Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 14.12.18
Esseen kirjoittaja: Antti Stolt
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.8. Johtamisen käsikirjat, 6.3. Brandi ja mielikuvien kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Reflektio Heikki Toivasen kirjasta Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

En ole koskaan kokenut johtajuutta omaksi jutukseni. Se ei tunnu minulle luontevalta. Minulla on jopa vaikeuksia itseni johtamisen kanssa. Siksi olenkin jonkin verran – osittain asian tiedostaen, osittain tiedostamatta – vältellyt esimerkiksi johtamiseen liittyvää kirjallisuutta, vaikka varmaankin jokin aihetta käsittelevä kirja ja jopa johtamisprojekti olisi jossain kohtaa erittäin paikallaan. Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja vaikutti kuitenkin helposti lähestyttävältä opukselta, joten valitsin sen ja uskoisinkin, että kirjassa esitellyistä työkaluista voisi olla hyötyä vaikkei tulevaisuuden johtaja olisikaan.

Kirjan avattuani huomasin, keskittyneeni liikaa sanaan ”johtaminen”, kun tosiasiassa pääpaino on sanalla ”kaveri.” Kirjassa mainitaankin kaverijohtajuuden olevan läheistä sukua epäjohtamiselle. Erityisesti pari tiettyä asiaa kaverijohtamisen periaatteissa kuitenkin kiinnitti huomioni.

  1. ”Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita – enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.” Tämä lause jäi mietityttämään. Voinko sanoa olevani kavereitakaikkien Mahtialaisten kesken? En osaa sanoa. Tähän tulisi varmaankin kiinnittää huomiota tulevaisuudessa.
  2. ”Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.” Omasta mielestäni tämä on todennäköisesti vaikein haaste kaverijohtamisessa. Aidosti hyvän yhteishengen ja positiivisen ajattelun luominen on erittäin vaikeaa. Itse koen aistivani tietynlaisen yrittämisentämän suhteen ja huomatessani tämän se saattaa tuntua hieman teennäiseltä.
  • ”Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.” Sieltähän se tuli.

Kaverijohtamisen portaat

Maa – Johda itseäsi

Koen, että tämä on varmaan se osa-alue, jossa minulla on eniten kehittämistä. Käytän kyllä oppimissopimusta työkaluna, mutta minusta tuntuu, että se ei riitä. Tarvitsen jotain perusteellisempaa. Tarvitsisin jonkin selkeän ja kristallinkirkkaan vision, johon pyrkiä. Ehkä minun tulisi oppimissopimuksessani mennä paljon syvemmälle. Tai ehkäpä kyseessä on juurikin se, etten pysty kunnolla fokusoimaan energiaani siihen mitä todella haluan saavuttaa. Toisaalta elämässäni on tapahtunut lähiaikoina niin merkittäviä muutoksia, että oppimisen neliveto on jäänyt taka-alalle. Toisaalta Maa, kaiken perusta, on juuri tällä hetkellä se elementti, johon minun tulisi keskittyä kaikista eniten. Toisaalta siihen on vaikea keskittyä kun tuntuu, että se on kadonnut jalkojeni alta.

Visiomandala kuitenkin vaikutti mielenkiintoiselta työkalulta. Uskon, että sen avulla voisin saada itsestäni edes jotain irti.

Vesi – Muodosta merkityksellinen tiimi

Minusta tuntuu, että meidän pitäisi Mahtian kesken muistuttaa meitä toisistamme, sekä meistä itsestämme tiiminä. Keitä me olemmekaan tiiminä? Tunnemmeko toisemme? Mikäs se olikaan meidän missio? Tai entäpä arvot ja visio? Tekeminen, asiakkaat ja teoria ovat myös tärkeitä, mutta niin myös tiimin tunteminen ja siitä muistuttaminen. Meitä on kuitenkin Mahtiassakin todella erilaisia ihmisiä. Meidän pitäisi käydä dialogia myös tästä aiheesta, eikä aina vaan sen negatiivisen kautta. Tiimin suorituskäyrästä puhuttaessa haluaisin uskoa, että tiimimme on tällä hetkellä Potentiaalinen tiimi-vaiheessa. Vielä on kuitenkin paljon tehtävää saavuttaaksemme seuraavan vaiheen.

Tuli – Kaverijohtajuus sytyttää tiimin

Ehkäpä tällä hetkellä tiimistämme puuttuu merkittävä annos juurikin kaverijohtajuutta. Äkkiseltään mietittyäni sanoisin, että mahtialaisista ehkä kaksi ovat kaverijohtajia/ harjoittavat kaverijohtajuutta (menestyksekkäästi). Enkä minä ole todellakaan kumpikaan heistä. Meitä on kuitenkin kymmenen. Tässä meillä kaikilla olisi parannettavaa. Minusta tuntuu tällä hetkellä että olemme ennemminkin ryhmä kuin tiimi. Tarvitsemme innostusta toisiltamme. Meidän pitäisi tehdä asioita sydämellä. Meidän pitäisi inspiroida toisiamme ja inspiroitua toisistamme. Meidän pitäisi puhjeta suuriin ja taidokkaasti koreografioituihin musikaalinumeroihin kesken työpäivän ja niin edelleen.

Tuuli – Tunne ympäristösi ja luo uutta

Meidän tulisi tiiminä miettiä tarkemmin Siilikonseptiamme. Siilikonsepti esittää kolme kysymystä:

  1. Mikä innostaa meitä?
  2. Missä voimme olla parhaita?
  3. Mistä teemme rahaa?

Olemme tämän vuoden syksyllä tehneet yhdessä muutaman synnytyksen, mikä on ollut todella mukavaa. Olemme myös hieman miettineet uudestaan Mahtian brändiä juurikin sen pohjalta mitä teemme ja missä olemme hyviä. Oikeastaan nyt kun tarkemmin mietin, me olemmekin miettineet Siilikonseptiamme. Jatkossa aiomme keskittyä media/sisällöntuotantoon sekä markkinointiin, tai ainakin mennä se kärki edellä. Itse olen myös tykännyt tehdä yhdessä koko tiiminä. Vielä kun saamme lisää kokemuksia siipiemme alle, meistä varmasti voi tulla todella hyviäkin.

Vaikka brändimme on alkanut muotoutua selvemmäksi uskon, että hyötyisimme silti vahvasti brändikirjekuoren käytöstä. Mitkä ovat Mahtian arvot, päämäärät, tyyli, hyöty, pätevyys ja tehtävä? Meidän pitäisi alkaa pikkuhiljaa keskittymään enemmän tiimiyritykseemme. Hieman olemmekin skarpanneet tällä saralla, mutta emme tarpeeksi.

Tyhjyys – Tietoinen läsnäolo

Minulla on joskus vaikeaa olla läsnä tässä hetkessä. Monesti olen jossain muualla. Musiikin soittaminen on oikeastaan niitä harvoja hetkiä kun olen aidosti tässä hetkessä ja ns. ”pää tyhjenee.”

”Läsnäolon keskeinen elementti on dialogilla eli yhdessä ajattelulla.” Olen vieläkin sitä mieltä, että meillä on dialogissa parannettavaa vaikka olemmekin siinä paljon kehittyneet. Dialogi muodostuu neljästä elementistä; Suorasta puheesta, kuuntelusta, odottamisesta ja kunnioituksesta. Uskoisin, että kunnioitus on näistä tärkein ja, että kunnioitusta parantamalla muutkin dialogin osa-alueet kohenisivat.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!