Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 07.01.14
Esseen kirjoittaja: Aaku Siekkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sata vuotta sitten keksityn Taylorismin tilalle tarvitaan uudenlaista johtamista. Tähän yksi syy on, että tieto on nykyisin kaikkien saatavilla. Y-sukupolvi haastaa johtamiskenttää, ja johtamiseen tarvitaan muutoksia. Y-sukupolvet ovat muunmuassa diginatiiveja, bränditietoisia ja uskaliaita haastamaan vanhat mallit.

Mitä kaverijohtajuus sitten on? Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on yhteistyöhalukkuus. Sitä vaaditaan kaverijohtajalta. Kaverijohtajuudessa yksi tärkeä ero on myös se, että työn suoritteen aloite ja vastuu on tasapuolisesti sekä organisaatiolla ja jäsenellä. Organisaatiolla tulee myös olla aito jaettu visio. Organisaatio on Communitas, eli yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja. Kaverijohtamisen organisaatiossa jäsenet ovat kavereita, enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä.

Kaverijohtajuus koostuu viidestä portaasta: Maa (Johda itseäsi), Vesi (Muodosta merkityksellinen tiimi), Tuli (Kaverijohtajana sytytät tiimisi), Tuuli (Tunne ympäristösi ja tuo siihen uutta) ja Tyhjyys (Ole tietoisesti läsnä). Näin keskelle muodostuu kaverijohtamisen portaat, joissa tasapainoillaan vapauden ja vastuuttamisen välillä. Jos on liikaa kuria, ajaudutaan konemaiseen epäyhteisöön. Jos taas on liikaa vapautta, ajaudutaan jatkuvaan muutos- eli liminaalitilaan.

Kaverijohtamisen yksi perusajatuksista on myös visuaalisuus. Visuaalisuus ja kuvat tuovat vahvemman tunnesiteen asiaan. Isotkin asiat ovat tällöin helpompia hahmottaa. Olisi siis hyvä esimerkiksi kokouksissakin piirustella ajatuksia näkyviksi. On tutkittu, että hieman arvoitukselliset kuvat aktivoivat aivojamme paljon tehokkaammin, kuin koneellinen grafiikka.

 

1. Maa

On tutkittu, että 55% kaikesta johtamisesta on itsensä johtamista. Keskittymällä omiin vahvuuksiin pääset parhaiten eteenpäin. Yksi parhaista tavoista on kehittää itseään on tehdä oma oppimissopimus. Sitä pitäisi myös tarkastella säännöllisin väliajoin uudelleen. Oppimissopimuksen kohdat ovat:

1. Missä olen ollut?

2. Missä olen nyt?

3. Minne olen menossa?

4. Miten pääsen sinne?

5. Mistä tiedän olevani perillä?

Toinen hyvä keino itsensäjohtamisessa on jalostaa omia psykolgisia pääomiaan. Näitä ovat:

 1. Itseluottamus
 2. Tulevaisuususko
 3. Realistinen positiivisuus
 4. Sitkeys

Mielestäni tässä Maa-kohdassa on ihan hyviä asioita. Itse olisin kuitenkin lisänyt tuohon oppimissopimuskohtaan tavoittellisuuden. Itselle ainakin selkeiden ja konkreettisten positiivisten tavoitteiden asettaminen ja niihin pääsyn miettiminen on ollut oikein antoisaa. Toinen asia, minkä lisäisin itsensä johtamiseen oman päivän aikataulun johtaminen ja rytmittäminen. Kaverijohtajuuden alaisessa organisaatiossa ihmisillä on yhä suurempi vastuu omista työaikatauluista ja saavutuksista. Tätä varten ihmiset tarvitsevat selkeitä välineitä ja tyylejä johtaa omaa tekemistä ja ajankäyttöä. Liian helposti, kun selkeää runkoa toiminnalle ei ole, esim. kalenterin tai kunnollisten tehtävälistojen muodossa, aika kuluu lorvimiseen.

 

2. Vesi – Muodosta merkityksellinen tiimi

Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että tiimeillä on eri kehitysvaiheita. Niitä voidaan jaotella eri tavalla, mutta itse tykkäsin kirjan toisesta:

 1. Työryhmä
 2. Valetiimi
 3. Potentiaalinen tiimi
 4. Todellinen tiimi
 5. Huipputiimi

Tiimin rakentamisessa on tärkeää ymmärtää, että motivaatio on avain menestykseen. Tähän vaikuttavat muunmuassa merkitys, autonomia ja mestaruus.

Toinen tärkeä asia tiimiä rakennettaessa on ymmärtää, että siinä on erilaisia ihmisiä ja tiimirooleja. Nämä roolit ovat aina tilanne- ja tiimisidonnaisia, ja niinpä joku henkilö voi jossakin toisessa tiimissä olla aivan eri roolissa. Kolme tärkeintä pääryhmää ovatkin:

 1. Toiminta-orientoituneet
 2. Ajattelu-orientoituneet
 3. Ihmis-orientoituneet

 

3. Tuli – Kaverijohtajuus sytyttää tiimin

MIHAR-filosofia:

 1. Mallinna tie
 2. Inspiroiva jaettu Visio
 3. Haasta prosessi
 4. Anna toisen toimia
 5. Rohkaise sydäntä

 

4. Tuuli – Tunne ympäristösi ja luo uutta

Kun merkityksellinen tiimi on luotu, niin on tärkeää luoda strategia, eli toiminna punainen lanka. Yksi tapa lähteä liikkeelle on luoda siilikonsepti. Tämän Jim Collins havaitsi olevan kaikilla todella hyvin menestyneillä yrityksillä. Siinä tärkeää on miettiä:

 1. Mikä innostaa meitä?
 2. Missä voimme olla maailman parhaita?
 3. Mistä voisimme tehdä rahaa?

Siilikonsepti on se konsepti, missä voidaan vastata kaikkiin yllä oleviin kysymyksiin.

Toinen hyvä tapa rakentaa strategiaa on sinisen meren strategia. Tällöin on tärkeää luoda omasta tuotteesta arvokäyrä ja verrata sitä parin kilpailijan arvokäyrään. Ylivoimaista kilpailuetua muihin voidaan luoda kun arvokäyrään lähteään luomaan uusia asioita, korostamaan tiettyjä kohtia, vähentämään tiettyjä kohtia ja poistamaan tiettyjä kohtia. Hyvällä arvokäyrällä tulee olla kolme tekijää:

 1. Painopiste
 2. Erilaisuus
 3. Motto (törkeä lupaus)

Uuden alkava yrityksen johtamisessa on myös kolmas mielestäni erittäin tärkeä seikka, nimittäin Lean Start Up -tyylinen toiminta. Tämä tarkoittaa sitä, että erilaisia tuotteita ei hiota takahuoneessa viimeisen asti ja lähdetä vasta aivan loppuun asti viedyllä tehdyllä tuotteella markkinoille. Tärkeää on, että hetki kun pienin mahdollinen tuote (minimum viable produt, MVP) on valmis sitä lähdetään testaamaan markkinoille. Markkinoiden palautte mitataan ja tuloksien mukaan tuotetta taas kehitetään asekel eteenpäin. Näin tuotekehityksestä tulee Build, Measure, Learn -looppi. Mitä nopeammin loopin saa aina pyörähtämään, sitä nopeammin tuote kehittyy.

Asiakasnäkökulmassa pitäisi saada taas tuo looppi pyörähtämään. Onneksi ensi keväällä olemme taas tekemässä pieniä tuoteparannuksia ja niitä pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti sitten kokeilemaan.

 

5. Tyhjyys – Tietoinen läsnäolo

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista kaverijohtajalle on olla aidosti läsnä tässä ainoassa tässä hetkessä. Tätä minun pitää vielä paljon treenata. Aamen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!