Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 28.02.14
Esseen kirjoittaja: Tiia Lappalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen, 9.05. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian valmentaja Heikki Toivasen kirja Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja tarjoaa työkaluja Y-sukupolven johtamiseen. Y-sukupolvella tarkoitetaan 1977- 1997 välisenä aikana syntynyttä sukupolvea.

Kaverijohtajuutta käytetään paljon Tiimiakatemialla, se tarkoittaa perinteisen hierarkiajohtamisen sijaan vertaisjohtajuutta. Olemme oppiva organisaatio ja jokaisessa tiimiyrityksessä on yhteinen jaettu visio. Suorituksen määrittäminen on johdettavan ja kaverijohtajan yhteinen sopimus.

Innostuskirja käy läpi kaverijohtajuuden portaat maan, veden, tulen, tuulen ja tyhjyyden elementtien kautta. Elementit perustuvat samurai Miyamoto Musashin 1600- luvulla julkaisemaan strategiakirjaan.

Kaverijohtajuuden portaat muodostuvat Toivasen mukaan seuraavanlaisesti:

Maa on perusta toiminnallesi. Sinun tulee tajuta itsesi ja tiimisi voimavarat ja heikkoudet ja vahvuudet. Vesi on kristallinkirkas. Veden voima on valtava tsunami tai pienen pieni pisara. Positiivisen dialogin avulla muodostetaan jaettu visio. Vesi muotoutuu täydellisesti kohteeseensa kuten sinun jaettu visiosi. Tuli eli kaverijohtaminen sytyttää tiimin. Tulen voima voi olla pieni tai suuri. Tuuli tulee vierailta mailta. Liiketoimintaympäristön havainnointi luo sinulle pohjan menestykselle. Tärkein elementti on tyhjyys. Läsnäolo. Ymmärrys olennaisuudesta. Ajatus siitä, mitä tiedät ja mitä et. Kaverijohtajuuden tajuaminen tiiminä.

Keskityn esseessäni kolmeen kaverijohtamisen portaaseen: maahan, veteen ja tuleen. Kun nämä kolme askelmaa ovat kunnossa voimme edetä tuulen ja tyhjyyden portaille.

MAA

Musashin mukaan maa on kaiken perusta. Tunne itsesi ja tiimisi ensin. Tunne voimavarat, heikkoudet ja vahvuudet.

Dee Hockin (1999) johtamisen periaate kiteyttää kaiken:

55 % itsensäjohtamista

20 % vertaisten johtamista

20 % esimiesten johtamista

5 % alaisten johtamista

Kuten Hock kiteyttää niin kaiken perusta on itsensä johtaminen. Toivasen kirjassa oli linkki kaverijohtajuuden testiin. Vertaisten kaverijohtajuusarvioinnin mukaan olen onnistunut parhaiten itseni johtamisessa.

Tiedostan sen itsekin. Olen kova tekemään lupauksia ja haastamaan itseäni alati. Teen jopa liikaa oppimissopimukseen kehityskohtia. Siksi kirjassa esitelty työkalu, oppimissopimuksen piirtäminen sytytti minut. Olen huono piirtäjä, joten piirtäminen kiteyttää väkisin pääkehityskohdat.

Haluan tuntea tiimimme voimavarat, heikkoudet ja vahvuudet vielä paremmin. Mittavan toiselle syklille on kaksi konkreettista kokeilua, jotta opimme tuntemaan toisemme entistä paremmin.

Tiimiliideri solu kiteyttää piirtämällä omat oppimissopimukset ja tekevät toiselle syklille action planit muutamasta asiasta, jotka toteuttavat itsensä kehittämisessä.

Koko tiimiä koskeva pitsaa tai pizzaa tempaus lanseerataan hiihtoloman jälkeen. Sen ideana on se, että jokainen pitsaa oman oppimissopimuksensa mitä haluan oppia, mihin haluan päästä ja miten tiedän päässeeni perille kohdat.

Me emme ole ikinä käyneet läpi oppimissopimuksia tiiminä läpi. Pitsaa tai pizzaan tarkoituksena on murtaa jää ja oppia tuntemaan toisemme paremmin. Kun tiedämme mihin kukakin haluaa päästä, on helpompi tsempata ja hyödyntää vahvuuksiamme.

Keskittymällä omiin ja tiimin vahvuuksiin pääsemme parhaiten eteenpäin. Ymmärrys itsestämme ja toisistamme lähtee ensin yksilön pääoman jalostamisesta: itseluottamuksesta, tulevaisuuden uskosta, realistisesta optimismista ja sitkeydestä.

 

VESI

Mittavan tiimiliiderinä ja jäsenenä näen, että vesi on se elementti, jonka eteen meidän on tehtävä toisen syklin aikana töitä. Vesi kuvastaa tiimin voimaa, vahvuuksiin keskittymistä, positiivista dialogia ja jaettua visiota.

Asenne

Mieti millä asenteella lähdet mukaan tiimin toimintaan.

Tiimin tulos on sama kuin sen heikoin lenkki. Jos yksikin sen jäsen tulee 80 % asenteella tiimiin mukaan, tiimin tulos on 80 %. Jos samassa tiimissä on kuusi jäsentä mukana 80 %:n asenteella, on tiimin tulos 26 %. Jos tiimin jäsenet pystyvät ylittämään itsensä 20 %:lla, on tiimin tulos 298 %. Omalla asenteella on valtava merkitys tiimin tulokseen. Jos joku henkilö ei ole mukana tiimissä oikealla asenteella, on se nostettava esiin.

Minulle on luontaista keskittyä heikkouksiin, ajattelen kaikki aina pahimman kautta. En ole ajatellut ennen kuinka paljon se vaikuttaa koko tiimin henkeen. Positiivisuus näkyy dialogissa, toiminnassa ja asenteessa. Kuinka voin omalla käytökselläni vaikuttaa 13 muun mielialaan.

Positiivisuus ja hyvä mieli ovat huipputiimin tunnusmerkkejä. Huumori yhdistää, se kertoo myös yhteisistä arvoista. Mittava haluaa kehittyä huipputiimiksi, joten dialogiin ja sen tekijöihin on syytä paneutua.

DIALOGI:

· huipputiimin yhtä kriittistä puheenvuoroa kohden on kuusi positiivista puheenvuoroa.

· Avoimet kysymykset herättävät tiimin ja vaikutukset ovat pitkäkestoisia.

· Me ja muut. Huipputiimissä puhutaan yhtä paljon meistä kuin muista tiimeistä.

 

 

TULI

Tulen voima innostaa. Kaverijohtajan tulee sytyttää tiimi ja suunnata sen energiaa.

Olen kokenut haasteellisena tiimiliiderinä tiimin sytyttämisen. En ole aiemmin johtanut vertaisia ja olen aloittelija tällä saralla. Innostuskirjan mukaan hyvä kaverijohtaja on rehellinen, ennakoiva, pätevä ja inspiroiva ja ennen kaikkea yhteistyökykyinen.

Olen kirjan kanssa samaa mieltä, että kaikkien pitää olla kaikkien kanssa omassa tiimissäsi enemmän kuin tuttava, mutta vähempi kuin ystävä riittää mainiosti. Se on ollut haasteellista toisinaan, mutta rehellisyyden kautta yhteistyö alkaa sujua.

Suurimpana haasteena olen kokenut tasapainon löytämisen kurin ja vapauden välimaastosta. Tasapainon löydyttyä tiimi on flow tilassa. Koen olevani kahden tulen loukussa, sillä osa kokee, että on liikaa kuria ja toiset kokevat, että on liian vapaata. Alla oleva listaus on Innostuskirjasta poimittuja kaverijohtamisen periaatteita. Ensi syklissä haluan parantaa kolmea kohtaa omassa kaverijohtamisen tyylissä.

kaverijohtamisen periaatteita:

– Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.

-Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.

– Vain teoilla on merkitystä kaverijohtajana.

– Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.

– Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.

– Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiimirakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.

– Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puutteeseen.

– Kaverijohtaminen ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.

– Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.

-Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

Mittavan II- syklin aikana paneudun kolmeen seikkaan:

1. Olen ihminen, en täydellinen tai yli- ihminen.

Pyrin pitämään tunnit kurissa ja keskittymään mielekkäisiin projekteihin

2. Positiiviseen ajatteluun pyrkiminen. Pyrin parantamaan omaa ilmaisuani dialogissa ja positiivista asennetta stressin ja väsymyksen sijaan.

3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtajana.

Tee se minkä lupaat ja tiedosta mitä lupaat.

 

Tiia Lappalainen

Osuuskunta Mittava Innovations

tiia@mittava.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!