Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Käyrä nousussa

Kirjoitettu 17.05.13
Esseen kirjoittaja: Ari-Jussi Oksanen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Onnistu itsesi johtamisessa
Kirjan kirjoittaja: Raija Salmimies
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Raija Salmimiehen kirja Onnistu itsesi johtamisessa kolahti tähän hetkeen kuin lapio päähän. Minulla on aina ollut ongelmia itseni johtamisessa varsinkin silloin kun en ole vastuussa muille. Itseään tuntuu olevan erittäin helppo pettää. Priiman kannalta onkin erittäin tärkeää, että tunnistan tiimiliiderinä asioita, jotka ehdottomasti pitää ottaa huomioon itsensä johtamisessa, ennen kun voi edes harkita johtavansa muita.

Kuten kaikkea johtamista, myös itsensäjohtamista voi ja kannattaa oppia. Olen henkilökohtaisesti melko lapsen kengissä itsenijohtamisessa, sekä muiden johtamisessa. Vanha lainalaisuus pitää tässä tapauksessa hyvin paikkansa, jos et osaa johtaa itseäsi, et voi johtaa muita. Lähdenkin seuraavaksi pohtimaan, kirjan tuomia neuvoja, kuinka kehittää itsensä johtamista ja tulla paremmaksi ihmiseksi. Seuraava jäävuorimalli kertoo ihmisen tietoisen ja tiedostomattoman toiminnan.

Tietoinen mieli: Tiedostamaton mieli:

–          Tieto                                                             – Vuorovaikutus

–          Taito                                                             – Normit

–          Visiot                                                            – Tunteet

–          Päämäärät                                                 – Uskomukset

–          Tavoitteet                                                  – Asenteet

–         Arvot

Tietoinen mieli

Ensinnäkin itsensäjohtamisessa on tärkeää ottaa selville oman tietoisen mielen asiat sekä keskittyä yhtä paljon myös tiedostomattomaan mieleen. Vielä vuosi sitten omat henkilökohtaiset visiot, päämärät ja tavoitteet olivat hämärän peitossa. Tietoa oli Akatemialla kertynyt jo jonkin verran ja myös taitoa varsinkin ihmissuhteissa ja asiakkaiden kanssa käyttäytymisessä. Joka tapauksessa oli erittäin vaikea johtaa itseään mihinkään tiettyyn suuntaan, koska en tiennyt mitä tulevaisuudeltani haluaisin.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin toisin ja puolessa vuodessa on tapahtunut ihmeitä. Olen aina kokenut olevani hyvä ihmisten välisessä kanssakäymisessä ja tulevani toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Vasta nyt keväällä alkaneet koulutusohjelmat (NJL, JTC ja Voimapolku) ovat avanneet itselleni aivan uuden väylän oppimiseen. Olen aina ollut tekemällä oppija ja varsinkin muiden kanssa reflektoiminen on itseni kehittymisen kannalta erittäin tärkeää. Koenkin näin ollen oppivani parhaiten muilta ja toivoakseni pystyn usein myös antamaan muille varteenotettavia näkökulmia ja ajatuksia.

Koulutusohjelmista innostuneena olenkin alkanut kiinnostua valmentamisesta ja siitä kuinka pystyn auttamaan muita löytämään itselleen mielekästä tekemistä. Motivaationa toimii myös oma oppiminen, koska muiden kanssa keskustelemalla ja tekemällä näen kehittyväni paljon paremmin kuin kirjoja pänttäämällä ja yksin reflektoimalla.

Tiedostamaton mieli

Itselläni on todella selkeät arvot joihin kuuluu muun muassa avoimuus ja luotettavuus. Olen kuitenkin huomannut että omat uskomukseni ja asenteet ovat usein todella vahvat ja ohjaavat käyttäytymistäni välillä liiankin paljon. Olenkin pyrkinyt pääsemään uskomuksistani irti ja katsomaan asioita neutraalissa valossa. Myös tunteet vaikuttavat suuresti siihen, missä valossa näen jonkun ihmisen tai asian. Oppimisen kannalta onkin erittäin tärkeää, että pystyy ottamaan vastaan erilaiset näkemykset tasavertaisessa valossa. Kehittymisen kannalta järkevintä onkin kuunnella toisten mielipiteitä, eikä ajaa pelkästään omaa etuaan tai näkemystään eteenpäin.

”Vasta silloin johdat itseäsi, kun tarkistat uskomuksiasi, jotka vaikuttavat taustalla ja estävät sinua saavuttamasta tavoittelemaasi asiaa.”

Spiraalimainen kasvu

Spiraalimaisessa kasvussa kuvataan yksilön kehittymisen vuorottelua kahden vastakkaisen navan välillä, eli kasvava eriytyminen ja liittyminen. Liike vuorottelee eriytymisen ja liittymisen välillä jatkuvasti. Eriytymiseen kuuluu yksilöllistyminen, vapaus ja omat arvot, kun taas liittymisessä lähempänä on yhteenkuuluminen ja yhteiset arvot.

Tiimiakatemian ympäristössä näiden napojen välisen vuorottelun näkee hyvin selvästi kun kuulutaan tiimiin, mutta samalla pyritään petaamaan omaa tulevaisuutta omien mielenkiinnonkohteiden pohjalta, jotka eivät aina kohtaa muiden kanssa. Parhaimmillaan tiimi pystyy kuitenkin edesauttamaan yksilön kehitystä omalla tiellään. Nykyisin Akatemialla tuntuu, että tämä on jätetty lähes kokonaan huomiotta. Jokainen pyrkii kehittämään enemmän tai vähemmän itseään, jolloin yhteenkuuluvuus kärsii, mutta samalla myös oma tekeminen koska tiimin tuki jää vähäiseksi.

Tänä keväänä Priimassa on näkykynyt selvästi yksilökohtainen ajattelu, mutta onneksi loppukeväästä suunta on muuttunut taas yhteisöllisemmäksi. Tiimin sisällä on heränny halu tehdä ja luoda asioita yhdessä. Tämä on mielestäni tärkein askel yhteiseen tekemiseen. Toki jokaisella on omat kiinnostuksen kohteensa, mutta vahvuudet pystytään yhdistämään ja tekemään asioita yhdessä. Kesä ja syksy näyttääkin lupaavalta, koska tekemistä näyttää olevan lähes jokaiselle jo tiedossa.

 

Motivaation tärkeys itsensä johtamisessa

Mielestäni tärkein tekemisen kannuste on motivaatio. Pinkkuvuoden alussa tekemisessä on vielä uutuuden viehätystä ja tulevaisuus näyttää avoimelta kaikin puolin. Motivaattorina toimii uusi ympäristö, uudet ihmiset ja hyvä meininki. Jossain vaiheessa motivaatio kuitenkin hiipuu ja ajaudutaan väistämättä oikeiden kysymysten äärelle.

Mitä me (minä) OIKEASTI haluamme saavuttaa ja tehdä tulevaisuudessa? Tämä on usein kysymys johon ei pystytä vastaamaan. Akatemia on tällä hetkellä kuitenkin paras mahdollinen ympäristö etsiä vastausta sekä henkilökohtaisella, että tiimitasolla tähän kysymykseen. Myös itselleni tämä epätietoisuus oli vielä puoli vuotta sitten erittäin haastavaa.

Tällä hetkellä omat kiinnostuksen kohteeni ovat valmentamisessa, ajattelun laajentamisessa ja muilta oppimisessa. Olen myös havahtunut tiimiyrityksen tärkeyteen juuri näiden asioiden kehittämisessä. Priima voi olla ulkopuoliselle näkymätön ja mitäänsanomaton tiimi, mutta sisällä henki on aina ollut vahva monien vastoinkäymisten ja epäonnistumisten vuoksi. Priiman ilmapiiristä aistii vahvan motivaation kesään ja ensi syksyyn. Toki haasteita on kesällä ja etenkin syksyllä erittäin paljon, mutta tärkeää on kuitenkin porukan havahtuminen tilanteeseen, että nykyisellä tyylillä ei akatemiaa loppuun asti viedä.

Salmimies toi kirjassaan esille myös motivaation viisi tekijää, joiden täyttyessä tekemisen taso on aivan eri tasolla. Ainakin henkilökohtaisella tasolla kohdat täyttyvät verrattuna syksyyn, jolloin omalla tekemisellä ei ollut mitään tarkkaa suuntaa.

Motivaation viisi tekijää

  1. Olet saanut asettaa omat tavoitteesi
  2. Näet tavoitteesi hyödyt
  3. Uskot itseesi
  4. Koet onnistuvasi
  5. Selviydyt vastoinkäymisistäsi

 

Muutosjohtaminen

”Vain muutos on pysyvää.” Näin on joku fiksumpi ihminen joskus todennut. Nykyisin muutos on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Maailma ja tekniikka kehittyvät valtavalla vauhdilla, joten yrityksissä on tärkeää pystyä muuttumaan nopeasti. Ihmismieli pyrkii usein kuitenkin turvautumaan vanhoihin toimintaperiaatteisiin. Tästä syystä muutos koetaan pelottavaksi ja sitä usein vastustetaan vahvasti.

Muutosjohtajan onkin tärkeä kertoa miksi muutoksia tehdään. Muutos tuo aina mukanaan jotain uutta, mutta samalla myös jostain vanhasta ja tutusta joudutaan luopumaan. Jotta muutos pystytään esimerkiksi tiimiyrityksessä sisäistämään nopeammin, tärkeimpään rooliin astuu vanha kunnon viestintä. Mitä vähemmän muutoksesta viestitään, sitä huonommin se sisäistetään. Johtajan on myös tärkeää tuoda esille muutoksen hyödyt ja mahdollisuudet.

Jotta uuden asiat saadaan sisäistetyksi tiimitasolla, tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Yksilö tarvitsee yllättävän paljon aikaa muutoksen sisäistämiseen ja ymmärtämiseen. Kaikista nopeimmin muutos toteutuu, jos se lähtee koko porukasta sisältä päin. Ulkoa tulevat syötteet usein kuitenkin tyrmätään helpommin, eikä niiden tärkeyttä välttämättä nähdä.

Priiman tapauksessa rajuja muutoksia on ollut jatkuvasti, jolloin ihmisten on vaikea tarttua mihinkään. Valmentaja on vaihtunut, tiimiläisiä on lähtenyt kovalla tahdilla, Akatemia muuttuu ja niin edelleen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa että pysyvää on tällä hetkellä juuri ihmiset, osaaminen ja halu kehittyä.

 

 

Top 3 käytäntöön:

  1. Muutoksista viestiminen
  2. Tiimiläisten motivaattoreiden selvittäminen
  3. Tiimiyrityksen hyödyntäminen yksilön kehittämisessä

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!