Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja, Heikki Toivanen

Kirjoitettu 26.02.18
Esseen kirjoittaja: Mari Leskinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 2.5. Yhteisöllisyyden klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen viime kuukausien aikana lukenut useamman hyvän tulevaisuuden johtamisesta kertovan kirjan. Tässä kirjassa johtamista käsitellään kaverijohtamisen näkökulmasta ja se on läheistä sukua valmentavalle ja jaetulle johtajuudelle.

Tiimimme on matkannut yhdessä nyt kaksi ja puoli vuotta. Ensimmäinen vuosi tiiminkehityksen kanssa meni orientoituessa ja toisiin tutustuessa, samalla luottamusta rakentaen. Toisen vuoden kevät oli meidän yhteisen historiamme vaikeinta aikaa, silloin meillä oli käsillä valetiimivaihe. Ilmapiiri oli treeneissä usein tosi lamaantunut ja tuntui, että asiat vain polkivat paikoillaan. Konfliktit kytivät pinnan alla ja luottamuksen läsnäolosta ei voinut olla ihan varma. Joskus olen kuvannut tilaa hyhmäiseksi, eli sellaiseksi hetkeksi, kun järvi alkaa jäätyä.

Konflikteja selviteltiin ja sitoutumiseen kiinnitettiin huomiota ja syksyllä meidän tiimistä tipahti pois useampi henkilö. Se sitten saikin jäljelle jääneen porukan puhaltamaan entistä paremmin yhteen hiileen ja motivaatio taso nousi koko tiimissämme. Jäljelle jäi sitoutunut porukka, ydintiimi. Syksyllä meidän tiimillä on ollut paljon yhteistä tekemistä: Tekemisen viikko, 24H ja valmistujaisjuhlat, näiden juttujen ansiosta päästiin touhuamaan paljon yhdessä. Syksyn aikana on ollut ihanaa havaita se, että kuinka kiva ilmapiiri meidän pöydässä on! Läppää heitetään hyvistä ja huonoista asioista, kuppikuntien rajat on hälventynyt ja ryhmäpaine toimii paremmin, kuin koskaan ennen tätä.

Tammikuussa alkoi mun tiimileaderi kausi ja nyt suuria kysymyksiä omassa päässäni on mm. se että miten meistä leivotaan huipputiimi, millaisiin tuloksiin yllämme vuoden aikana ja mitä asioita tarvitsee matkan varrella uudistaa?

Tammikuussa ollaan harjoiteltu kyllä ja ajatusmallin omaksumista ja kaikki tiimissämme ovat varmasti sisäistäneet sen tärkeyden. Joskus treeneissä voisi myös laskea, mikä suhdeluku tiimissämme on positiivisten ja negatiivisten ajatusten välillä?

Ajatusmaailma, jota haluan omalla tekemiselläni vahvistaa:

 • älä valita, valittamisen ilosta, sillä se vaikuttaa negatiivisesti ilmapiiriin
 • jos kärsit mielipahasta ja joku on loukannut tunteitasi, kerro se suoraan asianosaiselle, jos puhut muille pahaa, niin silloin myrkytät ilmapiirin
 • Tiimi on yhtä hyvä, kuin sen huonoin pelaaja. Jos tavoitteet laahaa, niin miten tuoda vaatimukset esille ilman, että negatiivisuus ottaa vallan. Miten siis säilyttää positiivisuuden ja innostavuuden liekki hengissä?
 • Kannustetaan toisiamme
 • Epäonnistuminen on ihan ok
 • Kehityskeskusteluissa käytyjen keskustelujen avulla olen alkanut ohjailemaan tiimin suuntaa yksilöiden vahvuuksien kautta. Miten otetaan tiimiläistemme vahvuudet paremmin hyötykäyttöön?

Uskon, että vahvuuteni tiimileaderina on ehdottomasti herkkyyteni aistia muiden tunnetiloja. Tunnetilojen aistimisen ansiosta pystyn helpommin ohjailemaan tiimin suunnan säilymisen samana. Aina en kykene olemaan läsnä – varsinkaan silloin kun olen itse liian ylikuormitettu. Koen, että tärkein tehtäväni tiimin eteen on positiivisuuden ja innostuneisuuden ylläpito ja muiden haastaminen kohti suurempia seikkailuja. Iloitsen aidosti ihmisten onnistumisista ja uuden oppimisesta. Matka on vasta aluillaan, mutta usko on vahvana siihen, että reitti on minulle oikea ja antoisa.

 

Kaverijohtajuuden periaatteet:

 • Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
 • Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
 • Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
 • Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
 • Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiiminrakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
 • Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puuttumiseen.
 • Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
 • Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
 • Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

Mari Leskinen
045 676 7796

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!