Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtaminen

Kirjoitettu 16.05.17
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemialta lähtöisin oleva termi kaverijohtajuus tuo erilaisen näkökulman johtamiseen. Kaverijohtamisessa teot ottavat suuren roolin ja johtaja näyttää esimerkillään. Kaverijohtaja kannustaa muita kohti tavoitteitaan ja yhteistä visiota. Kaverijohtajuuden ytimessä on positiivinen ihmiskäsitys.

Keräsin heti alkuun kaverijohtajuuden periaatteet:

 • Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
 • Ole aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
 • Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
 • Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistamaan kohti yhteistä päämäärää.
 • Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
 • Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiiminrakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle
 • Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puuttumiseen.
 • Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
 • Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
 • Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

 

Tiiminä puhumme paljon tavoitteista, niiden asettamisesta ja niihin pääsemisestä. Tavoitteista kiinni pitäminen johtaa myös tuloksekkaan toimintaan. Olemme tiiminä asettaneet muutamia tavoitteita, mutta vaikka ne eivät ole olleet aidosti haasteellisia, on niihinkin pääseminen tuottanut vaikeuksia. Miksi? Suurin syy tähän on, että tavoitteista ei pidetä kiinni. Ne eivät ole tarpeeksi näkyviä, eivätkä ne tunnu myöskään konkretisoituvan.

Tiimin ongelmia ei voi ratkaista hakemalla vertaistukea, vaan tarttumalla tiimin ongelmiin ja puhumalla niistä rehellisesti ja suoraan. Haasteena tänä keväänä on kuitenkin ollut yhteisen ajan vähäisyys: treeneistä puuttuu henkilöitä; toisinaan hyvistä syistä, toisinaan ei.  Sairaustapauksille ei mitään voi, mutta omaan hyvinvointiin voi jokainen ainakin jollakin tavalla vaikuttaa. Joka tapauksessa yhteisten asioiden puinti hankaloituu, kun yhteisiin päätöksiin ei ole kaikki tiimin jäsenet vaikuttamassa. Tämä taas näkyy päätösten tekemisen hankaluutena ja vaikeutena selkeyttää koko tiimin yhteistä päämäärää.

Hyvän johtajan tulee aina ottaa palautetta työstään, sekä myös olla itse hyvä johdettava. Kuunteleminen on todella tärkeää, sekä hyvälle johtajalle tulee olla helppo myös puhua: Kuuntele, odota, kunniota ja puhu suoraan.

 

Toivanen kehottaa kirjassa jokaista kaverijohtajaa käymään ajatuksella läpi, mitä nämä 10 kohtaa tarkoittavat juuri minulle käytännössä. Olin aiempana vuotena tiimissämme talouspäällikkönä ja tällä hetkellä toimin Globaattorin tiimiliiderinä. Näiden ajatusten pohjalta lähdin rakentamaan omia kehityskohteitani; mitä minun täytyy korostaa omassa toiminnassani, jotta tiimiliiderinä tuotan arvoa tiimilleni ja kaverijohtajana vien yritystämme kohti visiota.

 • Aion olla selvillä projekteistamme ja tekemisistämme. Aiemmassa syklissä käytössä olleet projektitreenit olivat yleensä mahtavia, kun kaikki pääsivät keskustelemaan projekteistaan ja niihin saatiin sitä innostusta, joka on tuntunut puuttuvan treeneistämme. Keskustelun taso nousi selkeästi, kun konkreettisia asioita oli esillä.
 • Kirjat ja teoriat paremmin treeneihin mukaan – Maaliskuussa otettiin käyttöön kuukausittainen kirjatreeni, joka kuitenkin lopahti. Tästä kuitenkin keskusteltiin tiiminä, ja itse kirjatreenit olivat kuitenkin hyvä juttu, mutta kuukausittain se on liian harvaa. Tuodaan siis mielummin joka treeneihin välikkö, jossa jaetaan luettua teoriaa!
 • Osallistun aktiivisesti tiimifoorumeihin ja niiden kehittämiseen.
 • Kehitän aktiivisesti omaa ja tiimini dialogia Isaacsonin ajatusten pohjalta, ja puhun enemmän suoraan.
 • Kuuntelen, kunnioitan ja tuen aina tiimiläisiäni.
 • Kiinnitän tarkempaa huomiota yhteisen päämäärän saavuttamiseen ja tavoitteiden luontiin.
Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!