Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Käytännöllinen psykologia NLP ja kuinka saavuttaa tavoitteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

The ultimate introduction to NLP: How to build a successful life – Richard Bandler

How to take charge of your life – Richard Bandler

Unleash the Power Within -seminaari Lontoossa

NLP, eli neuro-linguistic programming tuli ensimmäisen kerran tutuksi Anthony Robbinsin unleash the power within -seminaarissa Lontoossa. Ensimmäiset fiilikset olivat vähän epäileviä. Mieleen mentiin syvälle ja esille tuotiin asioita, mitkä olivat kaikkein kivuliaimpia sekä kaikkein ihanimpia. Välillä mielessä kävi ”mihinköhän kulttikokoukseen olen astunut”. Olin kuitenkin jo ennen päättänyt heittäytyä, ottaa kaiken irti ja luoda mielipiteeni vasta seminaarin jälkeen. Olihan kyseessä itse legendaarinen Tony Robbins ja hänen UPW -seminaarista olin kuullut pelkkiä vuolaita kehuja.

 

NLP on käytännöllisen psykologian suuntaus. Se perustuu siihen, että jokaisella meistä on oma kartta päässämme – mielenmalli, jonka mukaan toimimme. Se vaikuttaa kaikkeen, miten toimimme, miten ymmärrämme asioita ja jopa siihen miten fyysisesti voimme. NLP ideana on laajentaa, tarkentaa ja muuttaa tuota karttaa niin, että olemme iloisia ja terveitä. Siinä ohjataan muun muassa aivoja pois negatiivisesta kierteestä ja kääntämään se itseään ruokkivaksi positiiviseksi kierteeksi. Miten unelmasi saavuttava ihminen ajattelee? Kuinka johtaa itseään ajattelemaan positiivisesti ja rakentaa sinusta ihminen, joka saavuttaa juuri sinun henkilökohtaiset tavoitteesi? Ainoa asia, johon oikeasti voit vaikuttaa on oma itsesi.

 

Kuulostaa epäilyttävältä aivopesulta – eikö. Jokaisellahan on hyviä ja huonoja päiviä, sekä asioita, joissa he ovat hyviä tai huonoja. NLP kehittäjä Richard Bandler ei hyväksy tällaista ajattelumallia. Hän sanoo, että se keitä olemme ja miten käyttäydymme on kaikki opittua, niin huonossa, kuin hyvässä. Olen jo aiemmin tiedostanut vastaavaa ja tiedostamattani harjoittanut NLP kaltaisia harjoituksia. Ajatellessani nyt tarkemmin, voin nähdä väittämän olevan täysin totta itselläni. Vanhempani erosivat, kun olin nuori ja ovat tapelleet siitä lähtien usein oikeudessa asti. Tämä on todennäköisesti syy, miksi minun on vaikea luottaa täysin ihmisiin. Äitini on erittäin hyvämielinen, mutta huono sosiaalisissa kanssakäymisessä. Koen olevani itse hyvin suvaitseva ja nuorempana liiankin sinisilmäinen – helposti höynäytettävissä. Olen pelännyt kuollakseni esiintymistä, sekä huono sopeutumaan eri porukoihin. Isäni on taas rauhallinen järjellä ajatteleva jääräpää, jolla on lukihäiriö. Tämä näkyi siinä, että olin erittäin huono kirjoittamaan ja saamaan ajatuksiani paperille. Isäni hyviä piirteitä olen pyrkinyt myöhemmin elämässäni omaksumaan ja koen olevani nykyään rauhallinen, järjellä ajatteleva jääräpää. Molemmat vanhempani ovat taiteilijoita, jotka ovat kannustaneet minua olemaan luova ja ilmaisemaan itseäni, mistä olen hyvin kiitollinen.

 

Miten sitten NLP kaltaiset keinot ovat näkyneet elämässäni? Ehkä isoin muutos oli noin ylä-aste ikäisenä. Olin aina ollut helposti tuohtuva ja hallinnut omia tunteitani melko huonosti. Muistan vieläkin yrittäjä isäni sanat autossa. Sanoma oli kutakuinkin, että jos haluaa menestyä ja tulla toimeen ihmisten kanssa, kannattaa ensin oppia olemaan rauhallinen ja hymyillä. Isoveljeni on aina ollut rauhallinen 10 oppilas koulussa ja tullut hyvin toimeen kaikkien kanssa. Päätin tuolloin tehdä muutoksen omaan käyttäytymiseeni. Lopetin negatiivisen ajattelun kierteen ja loin tilalle positiivisemman mielenmallin. Olen aina ollut melko pakkomielteinen itseni kehittäjä. Tästä lähtien aloin keskittyä myös henkiseen itseni kehittämiseen, fyysisen kehittämisen rinnalle.

 

Jokunen vuosi kelattuna eteenpäin Tonyn seminaarissa huomasin käytännössä, että ihminen on pystyvä tekemään muutoksen heti. On vain luotava vanhan ajattelumallin tilalle uusi itseä ruokkiva malli käyttäen NLP kaltaisia metodeja. Se että olet iloinen on päätös, ei ulkopuolisten asioiden summa. On tutkittu pysyvästi loukkaantuneen ihmisen olevan täysin yhtä onnellinen, omaksuttua uuden tilansa, kuin ennen loukkaantumista. Tämä vahvistaa väittämää. Pienellä harjoituksella pystyt muuttamaan olotilaasi tilanteeseen sopivaksi silmän räpäyksessä. Ihminen on hyvin sopeutuva eläin.

 

Onko sinusta koskaan tuntunut heti aamulla, että tästä päivästä tulee paska? Töihin päästessä kaikki ihmiset käyttäytyvät kyrpämäisesti. Richard kysyy oletko saanut yön aikana ennustajan lahjoja, vai voisiko olla, että muut reflektoivat omaa käytöstäsi? Vanha sanonta ”hyvä johtaja johtaa esimerkillä” onkin aivan totta. Samalla tavalla kyrpiintynyt johtaja saa aikaan vain kyrpiintyneitä työntekijöitä, jotka alisuoriutuvat alituisesti. Äläkä luulekkaan, että voit peitellä sitä tiimikavereiltasi. Ollakseen hyvä johtaja ja saadakseen muut ylittämään itsensä tulee sinun saavuttaa oikeaa henkeä ruokkiva mielentila ja hallita tasot, joista Tony puhuu ”3 levels of mastery”.

 

 

3 levels of mastery

 

  1. Cognitive mastery (understand it)
  2. Emotional mastery (feel it, emotional link)
  3. Physical mastery (doing it… consistently, you own it!)

 

 

Ensimmäinen taso, eli kognitiivinen, intellektuelli ymmärryksen hallitseminen/taituruus. Tällä tasolla koen itse olevani monessakin asiassa. Ymmärrän asian ja jaan tietoani paljon, mutta en saa itse vietyä niitä käytäntöön.

 

Toinen taso tunnepohjainen hallitseminen/taituruus. Tämä syntyy siitä, että sinulla on tarpeeksi tunnelinkkiä asiaa kohtaan, että alat käyttämään tietoasi. Tiedät oman why:n – miksi haluat tehdä jotain. Tämä on toiminut itselläni asioita käynnistävänä voimana ja palona papattaa – papattaa niin paljon asiasta, ettei kukaan jaksa enää kuunnella. Minun tavoite on auttaa merkittävästi maailmaa ja koen, että minun tulee tehdä massiivisia juttuja saavuttaakseni tarvittavan vaikutusvallan auttaa ihmisiä ja muuttaa maailmaa. Tässä tilanteessa eteeni on muodostunut muuri peloista ja saman henkisten ihmisten löytämisestä. Tämä on ollut suurin esteeni Tiimiakatemialla ja koen muiden ihmisten latistaneen itseäni, koska en ole osannut kommunikoida ajatuksiani hyvin enkä oikeille henkilöille. Tästä syystä viimeisen vuoden olen keskittynyt parantamaan kommunikointiani ja ihmissuhteitani. UPW -seminaarin koen antaneen minulle paljon työkaluja tähän sekä seuraavaan steppiin taituruudessa. Löytäessäsi tunnelinkin miksi teet jotain, alat käyttämään tietoasi.

 

Fyysinen hallitseminen/taituruus on tila jossa asiat alkavat vain tapahtua. Silloin olet toistanut asiaa niin monta kertaa, että alat tekemään niin, liioin ajattelematta.

 

 

3 pillars of progress

 

Tony Robbinsin sanoin ”how to become a unstoppable force”. Nämä stepit ovat yksinkertaiset mutta toimivat. Niistä ensimmäinen on ehkä tärkein, mutta unohtuu usein Tiimiakatemialla.

 

  1. Get lazer-focused – make it clear and compelling (what? why?)
  2. Get the best tools/coaching for the results
  3. Get into action! Unlock and Unleash Alignment and Integration (massive action)

 

Mitä haluat tehdä ja miksi? Nämä ovat ehkä parhaita kysymyksiä kysyä itseltä, mutta usein vaikein vastata. Vasta, kun olet löytänyt vastauksen näihin voit saavuttaa veitsen terävän fokuksen. Tämän jälkeen tulee seuraava ongelma, jonka takia yleensä ihmiset eivät saavuta tavoitteitaan – pelko. Olen huomannut menestyneillä yrittäjillä olevan yksi erityinen taito – taito uskoa 100% omaan juttuunsa, jolloin epäilyksille ja peloille ei ole tilaa.

 

Toisessa kohdassa on aika hankkia työkalut, joita tarvitset. Siihen on monta tapaa, joista omat suosikkini ovat kirjat ja mentorit. Jos haluat oppia asian, kysy henkilöltä, joka on jo tehnyt sen.

 

Kolmas kohta on vaikein, mutta kantaa kaikki hedelmät. Massiivinen toiminta. Ota hetki tarkastellaksesi kaikki lukkosi ja oppiaksesi tuntemaan itsesi. Sitten on aika avata lukkosi ja vapauttaa täysi potentiaalisi. Olet valmis. Itselleni tähän suuri apu on ollut juuri aikaisemmin mainitsemistani NLP -käytännöllisen psykologian työkaluista. Miksi käyttäydyn, miten käyttäydyn. Kun opin tuntemaan oman sisäisen kartan on helpompaa repiä estot ja ymmärtää kuinka järjettömiä omat pelot ovat. Näin rakennat pysyvää muutosta. Tony sanoo ”break the pattern”. Riko oma sisäinen käyttäytymisen kaava massiivisella toiminnalla.

 

“Knowledge is potential power

Execution is power

Learning is superpower”

 

State

 

Jos yksi asia minulta jäi käteen UPW -seminaarista, niin se on se miten voit vaikuttaa omaan mielentilaan silmän räpäyksessä. Lontoossa päivän mittaan opeteltiin juuri tuota sekä luotiin oma triggeri niin sanotulle ”kauniille mielentilalle”. Tässä tapauksessa nyrkin puristus. On ihmeellistä todeta vieläkin kuinka tuollaisen fyysiseen liikkeeseen saa linkitettyä niin paljon hyviä tunteita. Minulle tulee vieläkin tästä liikkeestä fiilis, että voisin tehdä ihan mitä tahansa. Fyysinen liike onkin ensimmäinen asia oman mielentilan hallitsemiseen.

 

Toinen asia on keskittyminen. Kun keskityt asian suorittamiseen, näet itsesi suoriutumassa ja yhdistät fyysisen liikkeen tähän pystyt helposti vaihtaa mielentilasi suoritukseen optimaaliseksi.

 

Alla on kuva muistiinpanoistani seminaarista vähän visuaalisemmassa muodossa. Tämä on työkalu, mitä olen käyttänyt menestyksekkäästi.

 

 

Wheel of life

 

Viimeiseksi haluan tuoda esille seminaarissa tekemäni testin, joka laittoi miettimään. Alle liitin kuvan testistä omilla tuloksillani. Ideana on antaa arvosana jokaiselle alueelle. Tavoitetila on saada elämän osa-alueet tasaisiksi. ”Wheel of life” -nimike tulee siitä, että voit kuvitella sen olevan elämän pyörä. Jos jokin osa-alue ei ole tasapainossa muiden kanssa, ei pyörä enää pyöri kunnolla. Tasapainoinen elämä on edellytys sille että ihminen on iloinen ja terve. Kuten näkyy, ei oma pyöräni oikein pyöri. Toki arvostelisin elämäni osa-alueet nykyään eri tavalla, mutta itse pyörän pyörimiseen se ei vaikuttaisi ainakaan hirveän myönteisellä tavalla. Tässä tapauksessa on tärkeä tiedostaa alue, jota parantamalla kasvavat muutkin osa-alueet. Itselläni se on ihmissuhteet, joihin olenkin panostanut viimeaikoina. Miltä sinun elämän pyöräsi näyttää?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!