Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

 

Löytyikin yllättäen todella hyvä kirja, jonka oppeja kannattaisi jakaa ensimmäisen vuoden syksyllä tiimiläisille. Kirja on kattava teos osuuskuntatoiminnasta, kaverijohtamisesta, sen periaatteista, visuaalisuudesta, oppimissopimuksesta, oppimisesta ja sen nelivedosta sekä monista muista hyödyllisistä asioista.

Kaverijohtamisen portaat

Maa, Vesi, Tuli, Tuuli ja Tyhjyys.

Maa on toiminnan perusta. Etsi itsesi ja tiimisi voimavarat, heikkoudet ja vahvuudet.

Tiimillämme on hyvä tilanne tämän suhteen, sillä voimavarat ovat vielä löytämättä. Työn sarkaa riittää.

Vesi on kristallinkirkas ja syvän sininen. Veden voima on kuin valtava hyökyaalto tai pienen pieni pisara. Positiivisen dialogin avulla muodostetaan jaettu visio. Vision tulee olla hämärä ja usvainen, sitä se ainakin meillä vielä on. Hyvänä tavoitteena pidämme kaikkien valmistumista ja työllistymistä.

Tuli eli kaverijohtaminen sytyttää tiimin. Tulen voima voi olla pieni tai suuri. Pikku kynttilämme olisi hyvä vaihtaa kevään aikana nuotioksi hitaasti puita lisäten.

Tuuli tulee vierailta mailta. Liiketoimintaympäristön havainnointi ja työ kumppaneiden kanssa luo pohjan menestykselle. Näkisin, että kaikenlaiset tuulahdukset ulkomaailmasta ovat tiimille hyväksi ja asiakkaiden luota saattaa hyvinkin löytää monenlaisia uusia tuulahduksia.

Tyhjyys on tärkein elementti. Läsnäolo. Ymmärrys olennaisuudesta. Ajatus siitä, mitä tiedät ja mitä et. Kaverijohtajuuden tajuaminen tiiminä. Kovia vaatimuksia nuorille ihmisille, jotka etsivät vahvasti itseään ja suuntaa omalle elämälleen.

Kaverijohtajuuden periaatteet

Saimme valmentajien vetämässä johtajien valmennuskoulutuksessa kommentoida kirjan 10 säännön listaa ja esittää ajatuksia uudistuksia varten. Johannes Partanen oli toinen valmentajista, joten aivan tyhjästä tehtävä ei syntynyt. Kommentoin tässä omin ajatuksin kirjaan listattuja periaatteita.

 1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
 • Kaverijohtajana olet ihminen ihmiselle, ota johdettavien tunnetilat huomioon.
 1. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
 • Ole läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti. Kun olet läsnä, ole läsnä, mutta muista myös oma vapaa-aikasi.
 1. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
 • Kaverijohtamisessa teoilla on suuri merkitys, teesien kärjistykset ovat vaarallisia.
 1. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
 • Hankala teesi, kun se ei aukea yhdellä lukemisella. Kaikkien on mielestäni ponnisteltava kohti yhteistä päämäärää.
 1. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
 • Negatiivinen kieltolause. Sama asia myönteisessä muodossa: voit johtaa muita sitten, kun osaat johtaa itseäsi.
 1. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiiminrakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
 • Näen asian eri tavalla ja mikään ei ole ehdotonta. Tiimiliideri vasta harjoittelee tehtäväänsä, mutta hyvällä pelisilmällä ja tutustumalla tiimiläistensä vahvuuksiin hän voi löytää heille mahdollisimman hyvät pelipaikat.
 1. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puuttumiseen.
 • Kaikki kaatuu, aivan kaikki? Miten olisi vaikkapa näin? Viestintä on toiminnan ja johtamisen edellytys. Tai ehkäpä: johtamisen ja toiminnan peruskiviä on kaksisuuntainen viestintä.
 1. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
 • Ei sitä joka päivä tarvitse ansaita.
 1. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
 • ..yhdessä tiimin kanssa valmentajaa apuna käyttäen.
 1. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.
 • Aina on taas kovin vahva sana, jättäisin pois. Samoin jättäisin toisen lauseen kokonaan pois. Mielestäni eri ihmiset kiinnittävät huomiota eri asioihin. Turha ja epätosi yleistys.

Kaverijohtajuus:

 1. Työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseneltä.
 2. Organisaatiolla on aito jaettu visio.
 3. Organisaatio on cummunitas eli yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja.
 4. Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita, enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.
 • Hyviä, mutta kovin yleviä ajatuksia. Kun Belbinin testillä kerätään 15 erilaista ihmistä tiimiksi, on kovin vaikeaa löytää aito yhteinen visio. Sen usvaisuus kylläkin auttaa.

Seitsemän osuustoiminnan johtamisen periaatetta

 1. Vapaaehtoinen ja avoin jäsenyys
 2. Demokraattinen jäsenhallinto (jäsen/ääni -periaate). Liiderit ovat vastuussa jäsenistölle.
 3. Jäsenten taloudellinen osallistuminen – ylijäämä käytetään toiminnan kehittämiseen, jäsenten palkkoihin ja osuuspääoman korkoihin.
 4. Itsenäisyys ja riippumattomuus – osuuskunnat ovat jäsentensä hallitsemia itsenäisiä organisaatioita.
 5. Osuuskunnat tarjoavat jäsenilleen, luottamushenkilöilleen, liikkeenjohdolleen ja henkilöstölleen mahdollisuuden koulutukseen ja oppimiseen tehokkaan osallistumisen toteuttamiseksi osuuskunnan kehittämiseen. Osuuskunnat viestivät suurelle yleisölle osuustoiminnan luonteesta ja sen eduista.
 6. Osuuskunnat palvelevat jäsenistöään tehokkaimmin ja vahvistavat osuustoimintaliikettä harjoittamalla keskinäistä yhteistyötä paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.
 7. Osuuskunnat toimivat yhteisöjen kestävän kehityksen hyväksi jäsenten päättämällä tavalla.

Osuuskunta kaverijohtamisen kivijalkana

Suora lainaus kirjasta lyhennettynä muistuttamaan osuuskunnan toiminnasta:

Osuuskunta yhtiömuotona on mainio alusta yritystoiminnallesi. Olet samalla omistaja, yrittäjä, työntekijä, työantaja ja johtaja. Jos osuuskunnassa on vähintään seitsemän jäsentä, sinulle ei synny työvoimatoimiston kannalta yrittäjästatusta. Tällöin osuuskunta voi toimia yritystoiminnan kokeilualustana, vaikka olisitkin opiskelija tai työtön. Osuuskunnan johtamismallin voi rakentaa eri tavalla kuin perinteisen. Suosittelemme kierrättämään johtoa. Jokainen voi olla vuorollaan tiimiliideri, talousliideri, luovuusliideri, tuotantoliideri, asiakasliideri tai markkinaattori. Näistä voitte muodostaa muutaman hengen johtoryhmän tai johtaa osuuskuntaa parijohtamisen mallilla. Parijohtamisessa pari vastaa johtamisesta. Toinen voi keskittyä vain johtamiseen ja toinen johonkin erityisproduktioon tai vastuualueeseen. Parijohtamista on käytetty erityisesti teattereissa.

Oppimisen neliveto

Oppimisen nelivedon neljä vetävää pyörää ovat oppimissopimus, teoriatieto, dialogi ja käytännön toiminta. Älykkään nelivedon tunnusmerkkinä kaikki pyörät tukevat toisiaan ja yhden sutiessa muut antavat lisää pitoa.

Tyhjyys

Musashi: ”Tyhjyydellä tarkoitan sitä millä ei ole alkua tai loppua. Tämä periaate merkitsee saavuttamattomuuden ymmärtämistä. Strategian tie on luonnon tie. Kun oivallat luonnon voimat ja tunnet jokaisen tilanteen rytmin, kykenet voittamaan luonnollisesti.”

Yhteenveto

Kirja on tiimiakatemialaisille hyvä kooste toiminnasta osuuskunnan hyväksi ja opas matkalla tiimiyrittäjästä ammattilaiseksi. Moni juttu kolahti kirjasta suoraan, osa teeseistä oli turhan ehdottomia, muutamista olen valmis keskustelemaan ja joitakin ajatuksia pidän turhan ylevinä. Sopivan kriittisellä silmällä, mutta avoimella mielellä luettuna kirja on visuaalinen, asiapitoinen ja erityisen miellyttävä lukea. Kirjavinkit ovat hieno lisä. Suosittelen lukemaan!

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!