Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 11.12.13
Esseen kirjoittaja: Miikka Niininen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luinpas sitten valmentaja Heikki Toivasen kirjan Kaverijohtajan visuaalisen innostuskirjan. Kirjaan oli tietenkin jonkun näköinen ennakkokäsitys, sillä olihan Heikki viime vuonna meidän tiimin valmentajana.

MIHAR

 

Mallinna tie

Mihin haluan päästä itse ja mihin haluamme päästä tiiminä? Ensin pitää päättää mihin haluaa itse, itse haluan oppia/kehittyä johtajana, siksi hain johtoryhmään. Haluan myös tehdä isoja juttuja ja siinä vaiheessa tulee tiimi mukaan, voihan isoja juttuja tehdä itsekseenkin, mutta se ei sovi minulle, paljon mukavampi tehdä yhdessä. Miten siis pystymme tekemään tiiminä isompia asioita, se on kysymys mihin on hyvä saada vastaus. Mutta lopun viimein kaikki lähtee itsestäsi, eli pitää ensin itse pyrkiä mahdollistamaan isommat asiat, tekemällä ensin pienet asiat hyvin. Eli toisin sanoen pitää tehdä ensin pieniä asioita, että on valmis hyppäämään divarista liigaan. Pienissä jutuissa opit tekemään oikeita asioita ja toivottavasti samalla mahdollistaa isommat asiat niin rahallisesti kuin osaamisenkin kannalta. Toisaalta on myös vaihtoehto pyrkiä tekemään suoraan isompia asioita suoraan, missä ongelmaksi voi koitua osaamisen puute, mutta kyllä senkin oppii tekemällä. Mutta tämän kappaleen pointtina pienet jutut kuntoon, jotta voidaan tehdä isompia asioita.

Inspiroi jaettu visio

Meillä ei Mittavassa varsinaisesti ole luotu tiimille/yritykselle visiota, mikä on näkynyt päämäärättömänä muniin puhalteluna ja tuusailuna. Olkoon vaikka esimerkiksi tiimin visiona vaikka, pikku jutut kuntoon, jotta voidaan tehdä isompia asioita, tai divarista liigaan. Ihan sama kunhan pyrimme kehittämään toimintaa ja tekemään edes jotain, tuusailu rupeaa ärsyttämään, itsellänikin menee liian paljon aikaa turhaan tuusailuun, kun en ole asettanut varsinaisia päämääriä ja tavoitteita itselleni. Toisin sanoen pitäisi päivittää oppimissopimus kuntoon ja ruveta tekemään oikeita asioita, eikä tuusailla.

Haasta prosessi

Kirjassa Heikki puhuu, että kaverijohtajan pitää, nähdä mahdollisuus tiimisi suuruuteen, nyt mietin tämän asian tiimiläisenä, en johtajana. Eli samanlailla kuin kaikilla muillakin tiimiakatemian tiimeillä meillä on Mittavassa mahdollisuus tehdä ja oppia mitä vaan. Miksi emme tee? Pelkäämmekö jotain vai emmekö oikeasti halua tehdä mitään. Enkä nyt tarkoita että kukaan ei tekisi mitään tiimin sisällä, esimerkiksi Anu, hän halusi perustaa ompelimon ja nyt on ompelimo Ilmajoella. Keväällä hän halusi pyörittää kahvilaa kesällä ja kahvilahan tuli. Tai Tiia, mietti että olisi siisti juttu tehdä vanhan ajan elokuvateatteri, semmoinen oli ja ensi keväänä olisi tarkoitus jatkaa. Me halusimme poikien kanssa järjestä tossulätkä turnauksen ja sehän pidettiin. Mutta ongelmana tässä on varmaan se, että emme halua tarpeeksi tai emme uskolla tehdä.

Anna toisten toimia

Tiimiin pitää rakentaa luottamuksen ilmapiiri. Näin talouspäällikkönä olisi hienoa jos pystyisi luottamaan siihen, että esimerkiksi ensivuonna kaikki saavat täytettyä uuteen kassajärjestelmään lisätyn velvoitteen osan, ettei tarvitse hiillostaa ketään. Tämä nyt taitaa olla jonkun näköinen haave, mutta toivotaan, mutta toisaalta eipähän ole itsellänikään nyt tulossa mitään lypsylehmä keissiä, mikä olisi varmaa tuloa. Mutta pitää luottaa prosessiin ja motivoida muut toimimaan.

Rohkaise sydäntä

Mutta miten saadaan ihmiset janoamaan unelmiaan, joillekin riittää, että pääsee elämässä helpommalla ja vähemmä stressillä. Toiset taas haluaa tehdä isoja juttuja, heillä on palo tehdä asioita ja heitä pitää potkia eteenpäin. Ne henkilöt, joilla paloa tekemiseen ei luonnostaan löydy, heille pitää sytyttää sydämeen palo tehdä. Kaikki on lopunviimein siitä kiinni, mitä itse haluaa. Minulle on aikanaan jääkiekkoa pelatessa, joku valmentajista sanonut, että se joka haluaa enemmän voittaa. Sama pätee myös muualla kuin urheilussa, kaikki lähtee siitä, että mitä haluaa ja se miten paljon haluaa määrää saavuttaako tavoitteen.

Strategia

 

Kirjassa Heikki kertoo Jim Collinsin strategian rakentamisen mallista. Eli Jim Collins esittää strategian kolmen kysymyksen avulla

  1. Mikä innostaa meitä?
  2. Missä voimme olla parhaita?
  3. Mistä teemme rahaa?

Näiden kysymysten pohjalta voisi ruveta miettimään Mittavan tasollekin strategiaa, mutta sopii ehkä paremmin projektitasolle. Eli street hockeyssä vastaukset voisivat olla esimerkiksi:

  1. Halu näyttää, että pystymme tehdä hyvän tapahtuman, niin taloudellisestikin kuin laadullisesti. Sillä viime kesänä itse tapahtuma meni hyvin, mutta kaikki muu ei sitten niin hyvin.
  2. Voimme olla Street hockeyn Sm kiertueen paras paikallisjärjestäjä, eli järjestelyt itse tapahtumassa on parhaiten hoidettu.
  3. Raha tulee myynnistä, mutta tänä vuonna ei voi luovuttaa myynnin suhteen.

 

 

 

Tässä ovat päällimmäiset ajatukset Heikin kirjasta. Kirja oli hyvä, mutta kirjassa oli jo paljon minulle tuttua asiaa, mutta voin suositella kirjaa kelle vaan, varsinkin pinkuille.

Miikka Niininen

Osuuskunta Mittava Innovations

miikka(a)mittava.fi

 

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja”

  1. Maiju Kuitunen sanoo:

    Nyt on Miikka hyvä aika hypätä divarista liigaan, inspiroida meitä mallintamaan Mittavan tietä! Olet varmaan saanut jo hyvän alun 24h myynnistä ja siitä onkin hyvä jatkaa vielä isompiin kuvioihin ja projekteihin ;).

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!