Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kaveririjohtamisen visuaalinen innostuskirja

Kirjoitettu 21.05.14
Esseen kirjoittaja: Timo Perttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaveririjohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja käsittelee kaverijohtajuutta sanojen ja mikä parasta myös kuvien avulla. Innostun aina kun näen piirroksia, maalauksia tai jotain graafista. Innostun kuvista siksi että, luulen pystyväni saamaan niistä jotain irti omaa ammattitaitoa ajatellen. Kuten kirjan kuvittaja Maja Kotamäki on sanonut että, muiden töistä saa ja pitää ottaa mallia, se pitää aivot liikkeellä ja silloin ei kangistu kaavoihin vaan oppii aina uutta. Pyrin siis viemään suoraan kirjan oppeja käytäntöön ja teen tästä kirjoitelmasta myös mahdollisimman visuaalisen tuotoksen. En pureudu esseessä hirveän syvällisiin asioihin vaan suosittelen kaikkia lukemaan kirjan. Pyrin kuitenkin tuomaan muutamia faktoja esille ja selventää omia ajatuksia omasta osuuskunnasta ja sen haasteista.

KAVERIJOHTAJUUS

 • Työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseniltä.
 • Organisaatiolla on aito jaettu visio.
 • Organisaatio on yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja.
 • Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita – enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin.

Kaverijohtajuus sopii Toivasen sanojen mukaan erityisesti tuottajaosuuskuntiin. Olen samaa mieltä, sillä niin kuin Toivanen sanoo: ”Olet omistaja ja tekijä!”.   Ikävä kyllä tämä ei kuitenkaan toteudu tiimiakatemialla tai ainakaan omassa osuuskunnassani parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikki eivät tykkää tehdä osuuskunnan yhteisen hyvän eteen töitä ”ilmaiseksi”, mm. minä itse olen tällainen henkilö. Jos en näe jonkun taulukon tai jonkun piirustuksen tuovan lisäarvoa tiimiyritykselleni, niin en usein myöskään tee sitä. Rahallinen paine on jatkuva ja mieluummin pidän asiakkaan tyytyväisenä kuin oman tiimikaverini. Tämä sen takia että olen monesti asiakkaan ainoa kontakti ja juuri minä annan kuvan MEIDÄN tiimiyrityksestämme, kun taas omaa tiimikaveria voi auttaa meidän tiimistä myös 12 muuta henkilöä.   Jos ruvetaan avaamaan edellä mainittua neljää kohtaa minun näkökulmastani ja peilaten niitä osuuskunta Mittava Innovationsiin.   1) Tässä toimimme monesti moitteettomasti niin kuin kaverijohtajuudessa tuleekin toimia. Otamme vastuun että homma hoituu ajallaan, luotamme toisen sanaan ja luotamme että asiat hoituvat. Eihän se toki aina toteudu, mutta yleisesti luotto on kunnossa. Aloitteiden tekeminen on hyvin yksilöllistä, toiset tekevät huomattavasti enemmän aloitteita esimerkiksi asiakkaiden suhteen, toiset taas tekevät oma-aloitteisesti erinäköisiä taulukoita, suunnittelevat erilaisia aktiviteetteja osuuskunnalla jne. Tasapainoa ei kuitenkaan tiimiyrityksestä löydy. Kaikille tulee tunteja mieletön määrä mutta, niistä monesti puolet on sellaisia joita en viitsi henkilökohtaisesti arvostaa, niin myös omalla kohdalla.

2) AITO ja JAETTU VISIO, hmm… Kyllähän meillä tietynlainen visio on nyt tiimiakatemian 2. vuoden keväällä löytynyt. Visiomme on että täältä valmistauduttua voimme nostaa 10 000€ lapaan per henkilö ja lähteä MYM:lle. Itse en ole lähdössä MYM:lle, korkeintaan todella mini reissulle, mutta 10 000€ lapaan nostettuna on houkutteleva tarjous ja yritän tähdätä sitä kohti. En näe että tämä visio toteutuu meidän osuuskuntamme kohdalla täydellisesti, sillä osuuskuntamme on jakaantunut lähinnä moneen eri heimoon jotka kulkevat milloin mihinkin suuntaan. Toteutamme kuitenkin hyvin lyhyen ajan tavoitteita, mutta se yhteinen 10 000€ + MYM on jäänyt vähän unholaan. Tämä johtuu siitä että osaa motivoi raha, toisia taas oppi, kolmansia verkostot jne. Itseäni motivoi raha, sitä ei ole koskaan liikaa, siinä sivussa tulee sitten myös oppi. Parempi vaihtoehto olisi jos minua motivoisi ennen kaikkea oppi ja raha tulisi viimeisenä, mutta olen myös tyytyväinen tähän tilanteeseen.

3) Mittavalla on mielestäni loistava ME-henki ja meillä on hienoja rituaaleja. Muutamat tiimin jäsenet eivät kuitenkaan täysin tue me-henkeä eivätkä 100 prosenttisesti osallistu rituaaleihin. Myönnän olevani yksi näistä ja luultavasti olen pahin näistä. Kannan kuitenkin korteni kekoon jos en iloisuudella ja positiivisuudella niin ainakin pyrin tuomaan sen esimerkin avulla. Tässä vaiheessa kevättä olen ollut esimerkillinen siinä että olen tuonut eniten rahaa meidän osuuskunnallemme yksittäisenä henkilönä. Varjopuoliakin tässä on. Olen ehkä vain lisää tippunut porukan me-henkisyydestä ja ollut lähinnä selviytyjä joukossa. Emme monestikaan osuuskuntana kilpaile muita yrityksiä vastaan vain kilpailu käydään meidän oman osuuskunnan sisällä ja yritämme turvata paikkamme tiimissämme sillä. Emme vedä yhtä köyttä vaan vedämme montaa eri köyttä. Siltikin se vie meitä eteenpäin, joten en tarvetta muutokselle. Emme tule koskaan olemaan täydellinen tiimiyritys, mutta toivon että meistä tulee loistavia yksilöitä!

4) Olemme enemmän kuin tuttuja, koska tunnemme toisemme niin hyvin, mutta luultavasti vähemmän kuin kavereita keskenämme, koska emme viihdy vapaa-ajalle toistemme seurassa ollenkaan tms. Jokaisella on omat kriteerit näille määritelmille kuten tuttu, kaveri ja ystävä. En pidä kaikkia tiimiläisiäni kavereinani, koska kaikki eivät täytä minun kriteereitä sanalle kaveri.

 

Mitä tämä tarkoittaa kun osuuskuntamme ei täytä näitä neljää kriteeriä parhaalla mahdollisella tavalla? Tähän en saanut kirjasta vastausta, mutta oma johtopäätökseni on se että, emme tule ehkä koskaan olemaan huippu tiimi kaikilla mittareilla, mutta tulemme varmasti onnistumaan tällä porukalla monissa eri haasteissa ja kehitymme tiimiakatemian aikana hurjasti yksilöinä. Tulemme olemaan akatemian jälkeen henkisesti paljon vahvempia ja suvaitsevaisempia ja tulemme luomaan itsellemme hyvän pohjan tulevaisuuden haasteita varten, jotka odottavat meitä akatemian jälkeen.

TIIMIN KEHITYKSEN VAIHEET:

 • Orientoituminen
 • Luottamuksen rakentaminen
 • Jaetun vision kehkeyttäminen
 • Sitoutuminen
 • Käytännön tulokset
 • Kukoistus
 • Uusiutuminen

Mittava on tällä hetkellä 2. vuoden ja kohta jo 3. vuoden tiimiyritys. Olemme sitoutuneita siihen mitä teemme, ja käytännön tuloksia näkyy jonkin verran. Tästä päätellen kun käytännön tulokset tulevat paremmin näkyviin pääsemmekin kohti seuraavaa askelta eli kukoistamista. Tämä tarkoittaa käytännössä jonkun suuren asian tekemistä ja sitä voi mitata esimerkiksi Tiimiakatemian Golden Step palkinnolla.   Olemme siis hyvässä jamassa menossa, mutta näitä asioita pohdittuani tuli mieleen, olemmeko sivuttaneet kokonaan vai hipaisseet vähän pintaa kohdista 2-4? Tämä ajatuksen heitän vain ilmoille lähinnä tiimikavereilleni jotka joskus lukevat tämän kirjoituksen.   Mielestäni meillä ei edelleenkään ole aitoa jaettua visiota ja luottamuksen sekä sitoutumisen taso ei ole ihan täysin 100 prosenttista. Tästä huolimatta olemme mielestäni menossa jo vaiheessa että käytännön tulokset alkavat näkyä! En tiedä olenko yksin tämän ajatuksen kanssa ja olenko yksin tätä mieltä, mutta tällä hetkellä olen ylpeä tiimistäni että olemme skipanneet yhden kehitysvaiheista ja vain raapaisseet paria ja silti olemme päässeet näinkin pitkälle!

LOPPUSANAT

Eiku kynä käteen ja piirtämään!

 

Timo Perttunen

Mittava Innovations

tipi@mittava.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Kaveririjohtamisen visuaalinen innostuskirja”

 1. Henry Vesin sanoo:

  Kiinnitin jossain aikaisemmassa kirjassa mitä oon lukenu niin huomiota samaan kuin mitä tuossa lopussa mainitsit. Mulla on sellanen kutina että se meni siinä sivussa kun ollaan koitettu saada tää sininen tiimi pakkaselta pois. Koitetaan nyt tätä tekemisvaihetta ja muutellaan sitä visiota sitten aina tarpeen mukaan!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!