Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä kokeillen

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä kokeillen
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ei ole järkevää käyttää uuden esimerkiksi palvelun suunnitteluun tuhottomasti aikaa viilaten siitä paras mahdollinen, kun tieto käytännössä puuttuu. Silloin ollaan täysin projektiryhmän omien ajatusten varassa. Puuttuva tieto täytyy hankkia, joten pitkän suunnitteluprosessin sijaan kannattaa luoda nopea ja helppo kokeilu oikeille asiakkaille. Näin huomataan, onko tuotteella kysyntää, ketkä osoittautuvat sen kohderyhmäksi ja ennen kaikkea, miten tuotetta kannattaa muuttaa ja kehittää. Kokeiluvaiheessa, kun kokeiluprosessi on pieni, voi helposti vaihdella tuotteen ominaisuuksia ja huomata, mikä toimii asiakkaaseen parhaiten ja mitä todellisuudessa kysytään. Usein se on eri asioita, kuin mitä projektiryhmä on itse alun perin ajatellut. jos he olisivat itse kehittäneet tuotteen ja sitten lanseeranneet sen ulos, tulos olisi voinut olla täysi floppi. Mutta kun todellinen lanseeraus tehdään kokeiluiden jälkeen, tiedetään jo mitä asiakas haluaa ja onnistumisprosentti on suuri.

Tästä meille puhuttiin jo akatemian alussa. Olemme turvallisella pohjalla tekemään pieniä kokeiluita. Saman voimme tehdä itsemme kanssa. Emme tiedä, mitä haluamme tehdä tulevaisuudessa tai mistä pidämme, mutta teemme pieniä kokeiluita eri asioista itsellemme ja kokeilemme eri asioita. Näin huomaamme, mistä pidämme, emmekä lue kolmea vuotta turhaan asioita, joista emme niinkään välitä.

Esimerkiksi kirjan ensimmäinen esimerkki mustista ja mirristä. he tekivät pienen, vähän resursseja vaativan kokeilun, mistä syntyikin heille uusi tuote. Kokeilussa he huomasivat, että kohderyhmä oli hieman eri, mitä he alun perin ajattelivat. Tätä he eivät olisi voineet tietää, jos olisivat ensin kehittäneet koko palvelun ja sille markkinoinnin.

Nimenomaan tiedon puute on usein ongelma ja tietoaukkoja on vaikea paikata ilman tiedon selvittämistä. Usein tiedon kohdalle, esimerkiksi siihen, mitä asiakas haluaa, on helppo laittaa oma mielipide, olettamus tai arvio. Kokeilemalla kehittämisen tarkoituksena on täyttää näitä tietoaukkoja oikealla tiedolla. On olemassa kaava: tavoite à tarve à kehitettävät ideat à kokeilut à lopputulos. Halutaan kehittää jotain tiettyyn ongelmaan. Etsitään tarve, luodaan kehitettävä idea tarpeen pohjalta, suoritetaan kokeilu ja tehdään loppupäätelmät. Usein joudutaan palaamaan taaksepäin, miettimään esimerkiksi tarvetta uudelleen.

Kokeilemalla kehittäminen on vuoristorataa, mutta vain näin päästään kustannustehokkaasti ja nopeassa aikataulussa maaliin, tai ainakin varmemmin ja ennen kaikkea onnistuneemmin oikeaan lopputulokseen.

Mietitään meitä akatemialla. Keksimme idean, mitä voisimme tarjota asiakkaille. Sen jälkeen kehitämme ideaa, mietimme porukassa ja esittelemme tuotoksia. Sitten keskenämme viilaamme pilkkua ja mietimme jokaisen yksityiskohdan tarkkaan. Ja näin tuli valmista, meillä on kokonainen konsepti, jossa yksikään asiakas ei ole ollut mukana. Sitten aloitamme kokeiluvaiheen. Yritämme myydä kehittämäämme konseptia erilaisille ja erikokoisille yrityksille. Sitten kokoamme tuloksia ja huomaamme, että moni asia ei toimikaan näin. Joko hautaamme idean suoriltaan kokonaan tai sitten alamme muutostyöhön. Yleensä ensimmäinen vaihtoehto. Mutta mitä jos aivan alussa olisimme keksineet idean ja vaihe vaiheelta lähteneet asiakkaissa selvittämään, mitä he haluavat. Olisimme luoneet nopeita, hieman keskeneräisiä ja ilmavia konsepteja, joita olisimme soitelleet erilaisiin asiakkaisiin. Sitten olisimme keränneet tulokset ja huomanneet mitä pitää kehittää lisää, mitä muuttaa ja mitä lisätä. Kuulostaa erittäin järkevältä. Koska asiakkaat ovat niin pelottavia, on helppo ensin suunnitella itse ja sitten vain kokeilla myykö idea vai ei. Asiakkaista saa tarvittaessa todella paljon tietoa irti, mitä todellakin kannattaa käyttää hyödykseen.

Kokeilemalla kehittämisen metodi todellakin käy järkeen. Sitä ei ole aivan turhaan meille kerrottu alusta asti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!