Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 28.04.18
Esseen kirjoittaja: Pilvi Sillgren
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1.7. Tiimiyrittäjävalmentajien oppimisen "pakolliset" kirjat

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Olin täysin varma, että tämä läystäke oli luettu jo akatemian alkuaikoina (sekoittui johtaviin ajatuksiin) mutta kun sen pohjalta täytyi tehdä Emerging Leadership koulutusohjelmaan 30min alustus kaverijohtajuudesta, huomasin että eipä ollutkaan sisältö ennalta tuttu. Kirjan lisäksi tähän reflektioon on siis saatu matskua tuolta Briteistä asti, kun aihetta käytiin Lincolnissa, Newcastlen, Bristolin ja yhden ranskalaisen tiimiyrittäjän kanssa.

 

Erona perinteiseen johtamismeininkiin kaverijohtajuudessa on tasavertaisuus. Pomo ei ole se pukumies tai nainen ison pöydän takana kaukaisena hahmona, vaan oma tiimikaveri. Kirjassa tämä jaetaan viiteen portaaseen, joista alustuksessamme diskasimme hieman vähemmän oleellisena viimeisen, tyhjyyden. Portaat eivät ole suoranaisesti mitkään step by step ohjeet, vaan kaikki ovat omia kokonaisuuksiaan, joskin niiden haltuun otto on tärkeää suorittaa järjestyksessä.

 

Ensimmäinen porras eli pohja koko kaverijohtamiselle lähtee itsensä johtamisesta. Jos et osaa johtaa itseäsi, kuinka voisit johtaa muita. Tärkeänä pointtina havaittiin myös, että vaikka löytää hyvän tavan itsensä johtamiseen, se ei välttämättä ole sama tapa mikä tehoaa muihin. Jos itse löytää motivaation kilpailusta muiden kanssa tai vaikka suorituksen jälkeen odottavasta palkkiosta, joku voi näistä vain ahdistua. Itse olen juuri tällainen tyyppi ketä ajaa esseen kirjailun jälkeen odottava helpottunut tunne ja Temptation Island Suomi jakso. Kun tiimimme päätti kokeilla kirjapiste ahdingon korjaamiseksi sanktioita ja deadlineja, ne eivät saaneet minuun millään tasolla mitään liikettä. Ihan surutta päädyin leipomaan treeneihin ja osallistumaan rangaistus nöyryytys näytelmään. Esimerkillä voi johtaa minuakin ja kun Elppu alkoi täysin ilman omaa osuutta tai vastuuta asiaan siivoamaan kodan varastoksi vallattua huonetta ei siinä voinut muuta kuin nostaa itsekin perseen penkistä ja roudata ryhtivaljaat pois tieltä. En tiedä onko minulla täysin itseni johtaminen kunnossa, ehkä siksikin olen pysynyt melko lailla ilman johtaja pestejä akatemian ajan. Toki vtl-keissiin lähdin, mutta ehkä vasta aloittavat pinkut olivat kuitenkin sen verran enemmän eksyksissä ja hämmentyneitä maailman menosta, että heille uskalsin lähteä omastakin tilanteesta käsin ohjeistamaan.

 

Seuraava taso onkin tiimin merkitystä käsittelevä, kun ensin on pohja saatu jiiriin. Tässä tuntuikin olevan paljon maiden välisiä eroja. Kun meillä tiimit ovat iso juttu ja niiden kehittyminen tärkeää, Britit vaikuttivat täysin tyytyväisille ihan työryhmältä kuulostavaan vaiheeseen. Toki tämmöisiä tuomintoja ennen ehkä pitäisi paremmin päästä tutustumaan kyseisiin tiimeihin, mutta meininki jossa kaikki puuhastelevat omiaan ja yhteinen projekti on täysi mahdottomuus ja edes yhteistä firmaa ei fyysisenä pohjana ole, ei voida huipputiimistä haaveilla. Alustuksessa tuotiin esille tiimin kehitystä esimerkein Globaattorista ja kuinka he pääsivät valmistujaisten järkkäämisen kanssa testaamaan tiimin luottamusta ja vastuuta seisovatko he homman takana ja hoitavat sen kunnialla loppuun. Tästä tulikin näin jälkikäteen suoraan mieleen Dimangian tuore 25v synttäri härdelli. Täysin projektiryhmään kuulumattomana ja muilla kiireillä varustettuna olin minäkin loppu paniikin kohdatessa nyhräämässä paperi ruusuja 3,5h portaikkoon, kai siinä kohtaa voi jo sanoa, että oikea tiimi on kyseessä! Toki tämä ei ollut ensimmäinen eikä viimeinen testimme, tiimimme päätti juuri hetki sitten luottaa ryhtivaljaisiin ja täydennystilaus tehtiin tilikauden vaihteessa, ja näin porukan palkan nostoa siirrettiin myöhemmäs. Ei sitä siinä hetkessä ajattele, mutta kyllä meillä jokin luotto ja vastuu toisista vallitsee.

 

Kun merkitys on löytynyt, pitäisi sytyttää kipinä ja vielä ylläpitää tätä tulta. HIT MR ja muut hommat alueesta olikin jo ennalta tuttuja, mutta esimerkiksi muun muassa oman tiimin kohdalla innostuksen puutteesta flopannut NKA kamppis ja kodan loppukausi antoi aihetta lukea osuuden huolella. Treeneissäkin oli juuri sopivasti hetki sitten check in aiheena meillä ”Mistä olet innostunut/ innostanut muita”. Joukossamme tuntui olevan paljon helposti innostuvaa väkeä, mutta vähemmän niitä, ketkä kykenevät levittämään sitä muihin ja kaikilta into myös saattoi lopahtaa herkästi. Työn mielekkyyden keskiössä on ratkaisukeskeisyys eikä ongelmat. Kaikilla meinasi vain masennus iskeä ja energia laskea kun pohdittiin mikä NKA kamppiksessa tökki ja kuinka se ei napannut ketään, mutta kun ryhdistäydyttiin ja päätettiin, että tämä on nyt tehtävä jollain keinolla, päädyttiin kaikille paljon märehtimistä ja kylmäsoittelua innostavampaan keinoon, liidien keräys videoon.

Tähän kokonaisvaltaiseen paloon ja draiviin Tiimiakatemiaa kohtaan löydettiin tekijäksi myös talo ja yhteisö sekä sen kulttuuri vuosittaisine tapahtumineen. Keskustellessa brittien kanssa, joilla akatemiat ovat vain muutamien vuosien ikäisiä tämäkin on täysin eri juttu. Heidän ainoat jo valmistumaan selvinneet alumninsa eivät muistele tiimiyrittäjyys vuosiaan kovinkaan lämmöllä, sillä he olivat ”koekanineja” ja tien raivaajia muille, joten polku ei varmastikaan ollut kevyin kulkea. Meillä taas synttäreillä, TA-risteilyillä ja alumniraksoilla yhä vierailevat valmistuneet muodostavat vahvan verkoston ja tuovat yhteenkuuluvuuden tunnetta akatemia ”heimoon” vielä talosta poistumisen jälkeen.

 

Kun kaikki tämä on jossain määrin hallussa, on aika rueta luomaan uutta. Tiimiakatemialla on aina kuullut puhuttavan, että kolmea erityyppistä projektia saisi olla; lypsylehmä, oppimisprojekti, unelmaprojekti. Näin 3. vuoden ylityöllistettynä tiimiyrittäjänä tuli seuraavaa työkalua käytettyä uuden tekemisen sijaan vanhan ja olemassa olevan pohdiskeluun. Siilikonseptiin omat tekemiseni aseteltuani oikeastaan mikään juttu ei kuulunut vain yhteen osa-alueeseen. Tämä oli sinänsä harmi, sillä tutustuttiin alun perin työkaluun treeneissä tekemisen priorisoinnin merkeissä ja omalla kohdalla ei siis löytynyt mitään turhaa karsittavaa, jotta aikaa vapautuisi siilin ytimen prokkiksille. Tämä oli ulkomaalaisille ELP-koulutus tovereille myöskin täysin vieras konsepti, joten valikoitiin kyllä oikea johtamismalli esiteltäväksi Suomi porukalla!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!