Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Käytännön kirjanpito

Kirjoitettu 20.02.18
Esseen kirjoittaja: Otso Qvintus
Kirjapisteet: 2
Kirja: Käytännön kirjanpito
Kirjan kirjoittaja: Soile Tomperi
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirjanpito on monisyinen ja -haarainen taiteenlaji. Monesti eri taseet ja taulukot saattavat näyttää tietyllä tavalla esitettyinä hyvinkin monimutkaisilta. Niissä kaikissa on kuitenkin yksinkertainen ydin: tietyt kirjaukset tietyille tileille ovat luoneet nämä luvut taseeseen ja tuloslaskelmaan. Niitä ei pidä varsinkaan opintojen tai opettelun alkuvaiheessa miettiä liikaa, vaan tutkia asioita syvemmältä, eli mistä asiat johtuvat.

Omassa osuuskunnassamme pystymme tutkimaan taloudellista tilannettamme muun muassa taseen, tuloslaskelman, pääkirjan ja päiväkirjan avulla. Joulukuun loppuun mennessä liikevaihtomme oli reilut 7 000 euroa, josta puhdasta voittoa on pikkuisen reilu 6 000 euroa, liikevoittoprosentin ollessa noin 84. Prosenttina tämä olisi missä tahansa yrityksessä todella kova, mutta tämä johtuu suurilta osin siitä, että yrityksen tililtä ei ole maksettu kenellekään yhtään palkkaa tai päivärahoja. Palkkojen maksun jälkeen prosentti olisi huomattavasti alhaisempi. Kuukausittain maksettavia kiinteitä kuluja osuuskunnallamme on vielä tällä hetkellä melko vähän, suurimmat kulut tulevat tällä hetkellä yksittäisistä isommista ostoista. Esimerkkinä tällaisesta ostosta käy erilaisia videokuvauksia ja -projekteja varten hankittu 2 500 euroa maksanut Canonin kamera. Tällaiset hieman isomman kokoluokan ostot toisaalta nostavat taseen arvoa, mutta myös tekevät siitä raskaamman. Tätä varten onkin kehitetty käsite poistot. Poistoja voi tehdä esimerkiksi materiaaleista tai tavaroista. Suomessa yleisimmin käytetyt menetelmät poistoja tehdessä ovat menojäännös- ja tasapoisto. Osuuskuntamme kannalta ei ole hirveän suurta merkitystä, millä tavalla teemme omat poistomme. Uskon tällä hetkellä, että tulemme käyttämään tasapoistomenetelmää, koska se on yksinkertainen ja selkeä tapa keventää taseen vastaavaa-puolta. Kirjanpitäjä voi tietysti olla asiasta eri mieltä, mutta asia onkin vain sovittava.

Verotuksen perusteissa riittää koukeroita vaikka muille jakaa. Monet asiat ovat kuitenkin melko selkeitä ja yksinkertaisia, kuten arvonlisäveron maksu ja yksi tärkeä seikka liittyen yhteisön tuloveroon. Yhteisön tulovero on meidän osuuskuntamme tapauksessa (kuten kaikilla muillakin osuuskunnilla) 20 prosenttia verotettavasta tulosta. Tämä seikka selittää sen, miksi tiimiakatemialla perustetut osuuskunnat pyrkivät usein minimoimaan tilikauden tulostaan. Työn verotuksesta meidän ei vielä sen kummemmin tarvitsekaan huolehtia, kun emme maksa vielä kenellekään palkkaa ulos. Olen ymmärtänyt, että kun joskus aloitamme palkanmaksun itsellemme, meidän tulee maksaa yrittäjäverotuksen mukaista veroa, joka on hieman alle 30 prosenttia verotettavasta palkkatulosta. Leveän leivän aika (tällä hetkellä olen maksanut veroa palkastani noin viisi prosenttia + sitten Tyelit ja muut) eli pienen veroprosentin aikakausi on siis ohi. Valitettavaa, mutta jostainhan valtionkin on saatava rahaa.

Otin aivan äskettäin uudelleen käyttöön Tilitin-kirjanpito-ohjelman. Olen ajatellut alkaa pitämään itsekin kirjanpitoa firman tileistä, ihan omaksi iloksi ja harjoitukseksi tulevaisuutta varten. Jokin minua kiehtoo tässä tilien pyörittelyssä, vaikkei se aina kovin helppoa olekaan. Tein siis niin, että loin Tilittimeen tileille tämän hetken mukaiset alkusaldot osuuskuntamme tileistä. Voisi siis sanoa, että aloitan uuden tilikauden kirjanpito-ohjelmassa. Toivottavasti saan vain kaikki alkukirjaukset oikein, koska muuten koko homma olisi käytännössä turhaa. Varsinkin tähän hommaan kirja antaa sitten vielä enemmän, koska se kuitenkin keskittyy enemmän ulkoisen laskennan toimintoihin. Vaikka myynti onkin iso kiinnostuksen kohde minulle, niin raha-asioiden pyörittely on myös tuonut aina minulle jonkinlaista tyydytystä. On mukavaa tietää, mistä raha todella koostuu esimerkiksi vastaavaa-puolella taseessa tai miksi tuloslaskelma on niin kriittinen menestyksen mittari yrityksen toiminnalle.

Tilikirjaukset itsessään eivät ole mitään älytöntä rakettitiedettä. Vaikeus on vain aina siinä, että osaa kirjata tietyn kirjauksen oikealle tilille. Pienemmän skaalan kirjanpidossa tämä on helpompaa, mutta isommassa yrityksessä tilanne ei ole enää niin helppo, koska menoja ja tuloja tulee laaja-alaisesti. Monille debet/kredit-kirjaukset tuottavat vaikeuksia, mutta minä sain ne sisäistettyä viime vuonna taloushallinnon kurssilla. Kun ne kerran on oppinut, ne tuntuvat tulevan melkein kuin selkärangasta. Helppo alku tähän on se, että kun rahaa tulee pankkitilille, se kirjataan debet-puolelle eli vasemmalle puolelle tilikartassa. Kun rahaa lähtee pankkitililtä, se lähtee kredit-puolelta eli tilikartassa oikealta puolelta. Tämä on mielestäni hyvä ensimmäinen ohjenuora varsinkin aloittelevalle opiskelijalle.

Yleisesti ottaen kirjanpito on helppoa ja vaikeaa. Peruskirjaukset ovat helppoja, mutta joidenkin kirjausten oikein ja järkevältä näyttämään saaminen voi tuottaa vaikeuksia. Yritys voi joskus tehdä hieman arveluttavia ostoja, joiden järkevästi kirjaaminen (verottajan kannalta) ei ole aina helppoa. Harmaata aluetta näkyy aina silloin tällöin uutisissakin, kun yrityksiä syytetään veronkierrosta ja muusta. Kirjanpito vaatii siis jatkuvaa tarkkailua, jotta kirjaukset saadaan tehtyä oikein, eikä jälkipuheita tule. Kirjanpitäjän tulisikin noudattaa yhtä tärkeää ohjenuoraa: ole rehellinen ja ole rehellinen. Sillä pääsee kirjanpitäjänä hyvin pitkälle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!