Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Et voi johtaa muita ellet osaa johtaa itseäsi. Johtajan täytyy toimia esimerkillä ja mikäli johtaja ei osaa pitää omaa pakkaansa kasassa, ei hän voi vaatia sitä muiltakaan. Kirjassa esitetään viisi kaverijohtamisen porrasta.

 

Tarvitsemme oppiaksemme toisia ihmisiä. Tarvitsemme heidän tukeaan, läsnäoloaan ja apuaan sekä sparrausta pyrkiä parempaan. Kaverijohtaminen on sitä, että pystyt saamaan kaverin vaatimaan itseltään aina enemmän, ja hän sinulta. Kun kehitymme yhdessä, kehitymme paremmin. Eikö olekin paljon kivempaa saada kehittyä ja tehdä yhdessä kaverin kanssa jonkin yhteisen tarkoituksen voksi, kuin että joku pomottaa sinua ja vaatii tehokkaampaa työskentelyä sellaisen vision eteen, mitä et kokonaisuudessaan ymmärrä?

Tehokas organisaatio on sellainen, jonka vision jokainen jäsen ymmärtää ja pystyy jakamaan. Yhteisesti ymmärretty tavoite saa ihmiset toimimaan ja kehittymään. Ja vielä kun hyvä kaveri on vieressä sparraamassa ja kannustamassa, on kehittyminen vielä mukavampaa, joka johtaa siihen että töissä on mukavaa!

 

Kaverijohtamisessa on siis viisi porrasta, jotka täytyy kokea ja toteuttaa organisaation kanssa. Kun jokainen ryhmän jäsen pystyy hallitsemaan nämä viisi porrasta, tulee organisaatiosta oppiva, tehokas ja itseohjautuva tiimi, jonka on helppo toimia yhdessä ja organisoida toimintaansa missä tahansa yhteydessä. Kaverijohtajuudessa olet ihminen ja positiivisuuteen keskittyminen on avain menestykseen. Sinun täytyy olla herkkä johdettaviesi tunnetiloille, sillä ihmiset ovat ihmisiä, eivät koneita. Inspiroi johdettaviasi omalla esimerkilläsi ja saat heidän tukensa. Voisi ajatella, että tärkeimpiä asioita kaverijohtajaksi tulemisessa on oma inspiroiva panos organisaatiota kohtaan. Kun sinut huomataan energisenä ja mielenkiintoisena henkilönä joka haluaa kehittyä ja kannustaa muita kehittymään, voi sinusta tulla tietyllä tavalla idoli jollekin toiselle henkilölle, joka sitten haluaa itseltänsä samanlaisia ominaisuuksia koska toimintasi on niin inspiroivaa ja vaikuttavaa!

 

 

Maa

 

Maa on kaverijohtamisen ensimmäinen porras. Maa liittyy itsensä johtamiseen, joka on kaiken johtamisen perusta. Jotta voisit johtaa itseäsi, sinun täytyy tuntea itsesi. Vaikka tässä on kyse sinusta, saatat tarvita siihen muita ihmisiä, sillä liika itsetutkiskelu ja analysointi voi johtaa erheisiin. Tarvitset muita kyselemään asioita sinusta ja kertomaan heille itsestäsi, sillä se mitä me olemme määrittyy toisten ihmisten kautta läpi elämämme. Olemme muovautuneet siksi mitä olemme ympäristön ja kulttuurimme vaikutuksesta.

Mitä sinä haluat elämältäsi? Miten voisit saavuttaa sen tekemällä jotain juuri tänään? Itsensä johtamisessa auttaa Tiimiakatemiallakinä käytössä oleva oppimissopimus. Oppimissopimuksessa oleellista on kylläkin se, että tietää mitä haluaa. Ja kun tietää mitä haluaa, on helpompaa tehdä jotain sen eteen joka päivä, mutta jos et tiedä, olisi syytä ruveta miettimään sillä muuten et voi tehdä merkittäviä asioita itsesi tai muiden vuoksi. Voi myös olla, että nykyinen toimintasi kertoo jo sen mitä haluat, mutta olet itse hukannut sen ajatuksen!

 

 

Vesi

 

Vedestä on paha reflektoida omaan tiimiini yhtään mitään. Intolla ei juuri nyt ole päämäärää, vaan kaikki tekevät vielä vähän omia juttujansa. Olemme kesäprojekteihin painottunut tiimi, jolla on paljon ravintola-alan kokemusta. Kesäprojektit ovat kyllä hyviä ja kasvattavat liikevaihtoa huimasti, mutta emme osaa vielä tehdä kesien ulkopuolella yhdessä paljoa. Tapahtumatuotantoprojekti on jäänyt vielä sille tasolle, ettemme ole saaneet myytyä yhtään pilottikeissiä Suonenjoen Joulumessujen lisäksi. Osaamme tarpeen tullen toiia työryhmänä, mutta meillä ei ole yhteistä päämäärää tai visiota kesien ulkopuolella. Ensi kevätkin menee mahdollisesti Laivurin ja VKK:n suunnittelussa, unohtamatta mahdollista satamapaviljonkiprojektia Lutakossa. Tarjouskilpailu on meneillään ja osallistumme siihen, joten on jännä nähdä miten siinä käy. Mikäli toimintaamme katsoo ja kuvittelee vision siitä, on tiimimme kesäprojektitiimi.

Yhteinen visio ajaa meitä eteenpäin ja vaikka se olisikin pelkästään kesäprojektit niin en silti näe siinä pelkästään huonoja puolia. Meillä on jo nyt pari ravintolaa, jolloin voimme harjoitella itse liiketoiminnan järjestelyä ja johtamista pelkän työnteon sijaan. Meillä on ehkä varaa alkaa palkkaamaan työntekijöitä ja tiimiläistemme vahvan talousosaamisen takia voimme laskelmoida sen vielä kannattavaksi.

 

 

Tuli

 

Innostus, luottamus, oppiminen ja arvostus. Nämä ovat ne polttopuut jotka saavat tulen leiskumaan. Tuli on positiivinen asia. Kun osaamme arvostaa omaa toimintaamme ja uskallamme kuvitella isoja asioita, on seuraava tehtävä enää muuttaa ne käytännöksi. Käytäntöön viemisessä on säilytettävä nuotion roihu ja kannustettava ja rohkaistava kaveria, jotta nuotioon ei pääse vettä. Mikäli sateen merkkejä näkyy, on aika kaivaa tiimin innostavat poppamiehet esiin sparraamaan hiipuvaa hiiltä jotta se voisi jälleen leimahtaa liekiksi. Kun kaikki polttopuut palavat, ne palavat iloisesti.

 

 

Tuuli

 

Tunne ympäristösi ja luo uutta”. Toiminnalle kannattaa rakentaa strategiat tutkimalla ensin tiimimme ilmapiiriä ja luonnetta. Mikä meitä innostaa? Missä voimme olla hyviä/parhaita? Mistä teemme rahaa? Kun löydämme yhteisen vastauksen näihin kaikkiin kysymyksiin, olemme siilikonseptin keskellä ja työmme voi saavuttaa tiimille flow-tilan. Projektiryhmään kannattaa ottaa sellaisia henkilöitä, ketkä pystyvät hyväksymään ajatukset ja kokevat että heillä on jotain annettavaa. Projektiryhmän työ hidastuu, mikäli mukana on mukanakulkevia yksilöitä. Projektiryhmän täytyy siis tietyllä tapaa rakentaa visio omalle toiminnalleen, joka mielellään sopisi tai edistäisi koko tiimin visiota, jotta maksimaalinen hyöty saataisiin.

Kun teemme projektia asiakkaalle ja olemme hyväksyneet siilikonseptin avulla toimintamme, on aika tehdä toimintasuunnitelmia joita voimme sitten myöhemmin hioa ja kehittää muilla työkaluilla kuten kirjassa esitetyllä brändikirjekuorella. Näin voimme saada ratkottua myös sellaisia ongelmia mitä emme muuten ehkä huomaisi tai ainakin voimme kasvattaa toimintamme moniulotteisuutta.

 

 

Tyhjyys

 

Kirjan viimeisin ja filosofisin porras kaverijohtamisen käsitteessä. Ehkä tämä tyhjyys on se viimeisin muoto kaverijohtamisessa. Kun osaamme leikkiä keskenämme samoilla säännöillä ja määrätä ne säännöt muille miten pitää meidän kanssamme leikkiä, voimme voittaa luonnollisesti. Tyhjyys on itseohjautuvuutta ja yhteisen vision toteuttamista viimeisimmässä muodossaan. Tyhjyys on se tila kun tunnemme toisemme ihmisenä ja tiedämme miten olemme parhaita, mitä osaamme ja mitä emme. Mitä olemme valmiita tekemään ja oppimaan ja millainen kulttuuri meillä on. Se on yhteisen tiedon ja kulttuurin sulatusuuni ja kun siellä kuumentaa rautaa, tulee ulos valmiiksi meidän näköiseksemme taottua tavaraa.

 

 

Mikko Tammilehto

Ideaosuuskunta INTO

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!