Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 07.03.21
Esseen kirjoittaja: Sasha Vilenius
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

 

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja on Tiimiakatemian valmentaja Heikki Toivasen kirjoittama kirja joka on luotu avuksi Y-sukupolven kaverijohtamiseen. Tiimiakatemian johtaminen perustuu suurimmilta osin kaverijohtajuuteen sillä tiimeissä kaikki ovat kuitenkin kavereita keskenään. Kaverijohtajuudessa korostuu varsinkin se että siinä sinä ja organisaatio sovitte tasavertaisesti tehtävästä työstä.

 

Kirjassa Toivanen käy läpi kaverijohtajuuden portaat 5 eri elementin kautta. Elementit ovat maa, vesi, tuli, tuuli ja tyhjyys. Elementit perustuvat vanhaan strategiakirjaan jonka 1600- luvulla on julkaissut samurai Miyamoto Musashi.

 

  • Maa on toiminnan perusta ja sinun tulee tajuta itsesi ja tiimisi voimavarat, vahvuudet ja heikkoudet.
  • Vesi omaksuu erilaisia muotoja ja veden voima voi olla armoton myrsky tai pienen pieni yksinäinen pisara. Positiivisen dialogin avulla muodostuu yhteinen visio. Vesi muotoutuu täydellisesti kohteeseen kuten jaettu visio.
  • Tuli on kaverijohtaminen joka sytyttää tiimin. Tulen voima voi olla pieni tai suuri ja joko olla vaikeasti tai helposti havaittavaa.
  • Tuuli on arvaamaton voima. Joskus tuulee voimakkaasti, joskus on täysin tyyntä ja on tärkeää osata tarttua sopivaan tuuleen eli liiketoimintamahdollisuuksiin. Liiketoimintaympäristön havainnointi luo sinulle pohjan menestykselle.
  • Tyhjyys on elementeistä tärkein. Tietoinen läsnäolo ja mielekkyys. Ymmärrys olennaisuudesta. Ajatus siitä, mitä tiedät ja mitä et. Kuuntele omaa sydäntäsi ja rohkaise muiden.

 

Käsittelen lyhyesti kaverijohtamisen ensimmäistä porrasta eli maata.

Maa on kaiken toiminnan perusta ja kaikki luodaan sen varaan joten on hyvä varmistaa että se on vankka. Oma asenne tekemiseen on tosi suuressa roolissa siihen tuletko onnistumaan tekemässäsi asiassa. Jokaisella on mahdollisuus kehittyä koko elämänsä ajan ja jokaisen tulisi löytää oma tapansa oppia asioita, sillä kaikki tavat eivät sovi kaikille. Henkilökohtaisesti opin paljon paremmin käytännön ja kokeilemisen kautta. Vaadin konkreettisia tuloksia jotta havaitsen tapahtuvat asiat paremmin.  Jos haluat oppia uusia asioita ja kehittyä jossain pitkällä aikavälillä, täytyy myös itsekurin olla kunnossa. Ihminen on hyvin mukavuudenhaluinen ja sen myötä saattaa koitua hidasteita omaan kehitykseen jos jokin asia vaatisikin isompia ponnistuksia. Huomaan itsestäni taipumusta mukavuudenhaluisuuteen ja toivonkin useimmiten haastoa ulkopuolelta jotten vain tyydy makoilemaan ja ottamaan liian rennosti.

 

Dee Hockin  johtamisperiaatteen mukaan

 

55 % on itsensä johtamista

 

20 % vertaisten johtamista

 

20 % esimiesten johtamista

 

5 % alaisten johtamista

 

Hockin periaatteen mukaan perustana johtamiselle toimii itsensä johtaminen ja olenkin monesti kuullut lauseen ”Kaikki lähtee itsestä” joka huomataan myös tässä. Olen pyrkinyt kehittymään itseni johtamisessa ja luomaan itselleni konkreettisia tavoitteita tulevaisuuteen, jotta tekemiseni olisi johdonmukaista ja progressiivista. Kirjassa esiteltiin myös oppimissopimusten tärkeys ja niitä olemmekin tehneet viimeisen vuoden aikana useampaan kertaan. Niissä olen päässyt ajattelemaan oikeasti sitä mikä minua kiinnostaa ja motivoi sekä mitä haluan oppia. Myös vanhoja oppimissopimuksia on ollut hauska katsoa sillä huomaa kuinka omat ajatukset ovat saattaneet muuttua ajan myötä. Juuri oppimissopimuksessa olen luonut pohjaa oppimiselleni joka viittaa juuri kaverijohtamisen ensimmäisen portaan elementtiin, maahan.

Kehotan jokaista perehtymään kaverijohtamisen visuaaliseen innostuskirjaan ja sen portaisiin sillä ne avaavat jokaisen silmiä kun johtamista lähdetään tutkimaan syvemmin. Jos haluat kehittyä kaverijohtamisessa, sinun tulisi ainakin silmäillä jokaisen elementin peruspointit joka aktivoisi sinua ajattelemaan kaverijohtamisen haasteita laajemmin.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!