Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaverijohtamista

Kirjoitettu 02.03.14
Esseen kirjoittaja: Kimmo Pulkka
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Maa

Oma: 4, Tiimi: 3,25

 

Pitää osata johtaa itseään, ennen kuin voi johtaa muita. Näinhän se menee. Itsensäjohtamisessa olen huomannut, että visio ja tavoitteet kantavat erittäin tärkeää roolia, niin kuin kirjassakin mainittiin. Tulee tietää miksi. Oppimissopimuksen avulla olen määrittänyt itselleni tälle keväälle kolme selkeää oppimistavoitetta:

 

1) Nettimarkkinointi (Hakukoneoptimointi ja some)

2) Myynti/asiakaskäyntien buukkaus

3) Johtaminen

 

Oppimistavoitteideni tueksi olen onnistunut haalimaan yhden tai useamman projektin kutakin tavoitetta kohti. Tavoitteista vielä sen verran, että viikkosuunnitelman käyttö on tuonut paljon lisää tehokkuutta omaan työskentelyyn, sillä tiedän jo aamulla koko päivän ohjelman.

 

Million haaste

Jos mietitään itsensäjohtamista yleisesti meidän tiimissämme, niin sanoisin, että puolella se on hyvää. 3,25 on hieman yläkanttiin omasta mielestäni. Tiimissämme on tällä hetkellä yksi selkeä haaste, mikä liittyy vahvasti itsensäjohtamiseen. Se, että osalla projekti tilanne on todella hyvä ja osalla aika paljon huonompi. Haaste ei ole kuitenkaan tässä, vaan siinä, että osa jälkimmäisessä ryhmässä ei tunnu edes etsivän tekemistä.

Kuviossa visualisoituu tiimimme tämän hetken tilanne. Kuvion vasemmalla puolella olevat pitäisi saada oikealle puolelle. Henkilöt, joilla on asenne kohdillaan, mutta projektit puuttuvat, eivät ole mielestäni haasteena. Tiedän heidän löytävän itselleen sopivia projekteja asenteen takia. Kysymys kuuluukin, miten saamme vasemman puolen siirtymään oikealle puolelle, ja sitä kautta jokaisen oikeaan yläkulmaan?

 

Vesi

Oma: 4, Tiimi: 3,375

 

Mistä löytää motivaatio? Kirjassa sanotaan, että motivaatiota ohjaa kolme seikkaa: merkitys, autonomia ja mestaruus. Merkitys on lähtökohta numero yksi. Miksi tekisin noin? Merkitys muodostuu yhteisen vision kautta. Tällä hetkellä visiomme on, että jokainen löytää itselleen suunnan johon lähteä Tiimiakatemian jälkeen. Visio pitää hioa vielä kirkkaammaksi yhdessä tiimin kanssa, jotta kaikki osaavat tarttua siihen. Oma suunta on kuitenkin monelle vielä todella kateissa, joten siihen on vaikea tarttua. Siksi olemme luoneet visiomme mukaisia välitavoitteita, esimerkiksi asiakasviikkojen voitto tai Golden Step syksyllä 2014, jotka ohjaavat meitä kohti visiotamme.

 

Autonomia toteutuu tiimissämme hyvin. Dialogimme on mielestäni ennen kaikkea positiivista. Jotenkin vaikea arvioida sen laatua, kai se on ”ihan hyvää”? Ihmisillä on myös vapaus mennä ja tulla miten huvittaa. Vapaus tuo kuitenkin vastuun, joka joskus jää. Usein samat ihmiset ottavat vastuuta ja toiset eivät ota ollenkaan. On aina ilahduttava nähdä, kun joku ”uusi” ottaa vastuuta ja kantaa sen kunnialla. Vastuu on toiminut omalla kohdallani todella hyvänä motivaattorina, joten ehkä sitä olisi syytä kokeilla laajemmin koko tiimillä. Olen siis asiakaspäällikkö ja johdan Ap-Forumia.

 

Mestaruuteen on vielä matkaa. Pitää kirkastaa stepit kohti Golden Step:ia ja sitä kautta visiotamme. Kun saamme koko tiimin siirtymään oikealle puolelle nelikenttää, on se ensimmäinen askel kohti mestaruutta. Aion ottaa tämän nelikenttämallin heti maanantaina puheeksi, jotta voimme miettiä siihen ratkaisuja.

 

Tuli

Oma: 3, Tiimi: 3,75

 

En innostu kovinkaan helposti. Innostukseni on myös todella näkymätöntä. 3 on jopa hieman yläkanttiin, joten sanoisin 2,5. Mukava, että tiimiläiset ovat kovempia innostumaan kuin minä. Uskon sen johtuvan meidän aidosti positiivisesta ilmapiiristä ja hyvästä yhteishengestä. Tiimin innostus pitää saada kestämään tekemiseen asti, eikä vain suunnitteluvaiheeseen. Omalla kohdalla tämä alkaa toteutua jo hyvin, ainakin verrattuna alkusyksyyn. Unkari-synnytyksessä meillä oli todella innostunut ilmapiiri, mikä kantoi tekemiseen asti. Nyt loman jälkeen on syytä palautella mieliin Unkari heti ensimmäisissä treeneissä. Siitä tulee kova.

 

MIHAR-filosofia

1) Mallinna tie

2) Inspiroi jaettu visio

3) Haasta prosessi

4) Anna toisten toimia

5) Rohkaise sydäntä

 

Mallinna tie tarkoittaa esimerkkinä olemista. Tiimissämme on paljon hyviä esimerkinnäyttäjiä. Emme osaa käyttää sitä potentiaalia, mikä heissä on, muiden innostamiseen. Vetureihin pitää panostaa enemmän, se on selvä.

 

Esseetä kirjoittaessa olen tajunnut, että visiomme on liian häilyvä. Se on hyvä visio, mutta se pitää kirkastaa. Se inspiroi minua, mutta en usko että tällä hetkellä se tekee sitä kovinkaan monelle muulle. Oman suunnan löytäminen. Oman unelman löytäminen. Minun korvaan nämä kuulostavat todella mukavilta. Pitää selkeyttää, miksi? Miksi omat unelmat ovat tärkeitä? Mitkä ovat stepit niiden löytämiseen? No toimistolla tai kotona istumalla ne tuskin löytyvät. Ne pitää löytää tekemisen kautta. Mistä nauttii. Mikä ei tunnu edes työltä.

 

Haasta prosessi. Vastuunotto. Sitä pitää kokeiluttaa kaikilla jossain muodossa. Minua se haastaa, motivoi ja luo lisää energiaa omaan tekemiseen. Se taas luo tunteen, että tekee ja oppii. Siitä tulee hyvä mieli ja sitten sitä haluaa taas lisää ja lisää. Loistava oravanpyörä. Meillä on tällä hetkellä isoja juttuja käynnissä, mikä on todella hyvä. Osa on suunnitteluvaiheessa ja osassa tekeminen on jo täydessä tehossa.

 

Anna toisten toimia ja rohkaise sydäntä niputtuvat mukavasti yhteen. Kehuminen on rohkaisua. Se on minulla selkeä kehityskohta, sillä en ole mikään luontainen kehuja. Ajattelen mielessäni, että hyvä, mutta en tajua sanoa sitä ääneen.

 

Kaverijohtamisen kymmenen periaatetta omin sanoin:

1. Käyttäydy tilanteen ja ihmisten mukaan. Tunne muut.

2. Vietä aikaa toimistolla ja muualla tiimisi kanssa. Kun kuuntelet, kuuntele.

3. Älä ylilupaa vaan tee vähintään se mitä lupaat

4. Johda tiimiä visiotanne kohti, mikä innostaa kaikkia oppimaan ja antamaan itsestään kaiken

5. Et voi johtaa muita, ennen kuin johdat itseäsi

6. Opi tuntemaan muut täysin ja tunnistamaan heidän vahvuutensa

7. Viesti, kommunikoi, viesti

8. Johtajuus ei ole status vaan taito, jota ei ole jos sitä ei ole. Käytä sitä päivittäin

9. Me-henki positiivisuuden kautta

10. Näytä esimerkkiä omalla tekemiselläsi

 

Tuuli

Oma: 3, Tiimi: 2,625

 

Tiimiakatemialla yhdessä tiimissä tehdään tosi paljon eri juttuja. Kaikilla on omat mielenkiinnon kohteet ja niiden pariin yritetään päästä tekemään projekteja. Siksi on aika vaikea arvioida TIIMIN liiketoiminnan kehitystä. Helpompi lähestyä yksilötasolla ja miettiä, miten kunkin tekeminen on kehittynyt, sillä onhan yksi tiimiyritys melkoinen sekamelska kun sitä katsoo ulkopuolelta. Oma mielipide on ehdoton 3. Mitään suuria harppauksia ei ole tullut, mutta selkeitä kylläkin. Kassajärjestelmämme epäiltiin kannustavan tuntitöihin, mutta niitä on loppupeleissä tehty yllättävän vähän.

 

Siilikonsepti

Luin Jim Collinsin Hyvästä paras tällä viikolla, jossa esiteltiin tämänkin kirjan tapaan siilikonsepti. Mielestäni se on aivan loistava. Olen miettinyt sitä todella paljon, ja aion esitellä sen tiimillemme perinpohjaisesti. Jokaisen on hyvä miettiä myös omaa siilikonseptiaan. Se ei muotoudu hetkessä vaan ajan kanssa.

1) Mikä innostaa meitä?

2) Missä voimme olla parhaita?

3) Mistä teemme rahaa?

 

Kuten Hyvästä paras – kirjassa sanottiin, on tärkeä lähestyä innostumista siltä kannalta, mikä innostaa ihmisiä, eikä tehdä jotain ja yrittää saada ihmiset innostumaan siitä. Kun on innostunut jostain, niin ei tarvitse varta vasten yrittää olla siinä paras, vaan sitä tähtää vaistomaisesti siihen.

 

Tyhjyys

Oma: 4, Tiimi: 3,5

 

”Johtajan tulee tietää suuret linjat ja pienimmät yksityiskohdat”

 

Million tapauksessa minun tulee olla itse täysin vakuuttunut ja inspiroitunut visiosta. Tiimiä pitää ohjata sitä kohti. Tulee tietää, mitä sen eteen pitää tehdä. Mitkä ovat välitavoitteet? Millaisia projekteja on käynnissä? Miten niitä voisi kehittää vai pitäisikö niistä luopua? Pitää osata ennen kaikkea kuunnella. Kaksi korvaa yksi suu.

 

Tiimimme henki on aito. Meillä ei ole niinkään ”Lässynlässyn-rakkaus-perhe-ilmapiiriä”, vaan olemme tiivis tiimi, joka on hyvä heittäytymään, positiivinen ja joka pitää toistensa seurasta. Meillä on joka päivä tosi hauskaa. Se on todella tärkeää ja se on myös todella hyvä lähtökohta kohti visiotamme ja sen välitavoitteita. Tiimihengen osalta minulla on täysi luotta meidän tiimiimme.

 

Kimmo Pulkka

kimmo@millio.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!