä tykkää täydellä sydämellä.

Kirjan kirjoittaja Heikki Toivanen käy kaverijohtamisen läpi viiden eri elementin kautta. Maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys. Kirja oli mielenkiintoista ja innostavaa luettavaa.

 

Kaverijohtaminen on syntynyt tiimiakatemialla sen on kehittänyt elävä legenda Johannes Partanen Nuoresta Johtajasta Liideriksi –koulutusohjelmassa vuonna 2008. Kaverijohtajuus lähtee positiivisesta ihmiskäsityksestä. Kaverijohtaja johtaa tiimissä työn mielekkyyttä ja työn merkityksellistä tekemistä. Kaverijohtaja johtaa sydämestä joka tarkoittaa sitä, että toisia johdetaan pyyteettömästi siten, että tiimin kesken on valmentava ote kaverin kehittymiseen. Halutaan siis sitä, että kaikki kehittyvät ja menevät eteenpäin. Kaverijohtaja on vastuussa tiimin ilmapiiristä ja sentakia onkin tärkeää, että kaverijohtaja ymmärtää että johtaminen lähtee positiivisuudesta. Kaverijohtaja etsii ratkaisuja, eikä ongelmia. Hyvä kaverijohtaja osaa positiivisesti myös kannustaa ja tsempata tiimiä kohti parempaa tulosta. Kaverijohtaja on myös palautteenantajana positiivinen mutta kehittävä.

Kaverijohtamisen kymmenen käskyä

 1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
 2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
 3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
 4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen, ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
 5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
 6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskisttyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiiminrakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
 7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puutteeseen.
 8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
 9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
 10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion siihen muutkin kiinnittävät.

 

Kirjan kirjoittaja Heikki kehottaa kirjassa jokaista kaverijohtajaa miettimään, että miten nämä 10 kohtaa tarkoittavat juuri sinulle käytännössä. Toimin tiimissä talouspäällikkönä joten eiköhän nämä kaverijohtamisen 10 käskyä koske minuakin. Joten ajattelin, että parasta reflektointia aiheeseen kaverijohtaminen olisi miettiä, että miten nämä 10 kohtaa näkyvät minussa ja mitä minun olisi parannettava jotta voisin olla parempi kaverijohtaja tulevaisuudessa. Joten käydäänpä lista uudestaan läpi.

 

 1. En tietoisesti aseta itseäni muita korkeammalle ja pyrin ymmärtämään tiimiläisteni tunteita. En kuitenkaan aina ymmärrä miten jotkut osaavat piilottaa tunteensa niin mallikkaasti, että en niitä huomaa. Onko vika sittenkin minussa?
 2. Olen ollut toimistolla keskimäärin käytettävissä olleista 24 työtunnista viikossa 19. Mikä on mielestäni aika paljon, kun siihen lasketaan vielä toki 8h treenejä päälle. Olen siis tiimiakatemialla keskimäärin 27h. Lopun työajasta olen käyttänyt tuntikirjanpitoni mukaan asiakaskäynteihin ja muihin itsenäisiin hommiin. 8h olen käyttänyt viikossa lukemiseen. Puhelimeen vastaan jos suinkin olen tilanteessa jossa pystyn.
 3. Olen tehnyt tiimiyrityksessä töitä liiketoiminnallisesta näkökulmasta erinomaisesti, rahaa ja oppeja olen tuonut tiimille. En kuitenkaan ole aina ollut niin innokas osallistumaan tiimiytymis juttuihin, tässä voisin jatkossa toimia paremmin.
 4. Ikävä todeta, että meillä ei ole yhteistä päämäärää. Olen huomannut ja ottanut ongelman esille. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että muiden mielestä päämäärän puuttuminen on ihan ok.
 5. Olen hyvä johtamaan itseäni. Olen ajoissa paikalla ja teen suunnitelmat itselleni. Esimerkiksi kirjapiste suunnitelmani on toiminut erinomaisesti.
 6. En ole tiimiliideri, mutta olisin voinut antaa omaa panostani tähän. Olemme johtoryhmänä selvittäneet tiimiläisten roolit mutta emme ole sitä tietoa jalostaneet toimintaan. Tässä voisin ehdottomasti toimia paremmin.
 7. Selvä.
 8. Pyrin päivittäin olemaan läsnä ja mukava kaikille, ehkäpä ansaitsen kaverijohtajuuden päivittäin. Teen töitä tiimin eteen päivittäin.
 9. Olen pyrkinyt luomaan hyvää yhteishenkeä tiimillemme. Tykkään huumorista ja viljelen sitä tiimissämme. Se luo hyvää ilmapiiriä. En kuitenkaan aina tuo asioita esiin posiitivisesti siinä voin ja toivottavasti kehityn.
 10. Röyhkeä lupaukseni on pyrkiä päivittäin olemaan esimerkkinä ja innostamaan aidosti.

Siinä ne 10 kohtaa nyt on, tein pohdinnat ja huomaan, että muutamissa kohdissa voisin toimia paremmin. Pyrin viemään näitä asioita käytäntöön, jotta kaverijohtaminen voisi sytyttää meidän tiimimme.

 

Pasi Suojala

Ideaosuuskunta INTO

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!